σπιτικά-λιπάσματα-με-ξύδι-

Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικά λιπάσματα με ξύδι. Τα σπιτικά λιπάσματα δημιουργούνται με αγνά υλικά, χωρίς χημικά και άλλες ουσίες που βλάπτουν τόσο εμάς όσο και το περιβάλλον.

Πολλοί έχουν το χόμπι να ασχολούνται με την κηπουρική ή θέλουν να το ξεκινήσουν. Σίγουρα είναι ένα χόμπι αρκετά δημιουργικό αλλά και αγχολυτικό που πρέπει να το ξεκινήσετε. Αν θέλετε όμως να δείτε τα φυτά σας να μεγαλώνουν υγιή τότε σίγουρα πρέπει να προτιμήσετε τα σπιτικά λιπάσματα.

Αυτό, διότι τα σπιτικά λιπάσματα δημιουργούνται με αγνά υλικά, χωρίς χημικά και άλλες ουσίες που βλάπτουν τόσο εμάς όσο και το περιβάλλον. Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικά λιπάσματα με ξύδι. Διαβάστε παρακάτω: 

Σπιτικά λιπάσματα με ξύδι: Σπιτικό λίπασμα με μηλόξυδο

Για το συγκεκριμένο σπιτικό λίπασμα θα χρειαστείτε αρκετό νερό και 300 ml μηλόξυδο. Ανακατεύετε το μηλόξυδο με το νερό και βάζετε το μείγμα σε ένα ψεκαστήρι. Αυτό το σπιτικό λίπασμα είναι αποκλειστικά για την βάση του φυτού και όχι για το φύλλωμα, διότι το μηλόξυδο μπορεί να κάψει το φύλλωμα του φυτού.

σπιτικά-λιπάσματα-με-ξύδι-

Σπιτικό λίπασμα με ξύδι και τσόφλια αυγών

Αυτό το σπιτικό λίπασμα το δοκιμάσαμε κι εμείς και είναι συνταγή του παππού. Τα τσόφλια των αυγών έχουν ανθρακικό ασβέστιο σε μεγάλες ποσότητες και όταν το αναμείξουμε με ξύδι διαχωρίζεται το ασβέστιο από το τσόφλι. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται από τα φυτά και ενισχύουν την ανάπτυξή τους.

Υλικά

 1. τσόφλια αυγών
 2. λευκό ξύδι
 3. 1 γυάλινο βάζο

Εκτέλεση

Στην αρχή αποξηραίνουμε τα τσόφλια των αυγών και τα θρυμματίζουμε με τα χέρια μας βάζοντάς τα σε ένα μπολ. Στην συνέχεια βάζουμε τα θρυμματισμένα τσόφλια στο μούλτι και τα κάνουμε σκόνη. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη σε ένα βάζο και γεμίζουμε το βάζο με λευκό ξύδι. Αφήνουμε το διάλυμα στην άκρη για μία ημέρα.

Στην συνέχεια ρίχνουμε το διάλυμα σε έναν κουβά 15 λίτρων και τον γεμίζουμε με μη χλωριωμένο νερό. Χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτικό λίπασμα στα καρποφόρα φυτά και αποφεύγουμε τον ψεκασμό του διαλύματος στα φύλλα.

σπιτικά-λιπάσματα-με-ξύδι-

Ξίδι ως φυσικό ζιζανιοκτόνο για την αντιμετώπιση αγριόχορτων

Για την αντιμετώπιση διάφορων αγριόχορτων που αναπτύσσονται στον κήπο μας, φτιάχνουμε οικολογική συνταγή με ξύδι, πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα λειτουργεί μόνο με την επαφή στο φύλλωμα των φυτών και δίνει λύση όσον αφορά το υπέργειο μέρος τους, “καίγοντας” τα φύλλα των αγριόχορτων.

Υλικά

 1. 4 κουταλιές της σούπας ξύδι
 2. 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα
 3. 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι
 4. 1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο καυτό νερό και το ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια ψεκάζουμε το πάνω μέρος του φυλλώματος των ανεπιθύμητων χόρτων, κάνοντας μία καλή διαβροχή για να τα ξεράνουμε.

Προτιμούμε να γίνεται ο ψεκασμός τις μεσημεριανές ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής μας.

σπιτικά-λιπάσματα-με-ξύδι-

Ξίδι ως φυσικό μυκητοκτόνο: προστασία για περονόσπορο, μαύρη κηλίδωση, σκωρίαση

Το ράντισμα των φυτών με ξύδι βοηθάει στην αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς, της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς, του περονόσπορου της πατάτας και των κηπευτικών. Μία απλή παραδοσιακή συνταγή με ξύδι και μαγειρική σόδα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Υλικά

 1. 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
 2. 1 κουταλιά του γλυκoύ μαγειρική σόδα
 3. 1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για μεγαλύτερη προστασία, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του φυσικού μυκητοκτόνου προληπτικά κάθε βδομάδα.

σπιτικά-λιπάσματα-με-ξύδι-

Λίπασμα για βλάστηση των σπόρων με ξύδι

Υλικά

 1. 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
 2. 1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το ξύδι και το νερό σε ένα μπολ. Μουλιάζουμε στο μείγμα τους σπόρους που θέλουμε να φυτέψουμε για όλο το βράδυ. Όχι όμως για περισσότερες από 12 ώρες. Έπειτα φυτεύουμε τους σπόρους.

Υλικά

 1. 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
 2. 4 λίτρα νερό

Εκτέλεση

Απλά διαλύουμε το ξύδι στο νερό και ποτίζουμε με το διάλυμα τα φυτά μας. Το συγκεκριμένο διάλυμα κάνει πολύ καλό στις ορτανσίες, στα ροδόδεντρα, στις αζαλέες, στις φτέρες, στις γαρδένιες και στις βιολέτες.

σπιτικά-λιπάσματα-με-ξύδι-

All photos via: mistikakipou.gr

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close