Ο Γουίνι το αρκουδάκι, μας θύμισε το πόσο σημαντική είναι η δύναμη της φιλίας!

 

Νικητές διαγωνισμου :Martha Vlachogianni  ,Ioanna Anagnostopoulou ,Mary Mour ,Katerina Lappa

-Μαμά ΔΕΝ ΤΗ ΞΑΝΑΠΑΙΖΩ ΤΗΝ … (Δε λέμε το όνομα για να μη στεναχωρηθεί). Πάει και τελείωσε μετά από αυτό που έκανε, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ!
Μπαμ η πόρτα πίσω της, κόκκαλο εγώ!
Μέσα στα νευρά γύρισε το παιδί μου πριν λίγες μέρες από το σχολείο. Τσακώθηκε με τη καλύτερη της φίλη και ήταν αδιάλλακτη στο να της μιλήσει, για ένα πολύ χαζό για μένα πάντα λόγο.
Το τονίζω το για μένα, γιατί πράγματα που σε εμάς φαίνονται πολύ χαζά, μέσα στο κεφαλάκι τους τα μεγαλοποιούν και τα κάνουν να φαντάζουν τεράστια. Οπότε δεν μπορούμε να τα υποτιμήσουμε.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας το μάτι μου έπεσε σε μια έρευνα για το αγαπημένο όλων μας, τον Γουίνι το αρκουδάκι!
Βάσει αυτής της έρευνας που έγινε με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων του Γουίνι, το ¼ των Ελλήνων πιστεύουν ότι μαθαίνουν από εκείνον για την ζωή, όσα μπορούν να μάθουν κι από μεγαλύτερους φιλοσόφους της ιστορίας όπως ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και ο Κομφούκιος. Επίσης απέδειξε ότι το 63% των γονιών έχουν μεταφέρει στα παιδιά τους τα διδάγματα του, με πάνω από το 67% να πιστεύει ότι τους προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για τη φιλία και την αγάπη, που μπορούν να κρατήσουν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Σχεδόν το 1/3 (31%) των γονιών υποστηρίζουν ότι έχουν εμπνευστεί από τα λόγια του αξιαγάπητου αρκούδου, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (54%) πιστεύουν ότι τα σοφά λόγια του Γουίνι θα βοηθούσαν τα παιδιά τους να κατανοήσουν καλύτερα το πόσο σημαντική είναι η φιλία.
Είναι τόσο δυνατό το συναισθηματικό δέσιμο με το σοφό, γλυκύτατο και αγαπησιάρικο αρκουδάκι, που η Δρ. Catherine McCall, φιλόσοφος και επικεφαλής του The Philosophy Foundation, θα πραγματοποιήσει μία δωρεάν ομιλία στο Λονδίνο, τον Ιανουάριο του ’17, με θέμα τα όσα έχει διδάξει ο Γουίνι, για να γιορτάσει τη θέση του ανάμεσα στους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ιστορίας. Η Δρ. Catherine McCall έχει αναπτύξει μια θεωρία2 που αποδεικνύει τη μοναδική φιλοσοφία του μικρού αρκούδου και την συγκρίνει με τις θέσεις των μεγαλύτερων φιλοσόφων.
Η δρ. Catherine McCall σχολιάζει: «Ο Γουίνι μπορεί να μην έχει πτυχίο πανεπιστημίου ή να μην έχει πάει καν στο σχολείο, τα λόγια του, όμως, οι εμπειρίες και οι περιπέτειές του έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Ο Γουίνι συμπυκνώνει τη σκέψη πολλών διάσημων φιλοσόφων σε όμορφες, λιτές και αξέχαστες ατάκες που έχουν εμπνεύσει παιδιά και γονείς για γενιές. Στα αποφθέγματα του Γουίνι βρίσκουμε 2.000 χρόνια φιλοσοφικών ιδεών.

Οι άνθρωποι είναι πραγματικά φιλοσοφικά όντα, τα παιδιά το γνωρίζουν, αλλά κάποιες φορές οι ενήλικες ξεχνούν. Ευτυχώς , ο Γουίνι το Αρκουδάκι είναι εδώ για να μας το υπενθυμίζει. Ο Γουίνι μας παρακινεί να φιλοσοφούμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε – με ένα παιχνίδι των λέξεων, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας κάνει να σκεφτόμαστε φιλοσοφικά για τις έννοιες, για τη ζωή και την πραγματικότητα

gouini

Οι πρόσφατες μελέτες, που συνδέονται με τον εορτασμό των 90 χρόνων του αρκούδου, αποδεικνύουν ότι τα αποφθέγματα του Γουίνι είναι πιο αναγνωρίσιμα από τα αντίστοιχα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, επομένως δεν είναι περίεργο που ο Γουίνι το Αρκουδάκι καταλαμβάνει δίκαια μια θέση ανάμεσα στους πιο σημαίνοντες φιλοσοφικούς στοχαστές».
Ο Γουίνι είναι ένας χαρακτήρας που συστήθηκε στις ελληνικές οικογένειες σε μια νεαρή ηλικία, με σχεδόν το ένα τέταρτο των γονέων να δηλώνουν πως είναι το πρώτο αρκουδάκι που έδωσαν στα παιδιά τους, ενώ το 73% δηλώνει πως είναι από τα πρώτα κινούμενα σχέδια που έχουν παρακολουθήσει μαζί με τα παιδιά τους.
Φέρνοντας στη ζωή τα σοφά λόγια του Γουίνι και σε συνέχεια των εορτασμών της 90ης επετείου του, το μουσείο Victoria & Albert (V&A) του Λονδίνου ανακοίνωσε την επερχόμενη έκθεση «Γουίνι: Exploring A Classic», από τις 16 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 8 Απριλίου 2018. Η έκθεση αυτή θα αποκαλύψει την ιστορία πίσω από την επιτυχημένη συνεργασία των A.A. Milne και E.H. Shepard που συνέβαλλαν στην επιτυχία και την διαρκή δημοτικότητα του Γουίνι. Σχεδιασμένη τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, θα προτρέπει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν ξανά τα κλασικά βιβλία, τη γλώσσα και τη δημιουργικότητα. Η έκθεση θα βασιστεί στην συλλογή από σκίτσα, επιστολές και φωτογραφίες του μουσείου V & A και επιπλέον υλικά από άλλες συλλογές. Το πρωτότυπο χειρόγραφο του Γουίνι από τη Wren Βιβλιοθήκη στο Trinity College θα είναι εκτεθειμένο για πρώτη φορά στο V & A.

gouini1

ΜΜΜΜ…. Άναψε λαμπάκι πάνω από το κεφάλι μου! Η Ηρώ λατρεύει το Γουίνι.
Περίμενα να ηρεμήσει δυο τρεις μέρες και αποφάσισα να της μιλήσω.
Χτύπησα τη πόρτα του δωματίου της και μπήκα. Είδα πως η μουρίτσα της ήταν συννεφιασμένη και σκεπτική..
-Ηρώ μου, θέλεις να μου πεις τι έγινε με τη φίλη σου και δεν της μιλάς πια;
-Μαμά (σοβαρή) σου είπα δεν είναι πλέον φίλη μου.
-Εντάξει, θες να συζητήσουμε το λόγο;
-Μαμά μου πέταξε το σάντουιτς!!! (έβαλα πολύ δύναμη ψυχής για να μη γελάσω το παραδέχομαι). Μου το πέταξε και εγώ πεινούσαααααααα (κλάματα).
-Βρε αγάπη μου κατά λάθος το έκανε, δεν ήθελε να μείνεις νηστική!
-Ναι, αλλά εγώ της είπα πως δεν την έχω φίλη πια και μου είπε πως αφού για τόσο χαζό λόγο νευρίασα, δε με έχει ούτε και αυτή. Χαζός είναι ο λόγος που πεινούσαααααα (πάλι κλάματα)
Όση ώρα μιλούσαμε, κρατούσε μια κούκλα και τη χτένιζε.
-Η κούκλα σου είναι πανέμορφη Ηρώ!
-Το ξέρω μαμά, είναι η αγαπημένη μου.
-Δε θα ‘ταν καλύτερα να μην έπαιζες μόνη σου με αυτή τη πανέμορφη κουκλίτσα και να έπαιζες μαζί με την…;; Γιατί όπως λέει και ο Γουίνι το αρκουδάκι «Δεν έχει νόημα να έχεις κάτι συναρπαστικό, αν δεν μπορείς να το μοιραστείς με κάποιον…»
-Ο Γουίνι για αυτούς που ρίχνουν τα σάντουιτς τι λέει μαμά;;;;
-Δε λέει συγκεκριμένα για τα σάντουιτς, αλλά λέει πολύ όμορφα πράγματα για την φιλιά, θες να τα δούμε;

Μαζί με την Ηρώ δείτε και ‘σεις κάποια από τα πιο όμορφα μαθήματα ζωής που μάθαμε από το σοφό αρκουδάκι!
1. Μην περιμένεις να έρθει σε εσένα, πήγαινε και φέρ’ το μόνος σου.
2. Η αγάπη είναι να κάνεις μερικά βήματα προς τα πίσω, ίσως και περισσότερα… για να δώσεις χώρο στην ευτυχία εκείνου που αγαπάς.
3. Δεν γίνεται να μένεις στη γωνιά σου στο δάσος και να περιμένεις τους άλλους να έρθουν σε εσένα. Μερικές φορές, πρέπει να πας εσύ σε αυτούς.
4. Καλύτερα να ξέρεις τι είναι αυτό που ψάχνεις, πριν αρχίσεις να το ψάχνεις.
5. Δεν έχει νόημα να έχεις κάτι συναρπαστικό, αν δεν μπορείς να το μοιραστείς με κάποιον.
6. Κάποιοι άνθρωποι νοιάζονται υπερβολικά πολύ. Νομίζω πως αυτό λέγεται αγάπη.
7. Το πιο σημαντικό είναι πως, ακόμα και αν χωριστούμε, θα είμαι πάντα μαζί σου.
8. Αν σπάσει ο σπάγκος, δοκίμασε ένα άλλο κομμάτι σπάγκου.
9. Αν κάποιος στεναχωρηθεί επειδή ξέχασες κάτι, καθησύχασέ τον και εξήγησε ότι δεν το ξέχασες, απλά δεν το θυμήθηκες.
10. Οι ποταμοί το ξέρουν: δεν υπάρχει βιασύνη. Θα φτάσουμε εκεί μια ημέρα.

-Μαμά θες να δούμε το Γουίνι μαζί;;
-Μήπως θα ήταν καλύτερα να πάρουμε τηλέφωνο την …. να έρθει σπίτι μας και να το δείτε παρέα.
-Ναι μαμά γιατί όπως λέει και ο Γουίνι «Δεν γίνεται να μένεις στη γωνιά σου στο δάσος και να περιμένεις τους άλλους να έρθουν σε εσένα. Μερικές φορές, πρέπει να πας εσύ σε αυτούς!»
Ίσως ήρθε η ώρα να εμπνευστούμε και εμείς οι μεγάλοι από το μικρούτσικο αρκουδάκι.
Ναι, η αγάπη είναι να κάνεις μερικά βήματα προς τα πίσω, ίσως και περισσότερα… για να δώσεις χώρο στην ευτυχία εκείνου που αγαπάς.
Με αφορμή τα γενέθλια των 90 χρόνων του Γουίνι προσφέρουμε 4 dvd της ταινίας Γουίνι το Αρκουδάκι σε 4 τυχερούς!

diagonismos

Συμπληρώστε τη παρακάτω φόρμα και πάρτε μέρος στο διαγωνισμό!

Κάνε Like στη σελίδα του   Daddy-cool.gr  στο facebook
Κάνε follow το  Daddy-cool.gr στο twitter και

Άφησε σχόλιο στη σελίδα του  daddy-cool.gr στο facebook ή κάτω από το άρθρο

Κοινοποιησε τον διαγωνισμό στο τοίχο σου στο facebook.
Συμπλήρωσε τη παρακάτω φόρμα συμμετοχής μέχρι και τη Παρασκευή 11/11/2016 

[gravityform id=”11″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]

 

 

Close