Προσοχή.ΕΦΕΤ: Ανάκληση πλαστικής κουτάλας και παιδικού πλαστικού μπολ από τα Jumbo

Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των εργαζομένων προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης των Jumbo να παραμένει το πολυκατάστημα παιχνιδιών ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου. Αυτό προς το παρόν θα ισχύει για Πρέβεζα και Κατερίνη.

Στη συνέχεια φυσικά μάθαμε και από αλλες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και σούπερ μάρκετ αν πρόκειται να ακολουθήσουν το ίδιο νομικό πλαίσιο.

 

Το BnB Daily, επιχειρηματικό ηλεκτρονικό περιοδικο, επικοινώνησε με τη διοίκηση της Jumbo, η οποία εξήγησε τους λόγους της απόφασης αυτής.Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η Jumbo “εξετάζει το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές και σε άλλες περιοχές”, ενώ στην απόφαση ανοίγματος των καταστημάτων στην Πρέβεζα και την Κατερίνη, καθώς επίσης και σε άλλα μέρη, συνηγορούν:

• Η αξιοποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, καθώς όπως τονίζουν πηγές της εταιρείας, “ήδη επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές”

• Η ανταπόκριση του κοινού στο νέο αυτό μοντέλο, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση “υπάρχει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον”

Τι λένε οι φορείς

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας επισημαίνει ότι “υπάρχει η πάγια θέση πως δεν πρέπει τα καταστήματα να ανοίγουν όλες τις Κυριακές” και προσθέτει πως “το ζήτημα παρακολουθείται και θα αποφασιστεί αν θα γίνει κίνηση αντίδρασης ή όχι”.

 

Έντονες διαμαρτυρίες

Από την μεριά της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, τονίζει πως “η πάγια θέση της Συνομοσπονδίας είναι ότι τα εμπορικά καταστήματα δεν πρέπει να είναι ανοιχτά τις Κυριακές, εκτός από τις περιοχές που ορίζει ο νόμος” και προσθέτει ότι “θα εξεταστεί η επίδοση των προτάσεων της Συνομοσπονδίας στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης”.

Τι θα κάνουν τα σούπερ μάρκετ

Όπως σημειώνουν πηγές από την Σκλαβενίτης, η “εταιρεία δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο ανοίγματος των καταστημάτων της τις Κυριακές”, καθώς “είναι έξω από την κουλτούρα της εταιρείας”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Μασούτης, με πηγές της εταιρείας να σημειώνουν ότι “δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόmτο μοτίβο”. Παράλληλα, στέλεχος της Metro Α.Ε.Β.Ε. (αλυσίδα My Market) ανέφερε πως “εκτός από τις 8 Κυριακές, που είναι θεσμοθετημένη η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων, η εταιρεία δεν εξετάζει να λειτουργήσει κάποια άλλη Κυριακή.” Πηγές από την ΑΒ Βασιλόπουλος αναφέρουν πως η εταιρεία “ανοίγει τις Κυριακές, που προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο” και προσθέτουν πως “δεν προβλέπεται επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων άλλες Κυριακές”.

 

Τι θα κάνουν άλλες αλυσίδες καταστημάτων

Πηγές από την Public σημειώνουν ότι “δεν έχει συζητηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές” και προσθέτουν πως “το νομικό πλαίσιο υπάρχει, ωστόσο δεν προβλέπεται να γίνει χρήση του”. Τέλος, το BnB Daily, ήρθε σε επικοινωνία με τα Attica Stores, πηγές της οποίας σχολίασαν πως “το νομικό πλαίσιο για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές υπάρχει”, ωστόσο “η εταιρεία στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από
την έως τώρα πολιτική της”.

Πηγή dikaiologitika.gr

Close