Υπερθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη – Πόσο επικίνδυνος είναι

γράφει ο Σκαράκης Νικήτας MD, Στρατιωτικός ιατρός, Ειδικευόμενος Ενδοκρινολογίας

Συχνά ακούμε γυναίκες στο περιβάλλον μας να λένε ότι έχουν «θυρεοειδή» , ωστόσο πόσες από αυτές γνωρίζουν ουσιαστικά για την πάθησή τους;
Αλλά ακόμα και αν την ξέρουν επαρκώς , γνωρίζουν άραγε τι πρέπει να προσέχουν σε μια επερχόμενη εγκυμοσύνη;

Ξεκινώντας λοιπόν, να αναλύουμε το θέμα αυτό ας γνωρίσουμε συνοπτικά αυτό το όργανο του σώματος μας.

Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου σώματος, του οποίου η λειτουργία επηρεάζεται σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη.

Έχει σχήμα πεταλούδας και ο βασικός του ρόλος είναι η διαχείριση της ενέργειας του σώματος, η διατήρηση της θερμοκρασίας του , ενώ είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς των μυών και άλλων οργάνων. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω της βασικής ορμόνης που ο θυρεοειδής εκκρίνει την επονομαζόμενη θυροξίνη (Τ4), η συγκέντρωση της οποίας στο αίμα ελέγχεται από μία δεύτερη βασική ορμόνη που εκκρίνει ο εγκέφαλος και συγκεκριμένα η υπόφυση, την TSH.

Πως επηρεάζει όμως η εγκυμοσύνη τον θυρεοειδή αδένα;

Η εγκυμοσύνη, ως ένα σημαντικό γεγονός στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, έχει μία σημαντική αλλά αναστρέψιμη επίδραση στον θυρεοειδή αδένα και τις λειτουργίες του. Στην ουσία η εγκυμοσύνη αποτελεί μία κατάσταση υπερδιέγερσης του θυρεοειδούς με αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους του κατά 10-40 %. Ταυτόχρονα, η εγκυμοσύνη οδηγεί σε σημαντικές μεταβολές της φυσιολογίας του οργανισμού και των ορμονών που ρυθμίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με επακόλουθη σημαντική αύξηση των θυρεοειδικών ορμονών.

Εάν, λοιπόν, προ εγκυμοσύνης ο θυρεοειδής ήδη πάσχει τότε οι προαναφερόμενες ορμονικές μεταβολές διογκώνονται, θέτοντας σε κίνδυνο την κύηση και την εξέλιξη της, εάν μάλιστα δεν υπάρξει και άμεση θεραπευτική παρέμβαση.

Δείτε περισσότερα στο paidorama.gr


Close