Άπιστος Θωμάς: Η πίστη του στον Χριστό και ο μαρτυρικός θάνατος

Ο Θωμάς προτού  ακολουθήσει τον Χριστό ήταν Ψαρράς στο επάγγελμα. Η αγάπη του όμως για τον Ιησού τον έκανε να γίνει μαθητής του και μάλιστα από τους πιο πιστούς. Χωρίς κανένα δισταγμό ακολουθήσε τον Ιησού στην Ιουδαία παρόλο τον κίνδυνο για την ζωή του ,λέγοντας του πως όλοι οι μαθητές θα πέθαιναν μαζί μα τον Χριστό μας εάν συνέβαινε κάτι. Ακόμη ο Θωμάς ήταν εκείνος που δεν είδε τον Ιησού μετά την Ανάσταση του.

Ο Απόστολος Θωμάς

Άπιστος Θωμάς: Η πίστη του στον Χριστό και ο μαρτυρικός θάνατος

Ο βίος του Θωμά εξιστορείται στις «Απόκρυφες Πράξεις του Θωμά». Σύμφωνα με τα κείμενα, ο Απόστολος ανέλαβε να διαδώσει τον λόγο του Θεού στα βάθη της Ασίας, στους Πέρσες και τους Ινδούς. Ξεκίνησε το ταξίδι του ως υπηρέτης του Ινδού Αμβανή, ο οποίος ήταν απεσταλμένος του βασιλιά Γουνδιαφόρου στα Ιεροσόλυμα. Ο Αμβανής έψαχνε έναν ικανό χτίστη για να οικοδομήσει ένα λαμπρό ανάκτορο για τον βασιλιά του. Μέχρι να φτάσουν στην Ινδία, ο Θωμάς είχε ήδη προσηλυτίσει αρκετούς ανθρώπους που συνάντησε στο μακρύ ταξίδι.

Στην Ινδία κλήθηκε να παρουσιαστεί μπροστά στον βασιλιά Γουνδιαφόρο, ο οποίος τον ρώτησε αν θα μπορούσε να χτίσει ένα εντυπωσιακό παλάτι. Ο Θωμάς απάντησε καταφατικά και τότε ο βασιλιάς τον ενημέρωσε ότι θα του έδινε όσο χρυσάφι χρειαζόταν για να ολοκληρώσει το παλάτι μέσα σε τρία χρόνια. Ο ίδιος ο βασιλιάς θα απουσίαζε από τη χώρα και δεν θα επέβλεπε καμία εργασία. Όμως ο Θωμάς δεν έχτισε ποτέ το παλάτι. Όλο το χρυσάφι που έστελνε ο βασιλιάς, το μοίραζε στους φτωχούς, ενώ κήρυττε τον λόγο του Θεού.

Δείτε επίσης : Η προσευχή της μεγάλης εβδομάδας

Εκατοντάδες βαπτίστηκαν Χριστιανοί, ενώ ο ανυποψίαστος βασιλιάς ανυπομονούσε να δει από κοντά το λαμπρό οικοδόμημα. Όταν έμαθε ότι ο Θωμάς είχε παρακούσει τις εντολές του, εξοργίστηκε. Τον φυλάκισε σε ένα σκοτεινό λάκκο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Θωμά ότι είχε χτίσει πράγματι ένα λαμπρό παλάτι, που δεν βρισκόταν στη γη, αλλά στον ουρανό. Εννοούσε ότι με τις φιλανθρωπίες, είχε εξασφαλίσει μία θέση στο παράδεισο για τον βασιλιά. Ο ειδωλολάτρης Γουνδιαφόρος δεν μπορούσε και δεν ήθελε να καταλάβει τα λόγια του Θωμά. Έγινε χριστιανός όμως όταν, σύμφωνα με την παράδοση, του μίλησε το πνεύμα του αδερφού του και του είπε ότι υπήρχε μια θέση για αυτόν στον ουρανό.

Ο Θωμάς αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε το ιεραποστολικό του έργο.

Δείτε επίσης Κυριακή των Μυροφόρων: Τιμούμε τις Μυροφόρες τη δεύτερη Κυριακή του Πάσχα

Ο μαρτυρικός θάνατος του «Άπιστου Θωμά»

Ο Θωμάς φυλακίστηκε ξανά, επειδή προσηλύτισε τη σύζυγο του βασιλιά Μισδίου, Τέρτια και τον γιο του, Ουαζάνη. Ο βασιλιάς διέταξε να θανατωθεί ο Απόστολος. Φοβόταν τον τεράστιο πλήθος νεοβάπτιστων Χριστιανών που ζητούσε να σωθεί ο Θωμάς και γι’ αυτό ζήτησε απ’ τους στρατιώτες να τον οδηγήσουν μακριά απ’ την πόλη και να τον εκτελέσουν. Έτσι κι έγινε. Τέσσερις λόγχες διαπέρασαν το κορμί του και ο απόστολος Θωμάς ξεψύχησε. Η χρονολογία του θανάτου του υπολογίζεται στα 72 μ.Χ. Η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 6 Οκτωβρίου….

Πηγή:  mixanitouxronou.gr 

 

 

Close