Ηλίας Μαμαλάκης: Πώς έχασε 12 κιλά σε λίγες μέρες-διαλειμματική νηστεία

Ο Ηλίας Μαμαλάκης κατάφερε να χάσει 12 κιλά μέσα σε λίγες μέρες.

Ο γνωστός σεφ μίλησε στο Πρωινό με την Φαίη Σκορδά και αποκάλυψε ότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ακολούθησε τη διαλειμματική νηστεία και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχασε 12 κιλά! Ο ίδιος λέει:

Ο σεφ είπε: «Είχα μια μεγάλη επιτυχία τέλη Φεβρουαρίου – Μαρτίου, έχασα 12 κιλά. Εφάρμοσα μία δίαιτα η οποία είναι λίγο μόδα αυτή τη στιγμή που λέγεται διαλειμματική νηστεία. Το έκανα συμπτωματικά, διότι με κάλεσαν στη Γερμανία να κάνω μια σειρά από σεμινάρια μαγειρικής και ήταν μία κλινική ευεξίας.»

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία

Η Διαλειμματική νηστεία χαρακτηρίζεται από περιόδους απόλυτης νηστείας, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μειωμένη κατανάλωση θερμίδων και βέλτιστο έλεγχο των ορμονών που σχετίζονται με τον έλεγχο του βάρους.

Οι πιο συχνές διαλειμματικές δίαιτες είναι η 16/8. Συνίσταται στην παράλειψη του πρωινού γεύματος και στην κατανάλωση τροφής μόνο σε ένα παράθυρο 8 ωρών στη διάρκεια του 24ώρου, π.χ. από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ.

Το διατροφικό σχήμα συμβάλλει στην απώλεια βάρους και λίπους. Στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και άλλων προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος).

Μία εναλλακτική αυτής της δίαιτας προβλέπει 24ωρη νηστεία μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Πολύ γνωστή είναι επίσης η δίαιτα 5:2. Η οποία προτείνει μια υποθερμιδική δίαιτα 500-600 θερμίδων δύο μέρες την εβδομάδα και κανονική κατανάλωση τροφής τις υπόλοιπες ημέρες.

Διαλειμματική νηστεία – Πώς βοηθά

Υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος που ακολουθεί τα συγκεκριμένα διατροφικά σχήματα δεν υπερκαταναλώνει φαγητό τις μέρες και τις ώρες που επιτρέπεται να τρώει. Οι διαλειμματικές δίαιτες μπορούν να συμβάλουν στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και στην απώλεια κοιλιακού λίπους και βάρους.

Μελέτη του 2014 είχε δείξει πως η Διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος κατά 3-8% και την περιφέρεια της μέσης κατά 4-7% σε βάθος 3-24 εβδομάδων.

Όταν κάποιος νηστεύει, η ινσουλίνη στο αίμα μειώνεται δραματικά- τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα διευκολύνουν την καύση του λίπους. Αντιθέτως, στη διάρκεια της νηστείας αυξάνονται σημαντικά (σχεδόν πενταπλασιάζονται) τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης (HGH). Ορμόνης που έχει άμεση σχέση με την απώλεια λίπους και την αύξηση της μυικής μάζας.

Αυτό φαίνεται πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας σε σχέση με όλες τις άλλες δίαιτες, που συνοδεύονται από απώλεια μυϊκής μάζας- ότι βοηθά το άτομο που την κάνει να χάσει βάρος και λίπος, με μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας.

Close