ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πέντε ελαιόλαδα

Στην ανάκληση  5 λαδιών  προχώρησε  Ο ΕΦΕΤ  καθώς  ενώ  επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα,  είναι σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα αγνώστου προέλευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, «ο φορέας συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου, εντόπισε διάφορα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’) που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων, τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης».

Αυτά είναι τα ελαιόλαδα  που ανακαλούνται:

«ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πέντε ελαιόλαδα

«ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πέντε ελαιόλαδα

«ΚΡΗΤΗΣ»

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πέντε ελαιόλαδα

«ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ»

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πέντε ελαιόλαδα

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ».

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πέντε ελαιόλαδα

 

 

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πέντε ελαιόλαδα

 

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν, καθώς πρόκειται για νοθευμένα.

Παράλληλα η επισήμανση των ελαιολαδων παραπέμπουν σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, χωρίς να έχουν καμία σχέση με αυτά.

Δείτε επίσης:O ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολάτα -Περιέχει αλλεργιογόνα ουσία

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει επίσης ότι:

Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν, όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ , o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης.

Πρέπει επίσης να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές, ενώ σε περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Δείτε επίσης:«Τέλος» τα βιβλιάρια υγείας  Πώς θα γράφετε φάρμακα κι εξετάσεις

Οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.

Σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεως, φέρουν, βάσει του νόμου, ευθύνη, για την οποία προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Close