Σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα που γεννήθηκε ο Χριστός- Η προσευχή των Χριστουγέννων

Η Μεγαλύτερη γιορτή για τους Χριστιανούς και η προσευχή για τα Χριστούγεννα που πρέπει να λέμε όλοι την ημέρα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε κάθε χρόνο και ονομάστηκαν έτσι αφού είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο Χριστός.

Ξεκίνησε να γιορτάζεται σύμφωνα με την παράδοση το 376 μ.Χ. από τον Μέγα Βασίλειο της Καισάρειας.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες εκδοχές για τον ημέρα που ξεκίνησαν να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα. Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο εορτασμός τους ξεκίνησαν το 335 στη Ρώμη, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι άρχισαν να γιορτάζονται τον 3ο αιώνα.

Όλες οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες σχετικά με τη γέννηση του Ιησού αντλούνται από τα τέσσερα πρώτα βιβλία της Καινής Διαθήκης (Ευαγγέλια). Μέσα σε αυτά αναφέρεται λεπτομερώς ο βίος του καθώς επίσης και η μέθοδος της διδασκαλίας του.

Δείτε ακόμη Η Προσευχή για τη Νέα Χρονιά : Προσευχή Πρωτοχρονιάς

Η γέννηση και τα πρώτα χρόνια του Χριστού

Σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα που γεννήθηκε ο Χριστός- Η προσευχή των Χριστουγέννων
Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια η γέννησή του έγινε μέσω ενός θαύματος, αφού ο αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε μπροστά στη μητέρα του Χριστού που λέγονταν “Μαριάμ” και της είπε ότι θα γεννήσει ένα γιο, αλλά χωρίς τη συμβολή κάποιου άντρα παρά μόνο με τη δύναμη του Θεού. Έτσι, υπολογίζεται ότι η γέννησή του έγινε περίπου στις 12 Νοεμβρίου του 7π.Χ. στη Βηθλεέμ.

Αφού γεννήθηκε, η Μαριάμ και ο Ιωσήφ που ήταν οι γονείς του, τον πήραν και πήγαν στην Αίγυπτο. Αφού επέστρεψαν, εγκαταστάθηκαν στη Ναζαρέτ και εκεί μεγάλωσε ο Ιησούς. Η διδασκαλία του Από όταν ήταν πολύ μικρός φαίνονταν η σοφία και η μόρφωσή του.

Όταν έγινε 30 ετών, βαπτίστηκε από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη ποταμό και είδε στο πρόσωπό του τον Μεσσία. Στην πορεία ο Ιησούς ξεχώρισε 12 από τους μαθητές του, τους έκανε αποστόλους και τους έστελνε σε διάφορα μέρη για να διαδώσουν τη διδασκαλία του.

Ο ίδιος ο Ιησούς μιλούσε στο κόσμο για την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση που πρέπει να δείχνει ο άνθρωπος στο Θεό και τη στήριξη που θα νοιώθει μέσω της αγάπης του. Μάλιστα, προκειμένου να είναι πιο κατανοητός, χρησιμοποιούσε τις παραβολές προκειμένου να μεταδώσει τα μηνύματα που ήθελε. Έγινε αρκετά γνωστός στην πόλη των Ιεροσολύμων και των υπόλοιπων αστικών κέντρων και σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, έκανε και πολλά θαύματα.

Σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα που γεννήθηκε ο Χριστός- Η προσευχή των Χριστουγέννων

Ο θάνατος του Ιησού

Το τελευταίο του γεύμα ήταν με τους Αποστόλους, που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως “μυστικός δείπνος”. Ενημέρωσε τους μαθητές του ότι πρόκειται να ακολουθήσει ο θάνατός του και πήρε το ψωμί και το κρασί από το τραπέζι που έτρωγαν και το μοίρασε σε όλους. Από αυτό το γεγονός προέκυψε το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Έπειτα συνελήφθη στο Όρος τον Ελαίων από στρατιώτες τους οποίους είχε καλέσει ο Ιούδας. Μετά από μία σύντομη δίκη καταδικάστηκε σε θάνατο και έτσι τον σταύρωσαν.

Η Ανάσταση του Ιησού

Παρόλο που την επόμενη μέρα από τον θάνατό του ο τάφος του σφραγίστηκε και φυλάσσονταν από φρουρούς, μετά από τρεις ημέρες το σώμα του είχε εξαφανιστεί. Ο Ιησούς εμφανίζονταν κατά διαστήματα μπροστά στους μαθητές του. Μετά από την Ανάσταση πέρασε 40 ημέρες στη γη και μετά αναλήφθηκε στον ουρανό για πάντα.

Η προσευχή των Χριστουγέννων

Νεογέννητε Χριστέ, ήλθες στον κόσμο μας για να μας φωτίσεις με το φως σου, να μας υψώσεις, να μας σώσεις.

Ήλθες ταπεινά, αθόρυβα, όπως ταπεινή ήταν και όλη η ζωή σου.

Δέξου, Πανάγαθε, την ταπεινή, τη θερμή μας ευχαριστία για τη μεγάλη δωρεά σου. Ήμασταν εχθροί σου, Κύριε, και μας έκανες παιδιά σου.

Ήμασταν κατάδικοι του άδου και μας έκανες πολίτες του ουρανού. Ήμασταν αιχμάλωτοι και μας χάρισες την ευλευθερία.

Ταπεινώθηκες Εσύ, για να υψώσεις εμάς.

Φόρεσες τη φτωχή μας φύση, για να ενδυθούμε εμείς της αφθαρσίας το ένδυμα. Έγινες Εσύ άνθρωπος, για να κάνεις Θεό τον άνθρωπο. Σε ευχαριστούμε για τη μεγάλη, την ασύγκριτη δωρεά σου.

Και τώρα, Χριστέ μου, άκουσε, σε ικετεύουμε, και την παράκλησή μας.

Ζητούμε, Κύριε, την ειρήνη σου να μας χαρίσεις.

Την ειρήνη που έχεις στην απόλυτη εξουσία σου, διότι Συ είσαι ο άρχοντας της ειρήνης. Χάρισέ την στα άτομα και τις οικογένειες, στις κοινωνίες, στα έθνη και τους λαούς.

Πολλοί, Κύριε, ζητούν να μας αφαιρέσουν την ειρήνη. Εχθροί ορατοί και αόρατοι είναι έτοιμοι να μας αρπάξουν τον πολύτιμο θησαυρό. Αλλ’ όχι, Κύριε, περιφρούρησέ μας.

Προφύλαξέ μας από όλα εκείνα που αποδιώκουν την ειρήνη, και κυρίως από την αμαρτία, στην οποία κανείς εύκολα παρασύρεται.

«Εμμανουήλ», Κύριε, είναι το όνομα σου. Μαζί μας είσαι Συ, ο Θεός. Μείνε μαζί μας.

Μένε πάντοτε μαζί μας, Ιησού, νεογέννητε Χριστέ. Μένε, για να μας οδηγείς στον Πατέρα, στον ουρανό. Αμήν.

 

Close