Παγκόσμιος συναγερμός για παιδικό σιρόπι για τον βήχα

Παγκόσμιος συναγερμός για 4 παιδικά σιρόπια για τον βήχα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πως  ίσως  να συνδέονται με τον θάνατο τουλάχιστον 66 παιδιών (φωτογραφία)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας να αποσυρθούν άμεσα τέσσερα παιδικά σιρόπια ινδικής εταιρείας, τα οποία μπορεί να έχουν διανεμηθεί σε πολλές χώρες και που πιθανόν συνδέονται με οξύτατη νεφρική ανεπάρκεια και θανάτους 66 παιδιών στην Γκάμπια.

Τα σιρόπια έχουν «δυνητικά συνδεθεί με οξείες νεφρικές βλάβες και 66 θανάτους παιδιών», ανέφερε ο ΠΟΥ. Τα προϊόντα κατασκευάζονταν από μια ινδική εταιρεία, την Maiden Pharmaceuticals, η οποία δεν είχε προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Παγκόσμιος συναγερμός για παιδικό σιρόπι για τον βήχα

Δείτε επίσης : Μακελειό σε νηπιαγωγείο ; ένοπλος εισέβαλε και σκότωσε παιδιά

Οι ειδικοί θέλουν να μάθουν σε ποιες άλλες χώρες έχουν διανεμηθεί τα φάρμακα αυτά ή έχουν πωληθεί μέσω διαδικτύου και αν έχουν καταγραφεί θάνατοι και αλλού, εκτός από την Γκάμπια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας τα φάρμακά της πωλούνται στην εγχώρια αγορά, αλλά και εξάγονται σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Ποια είναι τα παιδικά σιρόπια για το βήχα που αποσύρθηκαν

Παγκόσμιος συναγερμός για παιδικό σιρόπι για τον βήχα

Το BBC επικοινώνησε με την Maiden Pharmaceuticals, η εταιρεία ωστόσο δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής.

Ο ΠΟΥ προσδιόρισε τα φάρμακα ως :

Πόσιμο Διάλυμα Προμεθαζίνης,

Σιρόπι για τον Βήχα για μωρά Kofexmalin

Σιρόπι για τον Βήχα Μωρού Makoff

και Σιρόπι για το Συνάχι Κρύου Magrip N.

Τα τέσσερα προϊόντα είχαν εντοπιστεί στην Γκάμπια, αλλά «μπορεί να έχουν διανεμηθεί, μέσω ανεπίσημων αγορών, σε άλλες χώρες ή περιοχές», πρόσθεσε ο ΠΟΥ, στην προειδοποίηση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του. Προειδοποίησε ότι η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο, ειδικά μεταξύ των παιδιών.

Δείτε επίση: Ο ΕΟΦ ανακαλεί καλλυντικό προϊόν πασίγνωστής εταιρίας

Η παρέμβαση του ΠΟΥ ήρθε αφού οι ιατρικές αρχές στη Γκάμπια – ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός – εντόπισαν αύξηση των περιπτώσεων οξείας νεφρικής βλάβης σε παιδιά κάτω των πέντε ετών στο τέλος Ιουλίου. Η κυβέρνηση της Γκάμπια έκτοτε ανέστειλε τη χρήση όλων των σιροπιών παρακεταμόλης και προέτρεψε τον κόσμο να χρησιμοποιεί δισκία. Ο ΠΟΥ είπε ότι η εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων των προϊόντων «επιβεβαιώνει ότι περιέχουν απαράδεκτες ποσότητες διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης ως προσμίξεις».

Παγκόσμιος συναγερμός για παιδικό σιρόπι για τον βήχα

Οι ουσίες είναι τοξικές και τα αποτελέσματά τους «μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια, αδυναμία ούρησης, πονοκέφαλο, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση και οξεία νεφρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης : ΕΟΦ: Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα συμπληρωμάτων διατροφής

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γκάμπια δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι δεκάδες παιδιά πέθαναν, χωρίς να δώσουν ακριβή αριθμό. Μιλώντας στη Γενεύη την Τετάρτη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγέσους δήλωσε: «Η απώλεια αυτών των νεαρών ζωών είναι πέρα ​​για πέρα ​​θλιβερή για τις οικογένειές τους».

Ο ΠΟΥ είπε ότι ο Κεντρικός Οργανισμός Προτύπων Ελέγχου Φαρμάκων της Ινδίας ανέφερε σύμφωνα με το pierianews.gr ότι ο κατασκευαστής μπορεί να παρείχε τα μολυσμένα φάρμακα μόνο στην Γκάμπια, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο ένα email από την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο ΠΟΥ είπε ότι είναι δυνατή η «παγκόσμια έκθεση» καθώς ο «κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποίησε το ίδιο μολυσμένο υλικό σε άλλα προϊόντα και να τα διένειμε τοπικά ή να τα εξήγαγε», αναφέρει το πρακτορείο.

Δείτε όλες τις ανακλήσεις απο ΕΟΦ και ΕΦΕΤ με ένα κλικ εδώ

Close