Tελος η επιδότηση πετρελαίου κίνησης : Πιο ακριβό από τη βενζίνη

Η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης από 1η Οκτωβρίου και η τιμή του θα ξεπεράσει την τιμή της  αμόλυβδης – Οι υψηλές τιμές θα αρχίσουν να αυξάνονται σταδιακά, ανάλογα με το πότε θα γίνεται ο ανεφοδιασμός του κάθε πρατηρίου.

Την ανιούσα θα πάρει το πετρέλαιο κίνησης αφού από 1η Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών διακόπτει την οριζόντια επιδότηση στην αντλία με 12 λεπτά ανά λίτρο ή 15 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ. Ο λόγος που θα συμβεί αυτό είναι για να εξοικονομηθούν πόροι (περίπου 30 εκατ. ευρώ) και να επιδοτηθεί η τιμή πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου.

Το τρελό ράλι ανόδου στα προϊόντα καυσίμων που οφείλεται στην άνοδο διεθνώς των τιμών έχει ξεκινήσει με αποτέλεσμα να αναμένονται αυξητικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων τις επόμενες ημέρες.

Δείτε επίσης : Θρίλερ στους Αγίους Θεοδώρους: Νεκρό πρώην μοντέλο

Σύμφωνα με τρεις πρωταγωνιστές της αγοράς, από την 1η Οκτωβρίου οι καταναλωτές θα παρατηρούν ένα σπάνιο «φαινόμενο» στα πρατήρια καυσίμων καθώς η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα είναι υψηλότερη σε επίπεδο λιανικής, από την αντίστοιχη της αμόλυβδης σύμφωνα με το newsbomb.gr  .

Η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην κατάργηση της επιδότησης των 15 λεπτών στο diesel κίνησης λέγοντας: «Αν πάρουν την επιδότηση των 15 λεπτών από το πετρέλαιο κίνησης η τιμή θα φτάσει την απλή αμόλυβδη και θα την περάσει. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μετακύλιση των αυξήσεων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες».

Η τιμή «φωτιά» του πετρελαίου κίνησης, «έχει κάνει αρκετούς καταναλωτές που είχαν αγοράσει πετρελαιοκίνητα οχήματα για πιο φθηνά να αισθάνονται εξαπατημένοι», υπογράμμισε η κυρία Ζάγκα.

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα είναι υψηλότερη σε επίπεδο λιανικής, από την αντίστοιχη της αμόλυβδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλης Κιούσης δήλωσε στο Newsbomb.gr: «Με την κατάργηση της επιδότησης των 15 λεπτών το diesel κίνησης θα αυξηθεί συν 15 λεπτά ευρώ ανά λίτρο, με την αμόλυβδη να έχει αυτή τη στιγμή περίπου 1,95 ευρώ σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ισοτιμία ευρώ και δολαρίου που είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν την εκτίναξη των τιμών: «Η τιμή τσιμπάει και σε αυτό δεν βοηθά καθόλου η ισοτιμία δολαρίου. Συμφέρει μόνο όσους κάνουν συναλλαγές με δολάριο».

Οι υψηλές τιμές θα αρχίσουν να αποτυπώνονται σταδιακά, ανάλογα με το πότε θα γίνεται ο ανεφοδιασμός του κάθε πρατηρίου.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου ανέφερε: «Σήμερα η μέση τιμή στο πετρέλαιο κίνησης είναι 1,80 ευρώ/λίτρο χωρίς την επιδότηση των 15 λεπτών η τιμή θα εκτοξευτεί ξεπερνώντας και τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, που κυμαίνεται στα 1,98 ευρώ/λίτρο. Η επιδότηση των 15 λεπτών είχαν βοηθήσει αρκετά και στις στις μεταφορές».

Δείτε επίσης : Α21 Επίδομα παιδιού: Σήμερα η πληρωμή του-Ποτε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές

«Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τιμή στα καύσιμα», πρόσθεσε στο Newsbomb.gr o κ. Ασμάτογλου.

«Χθες αλλά και σήμερα σημειώθηκε ανοδική τάση τα καύσιμα ενώ και αύριο πιστευω θα γίνει κάτι αντίστοιχο ίσως ξεπερασει τα 2 ευρώ. Είναι δύσκολη η κατάσταση», τόνισε ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων.

Καλό είναι λοιπόν όσοι θέλουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους με πετρέλαιο κίνησης να το κάνουν πριν αλλάξει ο μήνας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιδότηση που θα ισχύει μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Οι υψηλές τιμές θα αρχίσουν να αποτυπώνονται σταδιακά, ανάλογα με το πότε θα γίνεται ο ανεφοδιασμός του κάθε πρατηρίου.

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης

Δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας για τους καταναλωτές, που έχουν αρχίσει να γυρίζουν την πλάτη στο φυσικό αέριο και να στρέφονται ξανά προς το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η κυρία Ζάγκα αναφερόμενη για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε: «Η τιμή πέφτει τις τελευταίες ημέρες, σήμερα είναι στα 83 δολάρια το βαρέλι ενώ μέχρι 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει επίσημα η διακίνηση έχουμε την επιδότηση των 0,25 ευρώ στην αντλία».

Ωστόσο η ίδια επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παραγγελίες και αυτό οφείλεται στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

«Δεν έχουμε παραγγελίες γιατί είναι ακόμα νωρίς. Μακάρι να πάει καλά ο καιρός γιατί αλλιώς θα έχουμε πολλά προβλήματα», ανέφερε.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε ένα από τα πιο βασικά θέματα που τίθενται αυτή την περίοδο «εάν θα υπάρξει αντικατάσταση του καυστήρα ώστε να γίνει πράξη η επιστροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο».

Δείτε επίσης : Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος το Σάββατο (1/10/22) στην Αττική

«Μικρές πολυκατοικίες και μονοκατοικίες οι οποίες έχουν φυσικό αέριο αναφέρουν ότι δεν θα κάνουν κάποια μετατροπή. Μόνο όσοι είχαν υποδομή και για πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο θα βάλουν πετρέλαιο. Πολλοί καταναλωτές μου λένε “την πατήσαμε” ενώ αρκετοί στρέφονται σε ψευτολύσεις όπως είναι οι ηλεκτρικές κουβέρτες», κατέληξε η κυρία Ζάγκα στο Newsbomb.gr.

O κ. Κιούσης σε ερώτηση για την τιμή που θα διαμορφωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης ανέφερε: «Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα και σε συνδυασμό με την επιδότηση των 25 λεπτών θα διαμορφωνόταν στο 1,30».

Ενώ σχετικά με τις παραγγελίες ο ίδιος είπε ότι είναι αρκετά νωρίς.

«Μάχες επί μαχών» διεξάγονται ήδη στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών για το πως θα ζεσταθούν κατά την επικείμενη χειμερινή σεζόν.

Από την άλλη ο κ. Ασμάτογλου δήλωσε ότι οι πολίτες κάνουν παραγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης από τα πρατήρια καυσίμων αλλά με… το σταγονόμετρο.

«Υπάρχουν λίγες παραγγελίες γιατί ο κόσμος φοβάται για την επιδότηση των 25 λεπτών. Η επιδότηση θα έπρεπε να μείνει μεχρι το τελος της περιόδου για να μπορέσει να βάλει ο κόσμος πετρέλαιο. Οι ποσότητες που αγοράζει ο κόσμος είναι μικρές ενώ προτιμούν να αγοράζουν τρεις, τέσσερις και πέντε φορές από λίγο», δήλωσε στο Newsbomb.gr.

Δεν υποχωρούν οι τιμές τα καύσιμα κίνησης – Εκτινάχθηκε το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι η προοπτική της ύφεσης στην ευρωοικονομία, η βύθιση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε χαμηλά 25ετίας και οι πολιτικές εξελίξεις σε Βρετανία και Ιταλία συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο κόστος δανεισμού των χωρών μελών της ευρωζώνης με το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να βρίσκεται μία ανάσα από το 5%.

Την ίδια ώρα σύνεση και ψυχραιμία συνέστησε εκ νέου ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στη Ναυτεμπορική, σημειώνοντας τις σοβαρές προκλήσεις στο μέτωπο της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε μέσο πληθωρισμό για φέτος στο 9% και για την επόμενη χρονιά 3%.

Δείττε επίσης : Εορτολόγιο: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Σε έντονα ανοδική τροχιά και η τιμή του φυσικού αερίου που εκτινάχθηκε περισσότερο από 12% σε μία μόλις μέρα πάνω από τα 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη σκιά των διαρροών που έχουν διαπιστωθεί στους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

Μπορεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί αισθητά στα 86 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο η συνεχιζόμενη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν αφήνει αυτή την πτώση να περάσει ολόκληρη στις τιμές των καυσίμων. Τον Οκτώβριο θα έχουμε στροφή στην επιδοματική πολιτική καθώς το βάρος θα πέσει στην μείωση της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Πάντως η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στο σύνολο των οικονομιών της Ευρωζώνης ενώ ενδέχεται να επιδεινώσει τη δυναμική του δημόσιου χρέους.

Την ίδια ώρα μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, o επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης δεν απέκλεισε από την πλευρά του το ενδεχόμενο τους τελευταίους μήνες του έτους να δούμε σχετική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Close