Ροζ υπερπανσέληνος: Η μεγαλύτερη σελήνη του 2020 απόψε στον ουρανό

Η μεγαλύτερη πανσέληνος για το 2020 ξεκινάει από απόψε το βράδυ. Ένα υπερθέαμα θα μπορούμε να απολαύσουμε από το μπαλκόνι του σπιτιού μας σήμερα το βράδυ, καθώς η ροζ πανσέληνος, θα φτάσει πιο κοντά στη Γη φέτος.

Σήμερα Τρίτη, θα δούμε τη ροζ υπερπανσέληνο, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα υπάρξει η πανσέληνος του Απριλίου για το 2020. Ένα εντυπωσιακό θέαμα που αξίζει να δούμε.

Μπορεί να μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι λόγω κορονοϊού, ωστόσο είναι μία ευκαιρία να βγούμε όλοι σε ταράτσες και μπαλκόνια και να απολαύσουμε αυτό το μοναδικό θέαμα της ροζ πανσελήνου.

Η υπερπανσέληνος θα φαίνεται 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη, καθώς θα έρθει πολύ κοντά στη Γη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στις 21:08 ώρα Ελλάδας απόψε η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας, θα υπάρξει πανσέληνος. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.

Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Μάλιστα ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται απόψε να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου.

Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.

Close