Ανακαλείται φυστικοβούτυρο που κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, καθώς και στην Ελλάδα. Εντοπίστηκε ένα βακτήριο, που είναι ικανό να προκαλέσει μέχρι και δηλητηρίαση
Ανακαλείται γνωστό φυστικοβούτυρο, στο οποίο εντοπίστηκε το βακτήριο βάκιλλος ο κηρόχρους. Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ικανό να προκαλέσει μέχρι και δηλητηρίαση, έχοντας ως συμπτώματα διαρροϊκές κενώσεις και εμέτους. Πωλείται σε πολλές χωρές, μέχρι και στην Ελλάδα
Το βούτυρο που ανακαλείται εντοπίστηκε να έχει μολυνθεί με ένα βακτηρίδιο που ενοχοποείται για τροφικές δηλητηριάσεις. Συναγερμός και ανάκληση σήμανε στις ευρωπαϊκές αγορές για μολυσμένο βούτυρο ξηρών καρπών στο οποίο ανιχνεύτηκε ο βάκιλλος ο κηρόχρους.
Ρούλα Πισπιρίγκου: Κρατείται στο ίδιο κελί με την μητέρα του 3χρονου Άγγελου από την Κρήτη
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που αναρτήθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) εντοπίστηκε επικίνδυνο βούτυρο αμυγδάλου στο οποίο ανιχνεύτηκε το επικίνδυνο βακτηρίδιο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

To προϊόν πωλείται σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όπως αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση του RASFF. Προς ώρας ο ΕΦΕΤ δεν έχει εκδώσει κάποια σχετική προειδοποίηση ανάκλησης ή ενημέρωσης επικινδυνότητας για τους καταναλωτές.
Ο Βάκιλλος ο κηρόχρους, είναι βακτηρίδιο, σπορογόνο. Είναι πολύ διαδεδομένο στη φύση. Βρίσκεται ως σαπρόφυτο στο χώμα και μπορεί να μολύνει εύκολα πολλά τρόφιμα όπως ρύζι όσπρια, χορταρικά, κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση στον άνθρωπο, η οποία οφείλεται στην κατάποση του μικροβίου ή των τοξινών του, που υπάρχουν στην τροφή. Η τροφική δηλητηρίαση από τον Βάκιλλο τον κηρόχρου, παρουσιάζεται με δύο μορφές:
Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντικαρκινικό φάρμακο και φάρμακο για την καρδιά
Α) Διαρροϊκού τύπου: Οφείλεται στην θερμοευαίσθητη τοξίνη. Παράγεται στο έντερο και προκαλεί διάρροια και κοιλιακά άλγη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 10-15 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Συνήθως ενοχοποιείται το κρέας και οι σάλτσες. Πιο συχνή είναι στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Β) Εμετικού τύπου: Οφείλεται στην θερμοανθεκτική τοξίνη, η οποία δεν καταστρέφεται, έστω και αν η τροφή θερμανθεί πριν από την κατανάλωση. Προκαλεί ναυτία και έμετο( σπάνια διάρροια). Τα συμπτώματα, εμφανίζονται 1-5 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Συνήθως ενοχοποιείται το ρύζι και τα όσπρια. Πιο συχνή στην Ιαπωνία.
Και στις 2 μορφές, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από 12-48 ώρες. Πρόκειται για το βιολογικό βούτυρο αμυγδάλου Bett’r – 250 g- παρτίδα 24130, ημερομηνία λήξης: 9.5.2026, σε γυάλινο βάζο.