Ιός του Δυτικού Νείλου: Συναγερμός για τα δύο κρούσματα στην Αττική – Ανησυχία στις αρχές

Θύματα του ιού δύο μέλη της ίδιας οικογένειας στα Μέγαρα -Νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση με προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα – Υγρασία και ζέστη πυροδότησαν την εμφάνιση του ιού – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για την προστασία από τα κουνούπια – Εγκεφαλίτιδα η πιο σοβαρή επιπλοκή της λοίμωξης

Τον χαρακτηρισμό «απρόβλεπτος» που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες όταν αναφέρονται στον ιό του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώνουν απολύτως τα δύο σοβαρά κρούσματα της λοίμωξης στην Αττική με τα οποία δήλωσε δυναμικά «παρών» η ασθένεια για το εφετινό καλοκαίρι.
Κι αυτό διότι στο μικροσκόπιο των ειδικών με βάση και τα περσινά δεδομένα για την λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και τα στοιχεία για τους πληθυσμούς κουνουπιών και τις πιθανές εστίες πυροδότησης της νόσου, βρίσκονταν κυρίως άλλες περιοχές, όπως πχ οι νομοί Αργολίδος, Κορινθίας, Αρκαδίας, Ρεθύμνου όπου πέρυσι είχε καταγραφεί μεγάλο ιικό φορτίο λόγω της νόσου.

Πλέον, η επίσημη εμφάνιση του ιού από το τέλος Ιουνίου (πέρυσι είχε εμφανιστεί στα μέσα Ιουλίου) σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά ευνοϊκές για την εξάπλωσή του, καιρικές συνθήκες, δηλαδή ζέστη και υγρασία, πυροδοτούν την ανησυχία αλλά και την εγρήγορση των υγειονομικών αρχών.
Στα Μέγαρα οι πρώτοι ασθενείς

Το… ντεμπούτο της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, έγινε στην περιοχή των Μεγάρων με «θύματα» δύο μέλη της ίδιας οικογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ασθενείς, ηλικίας 65 και 45 χρόνων, νοσηλεύονται σε Νευρολογικές Κλινικές νοσοκομείων της Αττικής, έχοντας εμφανίσει συμπτώματα δυσλειτουργίας στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) χαρακτηρίζουν την κατάσταση των δύο ασθενών σοβαρή αλλά σταθερή.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους -και ζώα- είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και το 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως «δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την τρέχουσα περίοδο 2018, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές». Στο πλαίσιο αυτό είχαν ενημερώσει τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και τους επαγγελματίες υγείας για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πρόληψης.

Η υγρασία ευνοεί την εκκόλαψη κουνουπιών, και άρα την εξάπλωση της λοίμωξης

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Ωστόσο, οι πληθυσμοί κουνουπιών που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τους θερινούς μήνες, λόγω της ζέστης και της υγρασίας, μετατρέπονται σε «άσβεστες» εστίες μόλυνσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Περιοχές υψηλού κινδύνου αποτελούν όλες εκείνες οι περιοχές με έντονο το υδάτινο και λιμνάζον στοιχείο: περιοχές με ποτάμια, λίμνες, έλη αλλά και περιοχές με γεωργικές καλλιέργειες όπου πάλι το υδάτινο στοιχείο κυριαρχεί λόγω του ποτίσματος.

Ο περσινός απολογισμός ήταν 5 θάνατοι ηλικιωμένων και 48 κρούσματα της νόσου, ενώ ως επηρεαζόμενες περιοχές χαρακτηρίστηκαν η Αργολίδα, η Κορινθία, η Αρκαδία, η Αχαϊα, το Ρέθυμνο.

Αναγκαία τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

«Οι ασθενείς που καταγράφηκαν είναι κάτοικοι αστικής περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ωστόσο οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια» επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια που συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι κυρίως τα εξής: χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σήτες για πόρτες και παράθυρα, κουνουπιέρες στα κρεββάτια, κλιματιστικά και ανεμιστήρες που απομακρύνουν τα κουνούπια κλπ.

Επιπρόσθετα, οι ειδικοί τονίζουν πως είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στα σπίτια και τους εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά σε γλάστρες, μπαλκόνια, αυλές και χωράφια και να γίνεται πότισμα τις πολύ πρωινές ή τις βραδινές ώρες και γενικά να δίνεται μεγάλη προσοχή αφενός στο πώς θα μειωθούν οι εστίες εκκόλαψης και αναπαραγωγής των κουνουπιών στο περιβάλλον μας, αφετέρου στο πως θα αποτραπούν οι…επιθέσεις και τα τσιμπήματα από τα κουνούπια

Πηγή: protothema.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close