Τεράστια αποζημίωση η Bayer σε 70χρονο για ζιζανιοκτόνο που του προκάλεσε καρκίνο

Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στην Bayer ύψους 80 εκατομμυρίων έπειτα από την καταγγελία ένος 70χρονου κυρίου, ο οποίος, πάσχησε απο καρκίνο λόγω της χρήσης ενός ζιζανιοκτόνου βασισμένου στη γλυφοσάτη. Η γνωστή, αυτή, γερμανική εταιρεία έχει αντιμετωπίσει χιλιάδες αντίστοιχα περιστατικά.

Δείτε επίσης Ανενόχλητος επιδειξίας έξω από σχολεία εδω και 20 χρόνια

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που σώμα ενόρκων σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι το Roundup αποτελούσε την αιτία εμφάνισης ενός καρκίνου αλλά και ότι η παρασκευάστρια Monsanto — έχει εξαγοραστεί από την Bayer — φέρει ευθύνη, διότι δεν έκανε τίποτε για να προληφθούν οι κίνδυνοι εξαιτίας της χρήσης του προϊόντος της, που είναι βασισμένο στη γλυφοσάτη.

Η Bayer δήλωσε «απογοητευμένη» για την απόφαση, ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση και επέμεινε πως η ετυμηγορία «δεν αλλάζει τίποτα» ως προς τα συμπεράσματα 40 ετών επιστημονικών ερευνών και των κρίσεων των εποπτικών φορέων σε όλοι τον κόσμο, με βάση τις οποίες «το ζιζανιοκτόνο μας με γλυφοσάτη είναι ασφαλές και δεν είναι καρκινογόνο».

Δείτε επίσης Γιατί παιδιά στην Ιαπωνία υπακούν πάντα τους γονείς τους;

Ο Χάρντεμαν, 70 ετών, διαγνώστηκε ότι πάσχει από λέμφωμα μη-Χότζκιν το 2015 και κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρείας την επόμενη χρονιά, υποστηρίζοντας πως η ασθένειά του οφειλόταν στο Ράουνταπ, το οποίο χρησιμοποιούσε επί 25 χρόνια και πλέον σε μια ιδιοκτησία του στην Καλιφόρνια.

Η απόφαση ορίζει ότι η Bayer θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 75 εκατ. δολαρίων, 5 εκατ. σε αποζημίωση και 200.000 δολάρια για τα ιατρικά κόστη του Χάρντεμαν.
Η ετυμηγορία χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για τον γερμανικό κολοσσό, που εξαγόρασε πέρυσι τη Μονσάντο έναντι 63 δισεκ. δολαρίων και έχει δει τις μετοχές της να υποχωρούν πολύ εξαιτίας της δίκης.

Δείτε επίσης Επιμελήτρια Ανηλίκων: «Πίσω από κάθε σοβαρή υπόθεση παραβατικότητας υπάρχει μια οικογένεια σε κρίση»

Η Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 11.200 παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις μόνο στις ΗΠΑ. Η επόμενη δίκη της για το Roundup θα αρχίσει στην Καλιφόρνια σήμερα, ενώ άλλες τουλάχιστον δύο δίκες αρχίζουν στο Μιζούρι το φθινόπωρο.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo via Capital

Close