Βόμβα για όλα τα σούπερ μάρκετ! Τι αλλάζει απο δω και πέρα;

Πολλά από τα κορυφαία σούπερ μάρκετ της χώρας διαβεβαίωσαν την μείωση του ΦΠΑ στα προιόντα τους!

Για την άμεση μείωση των τιμών και την ταχεία προσαρμογή της αγοράς, όπως θα προβλέπεται από τον νέο νόμο, διαβεβαίωσαν τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, κορυφαίοι εκπρόσωποι των εγχώριων σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με το athensmagazine.gr.

Ειδικότερα, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης επικοινώνησε χθες με τους Μαρία και Γεράσιμο Σκλαβενίτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, αντίστοιχα, της «Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε», Γιάννη Μασούτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.», Αριστοτέλη Παντελιάδη, Διευθύνοντας Σύμβουλο της «ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ» και Βασίλη Σταύρου, Brand President της «”Άλφα Βήτα” Βασιλόπουλος Α.Ε», και συζήτησε μαζί τους για τη μείωση των τιμών των προϊόντων, μετά την ψήφιση του νέου νόμου που προβλέπει την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από 24% σε 13%.

Δείτε επίσης MasterChef 3: Η τελική δυάδα που θα διεκδικήσει τον τίτλο και το έπαθλο των 50.000 ευρώ!

Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες έρχονται αλλαγές
Σύμφωνα µε τις διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, η μετάταξη προϊόντων σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ θα τεθεί σε ισχύ από την 20ή Μαΐου 2019, ενώ επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι από τη μείωση εξαιρούνται ο καφές και άλλα ροφήματα, είτε ως προϊόν στο ράφι του σούπερ μάρκετ είτε ως υπηρεσία εστίασης.

Ειδικότερα, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, από 24% που ισχύει σήμερα, τα εξής:

Λάδια, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύµες, αλάτι, ξίδια, ζάχαρη, προϊόντα δημητριακών, παρασκευάσματα για σάλτσες, παγωτά, παρασκευάσματα για σούπες, ζωµοίκαι, γενικώς, τα τυποποιημένα µη νωπά τρόφιμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εφόσον η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ περάσει στο σύνολό της στην τελική τιµή των παραπάνω προϊόντων, τότε θα υπάρξει µια µείωση της τάξης περίπου του 9%. Για παράδειγµα, η τιµή του τυποποιηµένου και συσκευασµένου ρυζιού, από 4,7 ευρώ το κιλό, θα µειωθεί σε 4,28 ευρώ. Ενα πακέτο µακαρόνια, από 0,5 ευρώ, αναµένεται να µειωθεί σε 0,45 ευρώ.

Δείτε επίσης Χωρίς retous η Μόνικα Μπελούτσι πιο όμορφη από ποτέ φωτογραφήθηκε στις διακοπές της!

Οι υπηρεσίες εστίασης, και συγκεκριµένα η εκµετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινοµαγειρείων και άλλων συναφών µε αυτές επιχειρήσεων. Ενας µέσος λογαριασµός σε εστιατόριο για µια τετραµελή οικογένεια υπολογίζεται σήµερα σε περίπου 60 ευρώ. Από αυτά υπολογίζεται ότι θα υπαχθεί στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ το ποσό των 40 ευρώ, δηλαδή το 80%. Ετσι, µε τη µείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, ο λογαριασµός για µια τετραµελή οικογένεια πρόκειται να µειωθεί από 50 σε 46,5 ευρώ. Εξαιρούνται από τη µείωση του ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ως υπηρεσία εστίασης των αλκοολούχων και µη αλκοολούχων ποτών, χυµών και ροφηµάτων (π.χ. καφές) τα οποία θα συνεχίσουν να διατίθενται µε ΦΠΑ 24%.

Με πληροφορίες από athensmagazine.gr

Close