Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Σεβαστιανής-Η ηρωική μάνα που έριξε τον εαυτό της στη φωτιά μαζί με το σπλάγχνο της.

Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Σεβαστιανής (24 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της μάρτυρος Σεβαστιανής, καθώς και τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρα Αρέθα, που έζησε και σε μεγάλη ηλικία μαρτύρησε στην Αιθιοπία, κατά τον 6ο αιώνα.

Μαζί του τιμούμε και πολλούς άλλους μάρτυρες, κάθε ηλικίας, που δεν δέχτηκαν να αρνηθούν το Χριστό και σφαγιάστηκαν από τους ειδωλολάτρες. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η περίπτωση μίας μητέρας, άγνωστης σ’ εμάς αλλά γνωστής στο Θεό, το βρέφος της οποίας άρπαξαν οι διώκτες και το έριξαν στη φωτιά.

Δείτε επίσης Αγια Πελαγία-8 Οκτωβρίου: Η ιερόδουλη και το κήρυγμα που της άλλαξε τη ζωή

Η ηρωική μάνα, θέλοντας να αποφύγει ενδεχόμενες ατιμώσεις και ευτελισμούς στα χέρια των ειδωλολατρών, έριξε τον εαυτό της στη φωτιά, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό το στεφάνι του μαρτυρίου, μαζί με το σπλάγχνο της.

Το παράδειγμα αυτής της μάνας αναζητεί μιμητές σε κάθε εποχή και ιδίως στη δική μας, κατά την οποία και αυτή ακόμη η μητρότητα βάλλεται, περιφρονείται και τείνει να υποκατασταθεί από καινοφανείς πρακτικές, που η απομακρυσμένη από το Θεό κοινωνία μας ανέχεται, υιοθετεί ή και προβάλλει.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η πατρίδα μας χρειάζεται μητέρες που να αγαπούν πραγματικά τα παιδιά τους και να επιθυμούν την αιώνια σωτηρία και εξασφάλισή τους κοντά στο Χριστό. Μητέρες που με αυθεντική πίστη και με στοργή να ρίχνονται πρόθυμα στη θερμή προσευχή, για να γλυτώσουν τις οικογένειές τους από τη φωτιά της ποικιλόμορφης φθοράς. Μητέρες που να μαρτυρούν το Χριστό με λόγια αγάπης, ταπείνωσης και συγχωρητικότητας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


Close