κανόνες_ύπνου_που_τηρούν_οι_αστροναύτες_στην_NASA_και_θα_σας_βοηθήσουν_να_κοιμάστε_καλύτερα_

7 Κανόνες από τους αστροναύτες της NASA που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα. Μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα και να “χορταίνετε” ύπνο πιο εύκολα.

Η αλήθεια είναι πως το άγχος της εποχής, οι γρήγοροι ρυθμοί και άλλοι παράγοντες που μπορεί να μην τους έχουμε ανακαλύψει ακόμη, έχουν δημιουργήσει ανθρώπους με προβλήματα ύπνου. Πολλές φορές συναντάμε στην καθημερινότητά μας ανθρώπους που δεν κοιμούνται καλά ή δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν όσο χρειάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί σε πρώτη φάση, να κάνει το άτομο να έχει λιγότερη ενέργεια και να είναι λιγότερο συγκεντρωμένο. Όταν όμως η έλλειψη ύπνου είναι συστηματική και με μεγάλη διάρκεια, αρχίζει και επηρεάζεται η υγεία του ατόμου αισθητά.

Δείτε ακόμα Κάντε το τεστ με το κουτάλι για να δείτε αν σας λείπει… ύπνος! (vid)

Όταν όμως κάνεις δύο δουλειές και έχεις δική σου οικογένεια, είναι λογικό να μην σου φτάνουν οι ώρες ύπνου σου. Όταν κάθε μέρα σκέφτεσαι χίλια διαφορετικά πράγματα, δεν είναι εύκολο λίγο πριν κλείσεις τα μάτια σου να τα ξεχάσεις όλα.

Οι αστροναύτες της NASA όμως φαίνεται πως έχουμε μερικές συμβουλές σχετικά με την έλλειψη ύπνου που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα και να νιώθεις πιο ξεκούραστος πιο εύκολα. Ένα άρθρο αρκετά σημαντικό που μπορεί και να σου αλλάξει την ζωή. Διαβάστε παρακάτω: 

Να κοιμάστε και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά (που σημαίνει ότι ο ήλιος ανατέλλει 16 φορές την ημέρα). Γι ‘αυτό οι αστροναύτες υποφέρουν συνεχώς από διαταραχές ύπνου κιρκαδικού ρυθμού.

Οι επιστήμονες της NASA πιστεύουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι να κοιμηθείτε και να σηκωθείτε ταυτόχρονα. Πριν ταξιδέψουν στο διάστημα, οι αστροναύτες έχουν πραγματικά το δικό τους πρόγραμμα ύπνου σχεδιασμένο σύμφωνα με τους ρυθμούς και τα μοτίβα τους.

Για να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που απενεργοποιεί αυτόματα τις συσκευές σας σε προκαθορισμένο χρόνο. Θα συνηθίσετε στο πρόγραμμά σας και θα αισθανθείτε καλύτερα και υγιέστεροι καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε ακόμα Ύπνος με ανεμιστήρα: Πως μπορεί να βλάψει την υγεία μας και τρόποι προστατευθούμε

Και αν ξαπλώσετε ανάσκελα με τα πόδια σας τεντωμένα στον τοίχο για 10 λεπτά πριν πάτε για ύπνο, θα βελτιώσετε τη φλεβική εκροή σας και θα αισθανθείτε χαλαροί και ήρεμοι.

κανόνες_ύπνου_που_τηρούν_οι_αστροναύτες_στην_NASA_και_θα_σας_βοηθήσουν_να_κοιμάστε_καλύτερα_

Κόψτε τις συνήθειες που επηρεάζουν τον ύπνο σας

Η διαδικασία του ύπνου εξαρτάται κυρίως από τα πράγματα που κάνουμε πριν τον ύπνο. Οι βραδινές βόλτες ή οι προπονήσεις στο γυμναστήριο ενεργοποιούν όλες τις διαδικασίες στο σώμα μας και αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, οπότε ένα άτομο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κοιμηθεί και ο ύπνος του γίνεται ασταθής.

Γι ‘αυτό οι αστροναύτες μειώνουν τις σωματικές δραστηριότητες λίγες ώρες πριν πάνε  για ύπνο. Επίσης σταματούν να τρώνε βαριά τρόφιμα, έτσι ώστε η διαδικασία πέψης των τροφίμων να μην εξαντλεί την ενέργειά τους.

Για να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, προσπαθήστε να περάσετε μερικές ώρες έξω. Μην ασκείστε και μην τρώτε βαριά γεύματα το βράδυ. Ο ύπνος σας θα είναι επίσης βαθύτερος και υγιεινότερος όταν παραλείψετε αυτό το φλιτζάνι καφέ τη νύχτα.

κανόνες_ύπνου_που_τηρούν_οι_αστροναύτες_στην_NASA_και_θα_σας_βοηθήσουν_να_κοιμάστε_καλύτερα_

Περιορίστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα smartphone μας επηρεάζει τον ύπνο μας. Αυτό το έντονο φως (που είναι 40% πιο φωτεινό από το ηλιακό φως) μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Γι ‘αυτό μπορούμε να μείνουμε μέχρι αργά μπροστά στον υπολογιστή μας χωρίς καμία ανάγκη να κοιμηθούμε. Οι αστροναύτες της NASA σταματούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά gadget 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

Εάν δεν είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα αυτήν τη στιγμή, χρησιμοποιήστε γυαλιά με ειδικούς φακούς ή εγκαταστήστε μια εφαρμογή που φιλτράρει την μπλε λάμψη. Η εφαρμογή θα ελέγχει τη φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με την ώρα.

κανόνες_ύπνου_που_τηρούν_οι_αστροναύτες_στην_NASA_και_θα_σας_βοηθήσουν_να_κοιμάστε_καλύτερα_

Επιλέξτε το σωστό φως.

Ο φωτισμός στο διαστημικό σταθμό παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τους κιρκαδικούς ρυθμούς των αστροναυτών. Γι ‘αυτό τα φώτα φθορισμού, που εκπέμπουν ένα μπλε φως, δεν χρησιμοποιούνται στα διαστημόπλοια.

Οι λαμπτήρες LED που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα και την έντασή τους χρησιμοποιούνται τώρα. Τη νύχτα το μπλε φως μειώνεται και κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνεται για να βελτιώσει την απόδοση των αστροναυτών.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση φωτισμού φθορισμού. Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες που εκπέμπουν κίτρινο ή πορτοκαλί φως, καθώς και οι δύο δεν έχουν σχεδόν καμία επίδραση στη σύνθεση μελατονίνης.

κανόνες_ύπνου_που_τηρούν_οι_αστροναύτες_στην_NASA_και_θα_σας_βοηθήσουν_να_κοιμάστε_καλύτερα_

Δημιουργήστε περιβάλλον ύπνου.

Όλα τα μέλη του πληρώματος του διαστήματος έχουν ξεχωριστές καμπίνες χωρίς φως, ώστε οι αστροναύτες να μην ξυπνούν λόγω των ανατολών. Όσο λιγότερο φως φτάνει μέσα σε ένα δωμάτιο, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της μελατονίνης και τόσο περισσότερο ένα άτομο θέλει να κοιμηθεί.

Εάν το δωμάτιο όπου κοιμάστε δεν είναι αρκετά ήσυχο και σκοτεινό, χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες και μάσκα ύπνου. Επίσης, προσπαθήστε να αερίζετε το δωμάτιό σας τακτικά, επειδή τα βουλωμένα δωμάτια δεν συμβάλλουν στον καλό  ύπνο.

κανόνες_ύπνου_που_τηρούν_οι_αστροναύτες_στην_NASA_και_θα_σας_βοηθήσουν_να_κοιμάστε_καλύτερα_

Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης.

Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές ύπνου λόγω άγχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αστροναύτες της NASA χρησιμοποιούν μια γνωστική συμπεριφορική θεραπεία που τους βοηθά να ηρεμήσουν. Αυτό το πρόγραμμα προσδιορίζει τις συνήθειες που προκαλούν προβλήματα ύπνου και τις αντικαθιστά με άλλες που συμβάλλουν στον καλό ύπνο.

Μια τεχνική χαλάρωσης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι απλές ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο μας και να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για την ανακούφιση του άγχους είναι η βαθιά αναπνοή.

  1. Πάρτε μια αργή, βαθιά αναπνοή, μετρώντας μέχρι το 5.
  2. Κρατήστε την αναπνοή σας, μετρώντας ξανά μέχρι το 5.
  3. Εκπνεύστε ενώ μετράτε μέχρι το 5.
  4. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση αρκετές φορές και αισθανθείτε ότι οι μύες σας απελευθερώνουν την ένταση.

κανόνες_ύπνου_που_τηρούν_οι_αστροναύτες_στην_NASA_και_θα_σας_βοηθήσουν_να_κοιμάστε_καλύτερα_

Καταναλώστε καφεΐνη και μελατονίνη.

Εάν οι αστροναύτες εμφανίσουν μια μικρή διαταραχή ύπνου, καταναλώνουν συνθετική μελατονίνη που έχει ήπια κατασταλτική δράση και προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη όπως τσάι, καφέ ή σοκολάτα. Η μελατονίνη σας βοηθά να κοιμηθείτε και η καφεΐνη σας κάνει να νιώθετε πιο ξεκούραστοι, αν δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ.

Σύμφωνα με μελέτες, η καφεΐνη είναι πραγματικά χρήσιμη εάν το επίπεδο στο αίμα μας είναι 12 ουγκιές (400 mg). Αν λοιπόν κοιμηθήκατε μόνο 5 ώρες ένα βράδυ, για να είστε προσεκτικοί και πιο συγκεντρωμένοι, συνιστάται να πιείτε 2 φλιτζάνια καφέ (με 3 ουγκιές καφεΐνης σε κάθε φλιτζάνι) αμέσως μετά το ξύπνημα και 2 ακόμη φλιτζάνια μετά από 4 ώρες.

κανόνες_ύπνου_που_τηρούν_οι_αστροναύτες_στην_NASA_και_θα_σας_βοηθήσουν_να_κοιμάστε_καλύτερα_

Μπόνους: Ο τρόπος που οι αστροναύτες κοιμούνται στο διάστημα

Στο διάστημα, οι αστροναύτες κοιμούνται σε κάθετους υπνόσακους που βρίσκονται στις καμπίνες του πληρώματος. Ο ιμάντας διατηρεί το σώμα τους σταθερό για να μπορέσουν να κοιμηθούν. Στην αρχή, είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθούν στον αέρα, αλλά σύντομα το σώμα τους συνηθίζει στις νέες συνθήκες ύπνου και οι αστροναύτες μπορούν να χαλαρώσουν.

κανόνες_ύπνου_που_τηρούν_οι_αστροναύτες_στην_NASA_και_θα_σας_βοηθήσουν_να_κοιμάστε_καλύτερα_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα με τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close