Απομακρύνετε τους ψύλλους από το κατοικίδιο και το σπίτι σας με 3 απλά βήματα!

Οι ψύλλοι δεν είναι απλά μερικά αηδιαστικά μικρά ζωύφια που βρίσκονται μέσα στο σπίτι σας και έχουν προσβάλλει και το κατοικίδιό σας. Είναι επιβλαβή για την υγεία τόσο τη δική σας, όσο και των ζώων σας!

Είναι επιτακτική ανάγκη και θέμα υγιεινής και υγείας η απομάκρυνσή τους από το χώρο σας, και μπορείτε μάλιστα να το καταφέρετε μέσα από 3 απλά βήματα! Δείτε παρακάτω από το v4p.gr, όσα πρέπει να ξέρετε για τους ψύλλους αλλά και πως να απαλλαγείτε οριστικά και αποτελεσματικά από αυτούς.

Απομακρύνετε τους ψύλλους από το κατοικίδιο και το σπίτι σας με 3 απλά βήματα!

Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των ψύλλων μόνο το 5% αυτών ζουν πάνω στο σκύλο ή τη γάτα σας. Το άλλο 95% των ψύλλων ζουν στο σπίτι ή την αυλή σας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγούμε από τους ψύλλους στο σπίτι σας και το ζώο σας την ίδια στιγμή.

Για παράδειγμα: Μπορείτε να πλύνετε το σκύλο σας και να απαλλαγείτε από τους 20 ψύλλους που ζουν πάνω του. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 380 ψύλλοι είτε στο στάδιο του αυγού, της προνύμφης και της νύμφης, που αναπτύσσονται στο σπίτι σας και θα ξαναμολύνουν το ζώο σας. (Δείτε το διάγραμμα του κύκλου ζωής των ψύλλων στο κάτω μέρος της σελίδας

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τους ψύλλους – Αντιμετώπιση του προβλήματος των ψύλλων

 

Είναι σημαντικό η θεραπεία όλων των ζώων συντροφιάς σας και η καθαριότητα του σπιτιού σας να γίνουν την ίδια ημέρα. Είναι άσκοπο να γίνει μόνο η καθαριότητα του σπιτιού σας χωρίς τη θεραπεία του κατοικίδιού σας, μιας και θα ξανάμολυνθεί αν δεν αντιμετωπιστούν οι ψύλλοι ταυτόχρονα.

Τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε

Η ηλεκτρική σκούπα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την απόκτηση του ελέγχου πάνω στους ψύλλους.

Βήμα 1 – Απαλλαγείτε από την προσβολή ψύλλων στο σπίτι

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως μόνο το 5% των ψύλλων ζουν στο κατοικίδιο ζώο σας και το άλλο 95% ζει στο σπίτι ή την αυλή σας. Αν έχετε σκυλιά που ζουν μέσα ή έρχονται τακτικά μέσα στο σπίτι τότε χρειάζεστε την ηλεκτρική σκούπα για να απαλλαγείτε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ψύλλων γρήγορα και εύκολα.

Παρακάτω αναφέρονται τι είναι αυτά που απομακρύνουμε με το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα

Αυγά ψύλλων

Οι ψύλλοι που ζουν με το σκύλο σας γεννούν αυγά. Τα αυγά πέφτουν από τα κατοικίδιά σας στη γη, στο χαλί ή το πάτωμα σας.

Οι προνύμφες των ψύλλων

Τα αυγά εκκολάπτονται και βγαίνουν οι προνύμφες. Αυτά τα μικρά πλάσματα σαν σκουλήκια έχουν τριχίδια που λειτουργούν σαν πόδια και τους επιτρέπουν να κινούνται.

Χρυσαλίδες ψύλλων

Μετά από λίγο οι προνύμφες δημιουργούν ένα κουκούλι γύρω από τον εαυτό τους και αρχίζει μια αλλαγή. Στο κουκούλι αλλάζουν σε ενήλικους ψύλλους. Η διαδικασία είναι παρόμοια με της κάμπιας που φτιάχνει ένα κουκούλι και μετά αναδεικνύεται ως μια πεταλούδα. Ωστόσο, από αυτό το κουκούλι θα προκύψει ένας ενήλικας ψύλλος.

Το κουκούλι είναι αδιάβροχο και δεν διαπερνάται από εντομοκτόνα για να προστατεύει την ανάπτυξη των ψύλλων. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να γίνεται καλό σκούπισμα για να απομακρύνονται όσο το δυνατό περισσότερες από αυτές τις χρυσαλίδες. Οι δονήσεις από το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα διεγείρουν τους ψύλλους να βγουν από τα κουκούλια τους και έτσι διευκολύνει και την έκθεσή τους στα εντομοκτόνα που θα χρησιμοποιηθούν.

Βήμα 2 – Ψεκασμός με εντομοκτόνο

Ψεκάστε όλους τους ορόφους, τα χαλιά, τις κουβέρτες και όπου κάθεται και κοιμάται το κατοικίδιό σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε σκοτεινά μέρη, όπως κάτω από τα έπιπλα και τα κρεββάτια. Ψεκάστε όλες τις γωνίες και τις σχισμές στα πατώματα των δωματίων.

Μην ξεχάσετε να βγάλετε ή να καλύψετε τυχόν ενυδρεία ή ερπετά που έχετε στο σπίτι. Τα σπρέι κατά των ψύλλων μπορεί να τα σκοτώσει. Συνιστάται να αφαιρείτε κάθε ζωντανό πλάσμα από το σπίτι, όσο ψεκάζετε.

 

Μην ξεχνάτε την αυλή και τον κήπο σας

Οι ψύλλοι μπορούν να ζήσουν και έξω από το σπίτι στην άμμο, στο χαλίκι και στο χώμα. Ψεκάστε με το ίδιο σπρέι τις βεράντες, τον φράχτη και οπουδήποτε κοιμάται το ζώο σας. Δεν είναι συνήθως απαραίτητο να ψεκάσετε όλες τις περιοχές της αυλής σας μιάς και τα παράσιτα αυτά αποφεύγουν τα σημεία που είναι εκτεθειμένα στο ηλιακό φως.

Στη συνέχεια πλύντε τα κλινοσκεπάσματά τους και τα μαλακά παιχνίδια τους. Τινάξτε τα καλά και κρεμάστε τα στον ήλιο να στεγνώσουν.

ΒΗΜΑ 3 – Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν ψύλλων για το σκύλο ή τη γάτα σας

Η παλαιότερη γενιά προϊόντων για τον έλεγχο των ψύλλων (σκόνες ψύλλων, περιλαίμια ψύλλων και σπρέι) είναι πλέον εντελώς ξεπερασμένη. Οι πιο σύγχρονες θεραπείες είναι τα spot-on, τα οποία είναι πολύ πιο ασφαλή για τα κατοικίδια και τους ανθρώπους. Τα spot-on εφαρμόζονται στο δέρμα, ανάμεσα στις ωμοπλάτες και κατά μήκος της ράχης στο δέρμα του ζώου και συνήθως εφαρμόζονται μηνιαία.

Πώς μπορούν οι ψύλλοι να βλάψουν το ζώο σας;

Οι ψύλλοι τρέφονται με το αίμα του κατοικίδιου ζώου σας και το κάνουν να νιώθει άβολα. Μια βαριά προσβολή μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και αδιαθεσία. Κάποια ζώα είναι αλλεργικά στο σάλιο των ψύλλων και αυτό τους προκαλεί συνεχόμενο κνησμό μέχρι και αυτοτραυματισμό. Η πιο κοινή αλλεργική δερματίτιδα σε γάτες και σκύλους είναι η αλλεργία στους ψύλλους.

Παρόλα αυτά έχοντας το πρόβλημα των ψύλλων μετά από δύο εβδομάδες

Μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τη θεραπεία μπορεί να εξακολουθείτε να βλέπετε επιζώντες ψύλλους, ειδικά εάν η προσβολή ήταν ιδιαίτερα βαριά. Ο λόγος γι΄αυτό είναι επειδή κατά την αρχική θεραπεία κάποιοι ψύλλοι ήταν στο στάδιο της νύμφης και δεν αντιμετωπίστηκαν εξαιτίας της ανθεκτικότητας που τους προσφέρει το κουκούλι.

Εάν μετά από δύο εβδομάδες έχετε ακόμα ψύλλους, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη θεραπεία και πάλι στο σπίτι σας και στο κατοικίδιό σας.

 

Για τη συντήρηση … Πρέπει να είστε τυπικός και να εφαρμόζετε το spot-on κάθε μήνα ή αλλιώς θα πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση και με το παραμικρό ξύσιμο ή υποψία ύπαρξης ψύλλο να ενεργείτε γρήγορα. Οι ψύλλοι πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και δύο ψύλλοι μπορεί σύντομα να μετατραπούν σε εκατοντάδες.

Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε το ζώο σας για ψύλλους είναι να ανοίξετε το τρίχωμα και να ελέγξετε τη βουβωνική χώρα. Μπορείτε να δείτε τους ψύλλους να κινούνται. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δείτε έναν ψύλλο μπορεί να βρείτε στοιχεία για την ύπαρξή τους. Τα περιτώματα των ψύλλων, τα οποία μοιάζουν με πιπέρι. Ένα άλλο αγαπημένο μέρος των ψύλλων είναι ακριβώς δίπλα στη βάση της ουράς.

Τι είναι ο κύκλος των ψύλλων;
Ο πληθυσμός των ψύλλων για κάθε συγκεκριμένη περιοχή αποτελείται από 50% τα αυγά 35% προνύμφες 10% χρυσαλίδες και μόνο το 5% είναι οι ενήλικες.

Οι ψύλλοι γεννούν τα αυγά τους αφού τραφούν με το αίμα του ζώου, και αυτά πέφτουν και αναπτύσσονται γρήγορα στο χαλί, το δάπεδο, τα κλινοσκεπάσματα και στην αυλή. Στην πραγματικότητα, οπουδήποτε πηγαίνει το κατοικίδιό σας μετατρέπεται σε ζώνη μάχης.

Ο κύκλος ζωής του ψύλλου εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και την τροφή. Ο κύκλος ζωής των ψύλλων από το αυγό μέχρι την ενηλικίωσή τους μπορεί να κυμαίνεται από δύο εβδομάδες έως οκτώ μήνες.

Ένας ενήλικας θηλυκός ψύλλος μπορεί να γεννήσει μέχρι και 600 αυγά στη διάρκεια της ζωής του.

Τα αυγά εκκολάπτονται οπουδήποτε σε διάστημα που μπορεί να κυμαίνεται από δύο ημέρες εως και δύο εβδομάδες.

Αφού εκκολαφθούν τα αυγά γίνονται προνύμφες. Αυτά είναι σκουλήκια όπως των εντόμων, τα οποία ζουν βαθιά στις ίνες των χαλιών, στις ρωγμές του δαπέδου, κάτω από τα κρεββάτια και στα έπιπλα. Επίσης, ευδοκιμούν στην άμμο και το χαλίκι. Τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος, οργανική ύλη και με αίμα από τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κανονικά πόδια μπορούν να κινούνται προς τις γωνίες και τις ρωγμές.

 

Οι προνύμφες αναπτύσσονται σε χρονικό διάστημα μίας έως τριών εβδομάδων σε τέσσερα στάδια, ακριβώς όπως μια κάμπια. Αυτό ονομάζεται στάδιο της νύμφης. Μπορούν να παραμείνουν στα κουκούλια τους για αρκετούς μήνες, αλλά θα εκκολαφθούν, όταν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσο οι ψύλλοι βρίσκονται στο μικρό, φιλόξενο κουκούλι τους, δεν θίγονται από τα εντομοκτόνα. Τα κουκούλια είναι στεγανά και προστατεύουν την ανάπτυξή τους. Για το λόγο αυτό μπορεί να νομίζετε ότι έχετε σκοτώσει όλους τους ψύλλους και προνύμφες στο σπίτι σας, αλλά μετά από δύο εβδομάδες να συμβεί ένα νέο ξέσπασμα.

Photos via Pinterest

 

Close