Eurovision 2016: Νίκησε η Ουκρανία με πολιτικό τραγούδι

Στοκχόλμη: Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που την είχαν ανάμεσα στα φαβορί, η Ουκρανία κατέκτησε το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Το νικητή μάθαμε την τελευταία στιγμή, αφού ο τρόπος μετάδοσης των αποτελεσμάτων άλλαξε αυξάνοντας το σασπένς. Πρώτα μεταδόθηκαν τα αποτελέσματα των επιτροπών της κάθε χώρας, ενώ τα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας ανακοινώθηκαν στο τέλος.

eurovision 2016

 
Οι Minus One που εκπροσώπησαν επάξια την Κύπρο τραγούδησαν 14οι κατά σειρά, μετά την Αυστραλία. Η Κύπρος πήρε 96 βαθμούς και τερμάτισε 21η.

Το τραγούδι της Ουκρανίας, “1944”, ερμήνευσε η Jamala και είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της προ-γιαγιάς της και της οικογένειάς της που εκδιώχθηκαν από την Κριμαία, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδων άλλων Τατάρων από τον Ιωσήφ Στάλιν. Αν και το τραγούδι δεν αναφέρεται ευθέως στα γεγονότα της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 από τις ρωσικές δυνάμεις, τόσο η επιλογή, όσο και οι δηλώσεις των δημιουργών του, αλλά και πολιτικών της Ουκρανίας έδωσαν πολιτική χροιά στη συμμετοχή.
 
Ο επικεφαλής του ουκρανικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης, Βολόντιμιρ Βιάτροβιτς, ανέφερε πως σε περίπτωση νίκης της χώρας του στο διαγωνισμό, αυτός θα διεξαχθεί το 2017 στη Σεβαστούπολη, πόλη που έχει προσαρτηθεί από το 2014 στη ρωσική ομοσπονδία.

Η τελική κατάταξη
eurovision 2016

Μετά από ένα φαντασμαγορικό σόου, το οποίο περιλάμβανε από παλιότερους νικητές μέχρι τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, το τρόπαιο του κορυφαίου διαγωνισμού σήκωσε η φιλοξενούμενη Ουκρανία. Απολαύστε την:

Ο μεγάλος τελικός άρχισε όπως συνηθίζεται, με την παρέλαση των διαγωνιζομένων υπό τις σημαίες των χωρών τους. Αντί για κανονικές σημαίες, είδαμε τους καλλιτέχνες να συνοδεύονται από μοντέλα που φορούσαν πρωτότυπες δημιουργίες από χαρτί και οι σημαίες σχηματίζονταν με χρώματα και γραφικά. 

Στη συνέχεια, οι οικοδεσπότες, Μανς Ζελμερλόβ και Πέτρα Μέντε, καλωσόρισαν το κοινό από την Ευρώπη την Αυστραλία και την Κίνα, αλλά και από τις ΗΠΑ, όπου φέτος μεταδόθηκε για πρώτη φορά ο διαγωνισμός. 

Το διαγωνιστικό μέρος άρχισε με το Βέλγιο και ολοκληρώθηκε με την Αρμενία.
 
Οι χώρες που εμφανίστηκαν στον τελικό με τη σειρά που εμφανίστηκαν
 
1. Βέλγιο                           
2. Τσεχία                           
3. Ολλανδία                      
4. Αζερμπαϊτζάν              
5. Ουγγαρία                      
6. Ιταλία                           
7. Ισραήλ                         
8. Βουλγαρία                  
9. Σουηδία                       
10. Γερμανία                     
11. Γαλλία                          
12. Πολωνία                      
13. Αυστραλία                    
14. Κύπρος                         
15. Σερβία                          
16. Λιθουανία                      
17. Κροατία                       
18. Ρωσία                          
19. Ισπανία                        
20. Λετονία                        
21. Ουκρανία                    
22. Μάλτα                         
23. Γεωργία                      
24. Αυστρία                       
25. Ην. Βασίλειο                
26. Αρμενία                       

Τα σόου 

Όσο ο κόσμος ψήφιζε, στη σκηνή του «Globe Arena» είδαμε εντυπωσιακά μουσικοχορευτικά.

Την αρχή έκανε χιουμοριστικός διάλογος για την ιστορία της σουηδικής μουσικής τις τελευταίες δεκαετίες, από τους Abba έως και σήμερα, ενώ, ακολούθως, «ζωντάνεψαν» παλιότερες συμμετοχές της Eurovision, τόσο από τους δύο παρουσιαστές, όσο και από χορευτές.
 
Μεταξύ άλλων, θυμηθήκαμε τις περίφημες γιαγιάδες από τη Ρωσία (2012) και τις σέξι πλύστρες της Πολωνίας (2014) και είδαμε αυτοπροσώπως τους Lordi (τα «τέρατα» που κέρδισαν το 2006 στην Αθήνα) και τον Αλεξάντερ Ρίμπακ. 

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, ήταν ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, που ερμήνευσε δύο τραγούδια: το «Rock Your Body» και το καινούργιο «Can’t Stop The Feeling»! 

Πριν τη μετάδοση της βαθμολογίας, ο Μανς Ζελμερλόβ ερμήνευσε το «Heroes»,  το περσινό νικητήριο τραγούδι, αλλά και το νέο του κομμάτι, «Fire In The Rain». 

eurovision

Η αλλαγή στη βαθμολογία

Φέτος ο τρόπος μετάδοσης της βαθμολογίας άλλαξε, με στόχο να υπάρχει σασπένς ως την τελευταία στιγμή. Για να το πετύχουν αυτό, οι διοργανωτές διαχώρισαν την ανακοίνωση των βαθμών των κριτικών επιτροπών και του κοινού. 

philenews

 

Close