Υποχρεωτική καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από εξωτερικό-Πρόστιμο 5000 ευρώ αν βγαίνουν έξω

Υποχρεωτική καραντίνα προβλέπεται σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, αλλά και πρόστιμο ύψους 5.οοο ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Σε ισχύ τέθηκε το μέτρο υποχρεωτικής καραντίνας σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Αυστηρός έλεγχος θα γίνεται από την αστυνομία, με τακτά τηλεφωνήματα στο σπίτι, αλλά και κατ’οίκον έλεγχο, ενώ υψηλό πρόστιμο προβλέπεται σε όσους δεν τηρήσουν το μέτρο.

Παράλληλα, περιπολικά θα κυκλοφορούν στους δρόμους, και θα παίζουν από τα μεγάφωνα ηχογραφημένο μήνυμα πως απαγορεύονται οι συναθροίσεις.

Σε ισχύ τέθηκε το μέτρο για την υποχρεωτική κατ’ οίκον καραντίνα στην οποία θα μπαίνουν για 14 μέρες όσοι επιστρέφουν αεροπορικώς στην Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού. Τη διασφάλιση πως οι ταξιδιώτες συμμορφώνονται με το μέτρο και μένουν στα σπίτια τους αναλαμβάνει η αστυνομία, ενώ υπογράφουν και σχετικό έντυπο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αστυνομικοί θα εξετάζουν αν πράγματι οι επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων τηρούν την καραντίνα στα σπίτια τους, είτε με επιτόπιο έλεγχο, είτε με συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις στα σταθερά τηλέφωνα των επιβατών. Οι έλεγχοι αυτοί δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες, καθώς και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Ευρεία σύσκεψη έγινε υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, κατά την οποία εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή λόγω του κορονοϊού και για να διασφαλιστεί η συντονισμένη ενημέρωση των επιβατών που μπαίνουν στη χώρα μας σχετικά με την υποχρέωση της 14ημερης καραντίνας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επιθεώρησε τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις αφίξεις του αεροδρομίου που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του.

Ήδη έχει αρχίσει στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” η διανομή ειδικών φυλλαδίων σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά). Το ενημερωτικό υλικό, με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει και τον πρώτο λόγο, διανέμεται από προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλους μπαίνουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ειδικότερα την υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης της 14ημερης καραντίνας.

Για την αποστολή της… διανομής του φυλλαδίου αξιοποιούνται πλήρως από το Π.Σ. οι σπουδαστές των σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπως και στο Κέντρο Ενημέρωσης που λειτουργεί στο κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο όλο το μάχιμο προσωπικό του Σώματος.

Το ειδικό έντυπο θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες κατά τη διάρκεια των πτήσεων, όπου θα δηλώνουν λεπτομερώς τα στοιχεία τους και τον τελικό προορισμό διαμονής τους.

Close