Αυξάνεται το Φοιτητικό επίδομα : Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά αυξημένα ποσά

Αύξηση  κατά 50% στο ποσό του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 

Με την υπουργική απόφαση αυξάνεται το ύψος του χορηγούμενου στεγαστικού επιδόματος από 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ, και ορίζεται ότι σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το ετήσιο στεγαστικό επίδομα ορίζεται ίσο με 2.000 ευρώ. Μάλιστα, ορίζεται ρητά ότι η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται και για τους δικαιούχους του επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

«Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022 με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καθορισθεί η διαδικασία υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων αναφορικά με τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στην περίπτωση συγκατοίκησης, για όσους δικαιούχους υπέβαλαν αίτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος», σημειώνεται σχετικά.

Δείτε επίσης : Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος το Σάββατο (22/10/2022 ) στην Αττική

Η υπουργική απόφαση αναφέρει τα εξής:

Οι διατάξεις για το στεγαστικό επίδομα εφαρμόζονται για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με 1.500 ευρώ.

Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με 2.000 ευρώ σύμφωνα με το newsbomb.gr.

Σε περίπτωση συγκατοίκησης μεταξύ των στοιχείων που πρέπει να δηλωθούν είναι και ο αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του συγκατοικούντος φοιτητή και ο ΑΦΜ του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.

Δείτε επίσης : Εορτολόγιο: Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Η εφαρμογή του Στεγαστικού Επιδόματος με βάση τον αριθμό Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή που δηλώθηκε, αντλεί τα ακόλουθα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Ονοματεπώνυμο του φοιτητή.

Σχολή φοίτησης (Τμήμα, Σχολή/Ίδρυμα).

Ημερομηνία εισαγωγής του φοιτητή στη Σχολή (έτος/ μήνας).

Έδρα της Σχολής φοίτησης.

Αριθμός ετών φοίτησης της Σχολής φοίτησης και με βάση τον κωδικό

μισθωτηρίου συμβολαίου της κατοικίας που μισθώνει ο φοιτητής.

Την συμπερίληψη του ΑΦΜ που δηλώθηκε για τον συγκατοικούντα φοιτητή στο μισθωτήριο».

Τα κριτήρια στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί για να λάβει το επίδομα είναι τα εξής:

Ο συγκατοικών φοιτητής δεν είναι κάτοχος άλλου πτυχίου ΑΕΙ.

Ο συγκατοικών φοιτητής δεν έχει υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο εξαμήνων φοίτησης.

Δείτε επίσης : Ωριωνίδες: Έρχεται η μεγάλη βροχή των αστεριών  Πότε θα την απολαύσουμε

Ο συγκατοικών φοιτητής φοιτά στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα σπουδών με τον φοιτητή για τον οποίο γίνεται η αίτηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Ο ΑΦΜ που έχει δηλωθεί ως μισθωτής για λογαριασμό του έτερου φοιτητή ταυτίζεται με τον ΑΦΜ του συγκατοικούντος φοιτητή ή συμπεριλαμβάνει τον φοιτητή ως προστατευόμενο τέκνο στη δήλωσή του.

Το μισθωτήριο της αίτησης φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος περιλαμβάνει ως μισθωτή τον ΑΦΜ που δηλώθηκε για τον συγκατοικούντα φοιτητή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Close