Συναγερμός για τον ιο Ζίκα: Θα φτάσει και στην Ευρώπη το καλοκαίρι - Κινδυνεύει και η Ελλάδα

Την εκτίμηση αυτή κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του για την εξάπλωση του ιού

Συναγερμό για την Ευρώπη όσον αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Ζίκα που ευθύνεται για μικροκεφαλία σε νεογέννητα σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ανάμεσα στις χώρες που εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης των κρουσμάτων είναι σύμφωνα με τον ΠΟΥ και η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί του οργανισμού ζήτησαν από τους τουρίστες να βρίσκονται σε εγρήγορση καλώντας ειδικά τις έγκυες και όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί να λάβουν μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιο.

Ο υψηλότερος κίνδυνος αφορά το νησί της Μαδέιρα και τις περιοχές γύρω από τη βορειοανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, για τις οποίες ο κίνδυνος είναι της τάξης του 9 στη 10βαθμη κλίμακα του ΠΟΥ.

Δείτε το χάρτη με τα σημεία εμφάνισης του κουνουπιού Aedes albopictus

xarttis-zika

Σύμφωνα με τους ειδικούς η εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι σε αυτές τις περιοχές εκτός από το βασικό είδος κουνουπιού που ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού, ευδοκιμεί και το είδος Aedes albopictus στο οποίος επίσης έχουν αποδοθεί κρούσματα του Ζίκα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΠΟΥ σήμανε παγκόσμιο υγειονομικό συναγερμό για τον Ζίκα προειδοποιώντας ότι εξαπλώνεται «με εκρηκτικές διαστάσεις» στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

πηγη:protothema.gr

Δείτε εδώ όλα τα συμπτώματα του ιου ζίκα

Close