12 λαχανικά και μυρωδικά που ξαναμεγαλώνουν συνεχώς

ν ψωνίζετε εσείς τα λαχανικά για το σπίτι, ξέρετε ότι κοστίζουν αρκετά χρήματα στην οικογένειά σας. Μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε μόνοι σας κάποια από αυτά χρησιμοποιώντας τα υπολείμματά τους που κανονικά θα πετάγατε. Θα χρειαστείτε λίγο χρόνο και υπομονή και θα έχετε το δικό σας βιολογικό λαχανόκηπο, όχι μόνο εξοικονομώντας χρήματα, αλλά και μειώνοντας το ενεργειακό σας αποτύπωμα.

 

Κόβουμε το επάνω μέρος του καρότου (περίπου 2,5 εκ.), τα βάζουμε σε ένα πιάτο με περίπου 1 εκ. νερό και αφήνουμε έξω στον ήλιο ή σε ένα φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι. Μόλις αρχίσουν να βλασταίνουν και να βγάζουν ρίζες, τα μεταφέρουμε στο χώμα. Ποτίζουμε συχνά και σε λίγες βδομάδες θα απολαύσουμε τη δική μας σοδειά.

Σέλερυ

Είναι από τα λαχανικά που ξαναφυτρώνουν πολύ εύκολα. Απλά κόβουμε το κάτω μέρος, τη βάση του σέλερυ και το βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό στο κάτω μέρος. Τοποθετούμε το μπολ στο άμεσο ηλιακό φως και μετά από περίπου μια εβδομάδα, τα φύλλα θα αρχίσουν να παχαίνουν και να μεγαλώνουν κατά μήκος της βάσης. Τα μεταμοσχεύετε στο χώμα και περιμένετε να μεγαλώσουν κανονικά.

Φρέσκα κρεμμυδάκια

Είναι μάλλον τα ευκολότερα λαχανικά για να ξαναφυτρώσουν. Τα κόβετε 2,5 περίπου εκατοστά από τη ρίζα και τα βάζετε σε ένα ποτήρι με νερό. Σε μια βδομάδα θα “πετάξουν” καινούργιες φύτρες. Αλλάζετε το νερό κάθε δεύτερη μέρα ή μεταμοσχεύστε τα σε χώμα.

Πράσα

Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Σκόρδα

Ξαναφυτρώνει από μια και μόνο σκελίδα. Φυτέψτε την με τις ρίζες προς τα κάτω στο χώμα. Του αρέσει πολύ το φως του ήλιου, έτσι όταν ο καιρός το επιτρέπει, κρατήστε το έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόλις παρατηρήσετε ότι τα νέα βλαστάρια έχουν βγει, κόψτε τα και το φυτό σας θα παράγει ένα βολβό. Μπορείτε να πάρετε και πάλι μια σκελίδα από αυτό το βολβό και να την ξαναφυτέψετε με τον ίδιο τρόπο.

Δείτε περισσότερα στο apithano.gr

Close