Η ελληνική αστυνομία στο πλευρό kακοποιημένων παιδιών: Μια σημαντική πρωτοβουλία που αξίζει να διαδοθεί

Συνεχώς αυξανόμενα είναι τα περιστατικά παιδικής kακοποίησης με ποσοστό 1/5. Το φαινόμενο λαμβάνει όλο και περισσότερης συχνότητας και λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας. Τα περισσότερα θύματα σωματικής kακοποίησης είναι aγόρια στην εφηβεία, ενώ θύματα σεksουαλικής kακοποίησης πέφτουν συχνότερα kορίτσια στην εφηβεία. Από την kακοποίηση όμως δεν γλιτώνουν και μικρότερα παιδιά 1-6 χρόνων. Ο χειρισμός τέτοιου τύπου περιστατικών απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή θυματοποίηση, σύμφωνα με το infokids.gr.

Δείτε επίσης Προσπάθειες για αρπαγή ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη

Το ΕΛΙΖΑ και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του 1ου Εθνικού Προγράμματος Εκπαίδευσης Αστυνομικών που αποσκοπεί στην έγκαιρη αναγνώριση και αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί έχουν ήδη εκπαιδευθεί μέσα από την εθνική πρωτοβουλία, σε 27 νομούς και 7 περιφέρειες της χώρας και μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στον αγώνα ενάντια της παιδικής kακοποίησης, αλλά και στην αρτιότερη διαχείριση τέτοιων περιστατικών από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί μαθαίνουν πώς να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται περιστατικά kακοποίησης
Το Εθνικό Πρόγραμμα υλοποιείται υπό τη μορφή ολοήμερων εντατικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε Αστυνομικούς όλων των βαθμίδων και σε αυτό συμμετέχει διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευτών που αποτελείται από έγκριτους ειδικούς με πολυετή ενασχόληση στην προστασία των παιδιών. Οι Αστυνομικοί, μέσα από το Πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν γύρω από όλες τις εκφάνσεις του φαινομένου και να ενδυναμωθούν με εργαλεία (π.χ. νομικό εγχειρίδιο) και πρακτικές λύσεις, μέσα από θεματικές ομιλίες, όπως η ψυχολογική, κοινωνική και ιατρική διάσταση, τα νομικά ζητήματα κατά το χειρισμό υποθέσεων, καθώς και η δικανική εξέταση ανήλικων θυμάτων.

Δείτε επίσης Κανόνες προστασίας από την ακτινοβολία στο σπίτι από Wi-Fi και ασύρματα

Μέσα από τις 6 πρώτες ημερίδες που φιλοξενήθηκαν σε Αθήνα, Αγρίνιο, Λάρισα, Χαλκίδα, Τρίπολη και Ηράκλειο, έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 1.000 Αστυνομικοί εκπροσωπώντας 27 νομούς και 7 περιφέρειες της χώρας. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος θα έχουν επιμορφωθεί συνολικά 1.500 Αστυνομικοί όλων των βαθμίδων σε Πανελλαδικό επίπεδο, καθώς απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ομάδων προστασίας kακοποιημένων παιδιών σε όλη τη χώρα.

ΕΛΙΖΑ: Ήρθε η ώρα για αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών kακοποίησης
Η Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ κυρία Μαρίνα Καρέλλα δήλωσε: «Στο ΕΛΙΖΑ προσπαθούμε διαρκώς να βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που φροντίζουν παιδιά, παρέχοντάς τους γνώση και εργαλεία. Μέσα από τα εθνικά μας προγράμματα την τελευταία τριετία έχουμε επιμορφώσει ιατρούς, νοσηλευτές, δικαστές και εισαγγελείς, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και τα ίδια τα παιδιά. Οι Αστυνομικοί αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας των πολιτών και επομένως και των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών. Μία κοινή πρωτοβουλία που ευελπιστούμε πως θα φέρει πραγματική αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των kακοποιημένων παιδιών σε όλη την Ελλάδα»

Δείτε επίσης Η μαγική τροφή που σαρώνει τις ασθένειες:!Από προστασία του καρκίνου μέχρι την ακμή

Close