Ψυχανεμίσματα μαμάδων

Η σχέση σας με τη διατροφή και την προετοιμασία των γευμάτων της οικογένειας μπορεί να είναι πολύ αποκαλυπτική όσον αφορά το ρόλο σας ως μαμάς. Ακόμη, μπορεί να εξηγήσει και πολλά πράγματα για τη σχέση του παιδιού με το φαγητό, για τις προτιμήσεις του, τον τρόπο που τρώει κ.ά. Το διασκεδαστικό τεστ που ακολουθεί σας δείχνει τι τύπος μαμάς είστε ανάλογα με το πώς αντιμετωπίζετε το φαγητό του παιδιού. Απαντώντας στις ερωτήσεις του, ανακαλύπτετε αν είστε παραδοσιακή, πειραματίστρια, οικολόγος, πολυάσχολη, περιποιητική μαμά. Και επειδή όλα όσα κάνετε έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά του παιδιού και το επηρεάζουν, θα πάρετε και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τις αντιδράσεις του στο τραπέζι. Επίσης θα μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να βελτιωθείτε και να βοηθήσετε το παιδί να αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες, αλλά και ποια είναι τα δυνατά σας σημεία!
1. Το ιδανικό γεύμα για εσάς είναι:
α. Ορεκτικά, κρέας και λαχανικά, φρούτα και επιδόρπιο… όλα από τη μαμά σας.
β. Οτιδήποτε, αρκεί να είναι νόστιμο ή… διασκεδαστικό, έξω από τα συνηθισμένα.
γ. Μια πολύχρωμη σαλάτα με φύτρα, μια χορτόσουπα και ένα μπολ φρούτα του δάσους.
δ. Μια χορταστική κατεψυγμένη πίτσα.
ε. Ένα χάμπουργκερ στο φαστφουντάδικο.

2. Στο φαγητό σας προτιμάτε να προσθέτετε:
α. Μαγιονέζα.
β. Σάλτσα σόγιας.
γ. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από βιολογικές ελιές.
δ. Κύβο ζωμού.
ε. Βούτυρο.

3. Όταν νιώθετε απογοήτευση, βρίσκετε παρηγοριά σε:
α. Σε τάρτες
β. Ένα σακουλάκι τσιπς με πάπρικα.
γ. Μία σοκολάτα υγείας.
δ. Ένα έτοιμο παγωτό.
ε. Μερέντα.

4. Θα σας έβαζε σε πειρασμό:
α. Μια κεντητή πετσέτα.
β. Ένα βιβλίο με συνταγές εξωτικής μαγειρικής.
γ. Μια συσκευή για γιαούρτι.
δ. Το τελευταίο μοντέλο φούρνου μικροκυμάτων.
ε. Ένα σκεύος για φοντί.
Αποτελέσματα

Περισσότερα α
Παραδοσιακή
Αγοράζετε τα πάντα, γιατί θέλετε να υπάρχει ποικιλία στο τραπέζι σας! Κάνετε τα ψώνια σας, ακολουθώντας τις ανάγκες και το ένστικτό σας. Σύμφωνα με όσα έχετε μάθει από τη μητέρα σας, όλες οι τροφές είναι θρεπτικές και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο της οικογένειας. Επιπλέον, προσπαθείτε να μεταδώσετε αυτές τις παραδοσιακές αρχές _τις οποίες έχετε σε μεγάλη εκτίμηση_ και στο παιδί σας: «Με το φαγητό δεν αστειευόμαστε», «Στο τραπέζι είμαστε σοβαροί», «Δεν πρέπει να καταβροχθίζεις γλυκά, κυρίως μέσα στα γεύματα», «Κολατσιό τρώμε στο σχολείο, όχι στις έξι το απόγευμα».
Εάν ήταν στο χέρι σας, όλα τα γεύματα θα είχαν σαλάτα, κυρίως πιάτο, τυρί ή φρούτο, όπως επιβάλλει η παράδοση. Αλλά, μέσα στην εβδομάδα δεν έχετε πολύ χρόνο για μαγείρεμα. Τη δυσκολία αυτή κάνετε τα πάντα για να την ξεπεράσετε, χωρίς να υποχωρείτε ποτέ, αγοράζοντας πολλές φορές κατεψυγμένα λαχανικά ή ορεκτικά. Εν αναμονή, βέβαια, του σαββατοκύριακου, που επιτέλους θα ακολουθήσετε την παράδοση και θα μαγειρέψετε νοστιμιές για όλους.
Στο τραπέζι είναι σκέτη γκρίνια. Στο παιδί σας δεν αρέσει τίποτε από ό,τι του μαγειρεύετε. Έτσι, ξεκινάτε παρακινώντας το να δοκιμάσει, για να καταλήξετε… απειλώντας το. Είναι ο μόνος τρόπος για να το πείσετε να φάει λίγα λαχανικά ή καμία μπουκίτσα κρέας. Αλλά, είναι και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει το τραπέζι… πεδίο μάχης _ στη διάρκεια της οποίας, αναρωτιέστε γιατί του αρέσει περισσότερο να τρώει στον παιδικό σταθμό.
Τι θα κάνετε; Το γεύμα πρέπει να είναι μια ευχάριστη στιγμή για τους γονείς και το παιδί. Δεν πρέπει να γίνεται η αφορμή για απειλές και τιμωρίες. Γι’ αυτό, στο μικρό αρέσει περισσότερο το φαγητό στον παιδικό σταθμό. Εκεί είναι με τους φίλους του και τρώει μόνο ό,τι και όσο θέλει. Για να χαίρεται και στο σπίτι το φαγητό, αλλάξτε στόχο, στρέψτε αλλού την προσοχή σας και μην του κάνετε «κήρυγμα». Δώστε έμφαση στη γεύση της σούπας και λιγότερο στην υποχρέωσή του να τη φάει. Και εάν θέλετε οπωσδήποτε να του μεταφέρετε κάποιες από τις αξίες της μητέρας σας, πείτε του για τη χαρά που νιώθατε όταν καθόσασταν δίπλα της ενώ μαγείρευε, καθώς και πόσες και ποιες μυρωδιές σας άνοιγαν την όρεξη. Έπειτα, παρακινήστε το μικρό να συμμετάσχει στο μαγείρεμα. Προσπαθήστε να του προκαλέσετε ενδιαφέρον, να το παρασύρετε, και όχι να το εκπαιδεύσετε. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να υποχωρήσει τρώγοντας μία μπουκιά σπανάκι μόνο, για να αναζητήσει αμέσως μετά φαγητά που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες του.
Η καλή πλευρά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πλήρη γεύματα με τη μεγάλη ποικιλία είναι τα καλύτερα στοιχεία για τη διατροφική ισορροπία. Και με όλη την αγάπη που βάζετε, θα καταφέρετε τελικά να μεταδώσετε στο μικρό τις αξίες σας, που θα του φανούν χρήσιμες όταν μεγαλώσει.

Περισσότερα β
Πειραματίστρια
Για εσάς, ποιότητα σημαίνει και καινοτομία. Γι’ αυτό παρακολουθείτε όλες τις τελευταίες διατροφικές τάσεις. Αναζητάτε παράξενα φαγητά και καινούργιες γεύσεις, πρωτότυπες συνταγές. Σας αρέσει να μαγειρεύετε εξωτικά πιάτα, περίτεχνα και περίπλοκα. Πιστεύετε ότι αυτό που αξίζει στο γεύμα είναι να δοκιμάζετε νέες γεύσεις και να πειραματίζεστε με πρωτότυπους και ασυνήθιστους συνδυασμούς.
Γι’ αυτό και από τη στιγμή που γίνατε μαμά, αγοράζετε για το μικρό «υποδειγματικά» προϊόντα από πλευράς ποιότητας! Γι’ αυτό ψωνίζετε σε μικρά μαγαζιά, και όχι στο σούπερ-μάρκετ. Η βασική σας αρχή είναι πως το φρέσκο, το υγιεινό, το ακριβό είναι και ό,τι καλύτερο.
Ποτέ δεν τελειώνει το φαγητό του. Το μικρό σας δοκιμάζει λίγο από όλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει τη μερίδα του. Μόλις ικανοποιήσει την περιέργειά του, αρνείται να φάει. Είναι, όμως, φανερό ότι δεν τίθεται θέμα όρεξης, γιατί σας ζητάει άλλη μία φέτα ψωμί, ένα κομματάκι τυρί, μια ρώγα σταφύλι.
Τι θα κάνετε; Το παιδί σας αντιμετωπίζει το φαγητό μόνο ως κάτι που πρέπει να κάνει για να σας ικανοποιήσει. Βέβαια, στην αρχή το γοητεύουν οι εξωτικές σπεσιαλιτές σας, αλλά η γεύση και η εμφάνισή τους του φαίνονται λίγο παράξενες. Έπειτα, δεν προλαβαίνει να συνηθίσει, και βρίσκεται μπροστά σε ένα καινούργιο έδεσμα. Σίγουρα στα παιδιά αρέσουν τα καινούργια πράγματα, αλλά θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια και στο τραπέζι, όπως άλλωστε γενικά στη ζωή τους. Επιπλέον, προτιμούν απλά πιάτα, όχι ιδιαίτερα περίτεχνα. Εάν το λάβετε αυτό υπ’ όψιν και συνοδεύετε την κάθε εξωτική μπουκιά με ένα γνώριμο «καθησυχαστικό» πιάτο, όπως π.χ. μακαρόνια με σάλτσα ντομάτα, θα λυθεί το πρόβλημα.
Η καλή πλευρά. Η περιέργεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανίας. Και είναι αλήθεια ότι στο φαγητό η μονοτονία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας. Η αγάπη σας για τους πειραματισμούς και η επιθυμία σας να είστε ενημερωμένη είναι σίγουρα θετικά στοιχεία.

Περισσσότερα γ
Οικολόγος
Η ευεξία είναι για σας φιλοσοφία ζωής. Νους υγιής εν σώματι υγιή. Αγοράζετε βιολογικά προϊόντα από τα εξειδικευμένα καταστήματα. Τα πολύτιμα αυτά προϊόντα όμως, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να μαγειρεύονται και υγιεινά -στον ατμό, ψητά, στη σχάρα και σερβιρισμένα χωρίς πολλές φιοριτούρες- αλλά και να τρώγονται με ηρεμία και να μασιούνται προσεκτικά. Επιπλέον, όπως τονίζετε συχνά, «η πρώτη πέψη γίνεται στο στόμα». Γι’ αυτό ζητάτε από το μικρό σας να μη βιάζεται και να τρώει απολαμβάνοντας τις γνήσιες γεύσεις.
…Ζαρώνει τη μύτη. Το παιδί σας δέχεται να δοκιμάσει αυτό που είναι στο πιάτο γιατί του το ζητάτε, αλλά μόλις σταματάτε να επιμένετε, σπανίως συνεχίζει το φαγητό του. Βέβαια, δεν σας λείπουν τα επιχειρήματα για να πείσετε το πιστσιρίκι σας: «Τα καρότα κάνουν καλό στο δέρμα», «το σπανάκι δυναμώνει τους μυς». Καμμιά φορά το παιδί σας σας αφήνει να το πείσετε, αλλά συνήθως σκέφτεται με νοσταλγία τις λαχταριστές κροκέτες της γιαγιάς!
Τι θα κάνετε; Φτιάξτε λίγη μαγιονέζα για να κάνετε πιο νόστιμο το ψάρι στον ατμό. Αφήστε το κρέας στο φούρνο να ροδίσει. Γκρατινάρετε τα λαχανικά, πασπαλίζοντάς τα με τυρί. Με δυο λόγια, προσθέστε μια γευστική νότα στο πιάτο του παιδιού σας!
Η καλή πλευρά. Με τις άκρως υγιεινές επιλογές σας προστατεύετε το παιδί από πολλές παγίδες. Και η πεποίθησή σας, σε συνδυασμό με την ικανότητά σας να του εξηγείτε τους λόγους που σας οδηγούν σε αυτές τις επιλογές, θα το κάνουν να αποκτήσει επίγνωση και να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο και στο μέλλον.

Περισσότερα δ
Πολυάσχολη
Δεν τρελαίνεστε για το μαγείρεμα, έχετε άλλα ενδιαφέροντα. Καταβροχθίζετε με μεγαλύτερη προθυμία ένα καλό βιβλίο. Επιπλέον, σύνθημά σας είναι «τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε». Ασφαλώς έχετε κάποιες βασικές γνώσεις διαιτητικής, όπως, π.χ., ότι «δεν παχαίνουν τα μακαρόνια, αλλά οι σάλτσες τους». Ίσως γι’ αυτό ξέρετε ότι η συμπεριφορά σας απέναντι στο φαγητό δεν βοηθάει το παιδί σας να αποκτήσει ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά. Αλλά, είστε πεπεισμένη πως όταν πεινάσει, κάτι θα φάει. Καμμιά φορά επιβάλλεστε στο εαυτό σας και μένετε δίπλα του για να το βοηθήσετε να τελειώσει τα φασολάκια του, αλλά την επομένη, μέσα στις χιλιάδες δουλειές, απλώς βγάζετε κάτι έτοιμο από την κατάψυξη για το βράδυ.
Ορμάει στο φαγητό ή δεν θέλει ούτε να το ακούσει! Συνήθως το παιδί σας καταβροχθίζει τα πάντα, όταν του δίνετε το φαγητό που του αρέσει, π.χ. πίτσες, κροκέτες, τορτελίνια. Όταν, όμως, το μενού προβλέπει φιλέτο ψαριού με βραστές πατάτες, δεν θέλει ούτε να το ακούσει. Και εάν δεν του δώσετε τίποτα άλλο, σηκώνεται από το τραπέζι με άδειο το στομάχι.
Τι θα κάνετε; Εάν είστε σίγουρη ότι το παιδί σας τρώει καλά στο σχολείο ή με την μπέιμπι σίτερ, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για το αν τρέφεται σωστά. Αλλά, εάν δεν είστε σίγουρη γι’ αυτό, καλύτερα να κάθεστε στο τραπέζι μαζί του. Έτσι θα εκτιμήσει το χρόνο που περνάτε μαζί, έστω κι αν το υποχρεώνετε να φάει λαχανικά. Εάν πάλι αρνείται και σας ζητάει επίμονα κάτι άλλο, π.χ. πατάτες τηγανητές, μην υποχωρείτε στις απαιτήσεις του. Συνδυάστε τα τρόφιμα που του επιτρέπουν να διατηρεί την ισορροπία, με μικρές ποσότητες των αγαπημένων του φαγητών.
Η καλή πλευρά. Δεν έχετε άγχος για τη διατροφή του παιδιού σας. Αυτό το βοηθά να αναγνωρίζει τις ανάγκες του και να ρυθμίζει τα γεύματά του μόνο του, καθώς επίσης να αποφεύγει επικίνδυνους συνειρμούς μεταξύ φαγητού και συναισθηματικών αντιδράσεων.

Περισσότερα ε
Περιποιητική
Αφιερώνεστε με πολλή αγάπη στο μαγείρεμα ενός πλήρους γεύματος και βάζετε όλη σας τη φροντίδα ακόμη και στα ψώνια. Αλλά το παιδάκι σας σηκώνεται από το τραπέζι μόλις φάει δυο μπουκιές και δεν βλέπει την ώρα να τρέξει στα παιχνίδια του. Ταλαντευόμενη ανάμεσα στην επιθυμία σας να μην του φέρετε αντίρρηση και στην πεποίθηση ότι πρέπει να φάει ένα πλήρες γεύμα, προσπαθείτε να φάει λίγο ακόμη, αλλά χωρίς να επιμένετε.
Δεν κάθεται στα γεύματα. Καθώς το παιδί σας στο τραπέζι τρώει μόνο τα απαραίτητα, συμπληρώνει τη διατροφή του τσιμπολογώντας ανάμεσα στα γεύματα. Δεν σας βρίσκει, όμως, απροετοίμαστη. Στο ψυγείο υπάρχουν κάθε είδους προμήθειες για να ικανοποιείτε τις ορέξεις του για γλυκές ή αλμυρές γεύσεις.
Τι πρέπει να κάνετε; Σας φαίνεται πιο αδύνατο από όσο είναι, όμως έχει πλεόνασμα ενέργειας. Ή, εξαιτίας των σνακ, είναι λίγο πιο παχουλό. Επιπλέον, η συνήθεια να τρώει τμηματικά μπορεί να έχει κάνει το παιδί σας να χορταίνει γρήγορα. Μην του σερβίρετε, λοιπόν, τεράστια πιάτα φαγητού που μπορεί να το τρομάξουν, αλλά μικρές μερίδες λαχανικών και δημητριακών, ψαριού κ.λπ.. Θα τσιμπολογάει, αλλά στο τραπέζι!
Η καλή πλευρά. Το ότι έχετε αποδεχθεί την ανάγκη του παιδιού να «σπάει» τα γεύματά του, πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια, βέβαια, είναι πολύ καλό. Έχετε πολλές πιθανότητες να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στο να καταφέρετε να κάθεται το παιδί κανονικά στο τραπέζι την ώρα των γευμάτων, και στο να σέβεστε τη δική του αίσθηση πείνας και κορεσμού. Και αυτή είναι η βασικότερη αρχή για να αποφύγετε την παχυσαρκία.

Με την συνεργασία της κας Αστρινιάς Σκαρπαλέζου (Κλιν. Διατροφολόγος- Διαιτολόγος Νευρομεταβολικών Νοσημάτων στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγ. Σοφία»)

via

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close