Έκκληση στους πολίτες: Στα όρια του το το ηλεκτρικό σύστημα – Δεν αποκλείονται διακοπές ρεύματος

Στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα. Έκκληση του κυρίου Σκρέκα στους πολίτες: Περιορίστε την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος, οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν.

 

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Δύσκολη μέρα η Δευτέρα όπου ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» σε αρκετές περιοχές πάνω από 41 βαθμούς και η αδιάλειπτη χρήση κλιματιστικών αναμένεται να εκτινάξει την κατανάλωση γύρω στις 9 το βράδυ σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα 9.600 MW. Έκκληση του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Δείγμα της ανησυχίας τυχόν εκτεταμένων βλαβών και μπλακ άουτ, πρωινή σύσκεψη υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή διαχειριστών, ΡΑΕ, ΔΕΗ, ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, για την οποία ενημερώθηκε και η Πολιτική Προστασία. Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές

Στην αιχμή της ζήτησης, γύρω στις 9 το βράδυ της Δευτέρας και ενώ ο καύσωνας θα βρίσκεται στην κορύφωσή του, η εκτίμηση είναι ότι η κατανάλωση θα φτάσει στα 9.600 MW, νούμερο σημαντικά αυξημένο από τον μέσο όρο της μέγιστης ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2021 που ανήλθε σε 8.115 MW.

Δείτε ακόμη Καύσωνας και ανυπόφορη ζέστη στο σπίτι; 3 Μυστικά δροσιάς που θα σας σώσουν!

Στην μάχη έχουν «επιστρατευτεί» όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αυτές των ιδιωτών παραγωγών, ενώ ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεννοήσεις τόσο με τους διαχειριστές γειτονικών χωρών προκειμένου να αυξηθούν οι εισαγωγές, όσο και με τη βιομηχανία, ώστε να περιορίσει τη λειτουργία της.

Καταναλώσεις που απαιτούν ισχύ περί τα 8,5 γιγαβάτ, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, καλύπτονταν μέχρι τώρα από το σύστημα μεταφοράς και από τις ΑΠΕ. Τα μελτέμια ωστόσο που έχουν πάψει να φυσούν και η άπνοια των επόμενων ημερών βγάζει εκτός παιχνιδιού τις ΑΠΕ και πρόκειται να «τεστάρει» τις δυνάμεις του συστήματος.

Στην έκτακτη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ) παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει ενόψει των επόμενων ημερών και κυρίως της Δευτέρας.

ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις φορτίου ηλεκτρικού συστήματος, τη διαθεσιμότητα μονάδων, διασυνδέσεων και την κατάσταση του εξοπλισμού. Ειδικότερα:

• Κρίσιμη ημέρα είναι η Δευτέρα καθώς το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 – 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600MW κατά την ώρα αιχμής.

• Οι μονάδες φυσικού αερίου είναι όλες διαθέσιμες.

• Οι λιγνιτικές μονάδες είναι διαθέσιμες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον Άγιο Δημήτριο V.

◦ Από το Σάββατο, 31 Ιουλίου, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Άγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.

Δείτε ακόμη Ο φονικός καύσωνας του 1987- Το καλοκαίρι με τους 1300 νεκρούς

◦ Ο Άγιος Δημήτριος V είναι μη διαθέσιμος λόγω κατασκευής νέας μονάδας αποθείωσης και αναμένεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ενώ για τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να είναι διαθέσιμη την Δευτέρα.

• Ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι σημαντικός για τη συμβολή στην επάρκεια.

• Οι διασυνδέσεις είναι διαθέσιμες, με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.

• Τις επόμενες μέρες το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.

• Οι βλάβες στο ΚΥΤ της Κουμουνδούρου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο υποσταθμός έχει ενισχυθεί.

• Το σύστημα βρίσκεται σε Έκτακτη Ανάγκη, καθώς σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα τίθεται θέμα αντοχής του εξοπλισμού και αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

• Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κέντρο Επιχειρήσεων για την έγκαιρη ειδοποίηση, συντονισμό και αντιμετώπιση σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε στοιχεία του συστήματος.

• Μέτρα που συστήθηκε να λάβει ο ΑΔΜΗΕ είναι:

◦ Λειτουργία του μηχανισμού διακοψιμότητας και

◦ Προσπάθεια εξεύρεσης ενέργειας εκτάκτου ανάγκης (emergency) από όμορους και μη διαχειριστές.

ΔΕΔΔΗΕ
Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσαν σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί ο Διαχειριστής αναφορικά με τον κίνδυνο από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Οι βλάβες που παρουσιάστηκαν στα καλώδια κυρίως της Αττικής οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία του εδάφους, που μαζί με την φόρτισή τους οδήγησαν τη λειτουργία τους στα θερμικά τους όρια. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα.

ΔΕΣΦΑ
Σε σχέση με το σύστημα φυσικού αερίου, τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν ότι η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.

Επιπλέον της υψηλής διαθεσιμότητας αερίου στην Εγκατάσταση ΥΦΑ Ρεβυθούσας, για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στα ανάντη Συνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, οι οποίες θα περιόριζαν τη δυναμικότητα στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία, Σιδηρόκαστρο και Κήποι).

Close