Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον Έμπολα! Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε απόψε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία» σε παγκόσμιο επίπεδο την επιδημία του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού εντοπίστηκε ένα θανατηφόρο κρούσμα Έμπολα στην Γκόμα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της ΛΔ του Κονγκό, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα. Τον Ιούνιο είχαν αναφερθεί δύο άλλα κρούσματα στη γειτονική Ουγκάντα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε ότι αποδέχτηκε τις συστάσεις μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων οι οποίοι τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις ή το εμπόριο, ούτε να ελέγχονται οι επιβάτες στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, εκτός από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Δείτε επίσης Ινομυώματα: Πόσο επικίνδυνα είναι, συμπτώματα και σωστή αντιμετώπιση

Μόνο τέσσερις φορές στο παρελθόν έχει κηρύξει ο ΠΟΥ «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία»: το 2009 για τη γρίπη Η1Ν1, το 2014 για την πολιομυελίτιδα, την ίδια χρονιά για την επιδημία του Έμπολα που σκότωσε 11.300 ανθρώπους σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε) και το 2016 για τον ιό Ζίκα.

Οι εμπειρογνώμονες που συνεδρίαζαν από το μεσημέρι στη Γενεύη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί καθυστερεί η καταβολή χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό Έμπολα
Σύμφωνα με το iatropedia.gr ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Δείτε επίσης Το σοβαρό πρόβλημα υγείας της πιο όμορφης παίκτριας του GNTM (εικόνα)

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Δείτε τα συμπτώματα και πως μεταδίδεται με ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα αρθρα μας με ένα κλικ 

Close