Χρήσιμες πληροφορίες για να επιλέξετε τις κατάλληλες Αυτοκόλλητες Θερμικές Ετικέτες για Barcode.

Η σάρωση ενός γραμμωτού κώδικα (Barcode) είναι μια γρήγορη και αξιόπιστη διαδικασία που μειώνει σε μεγάλο βαθμό τα ανθρώπινα λάθη και απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Τους γραμμωτούς κώδικες τους συναντάμε σχεδόν στα πάντα. Σε συσκευασίες προϊόντων, σε πλαστικές κάρτες κάθε είδους, όπως κάρτες ID και οικονομικών συναλλαγών, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και εισόδου σε εκδηλώσεις και θεάματα και σε πολλά ακόμα πράγματα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. 

 

Οι γραμμωτοί κώδικες μπορούν να εκτυπωθούν σε πολλά υλικά και σε πολλές παραλλαγές. Ωστόσο, η αξιοπιστία και η αποτελεσματική αναγνωσιμότητά τους είναι απόλυτα συνυφασμένη με το υλικό πάνω στο οποίο εκτυπώνονται. Συνήθη σφάλματα, όπως το μουτζούρωμα ή το ξεθώριασμα του μελανιού σε μια ετικέτα barcode, καθιστούν στην ουσία το barcode άχρηστο. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη θερμική ετικέτα, αναλόγως με την εφαρμογή και το περιβάλλον χρήσης που αυτή προορίζεται.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη για την επιλογή της κατάλληλης θερμικής ετικέτας για την επιχείρησή σας. Ας δούμε τους πιο σημαντικούς:

 

Αυτοκόλλητες Θερμικές Ετικέτες

 

Οι αυτοκόλλητες θερμικές ετικέτες αποτελούν τα πιο δημοφιλή και οικονομικά μέσα για την εκτύπωση barcode. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή είναι εύκολο να σχεδιαστούν, να εκτυπωθούν και να επικολληθούν σχεδόν σε κάθε επιφάνεια. Διατίθενται σε ρολά (Roll Labels), φύλλα (Sheets) και μορφή βεντάλιας (Fanfold). 

 

Ετικέτες σε ρολό

Οι ετικέτες ρολού περιστρέφονται γύρω από χαρτόνι ή πλαστικά καρούλια και μπορούν να εκτυπωθούν μόνο σε θερμικούς εκτυπωτές ετικετών (ή λιγότερο συχνά – εκτυπωτές ρολού inkjet). Έρχονται σε πυρήνες 1 ”, 3” και μερικές φορές ¾ ”ανάλογα με τον εκτυπωτή. Για την εκτύπωση, το μηχάνημα τροφοδοτεί την κενή ετικέτα από το ένα άκρο και η τελική τυπωμένη ετικέτα βγαίνει από το άλλο άκρο.

Αυτή είναι η ταχύτερη και ευκολότερη λύση για την εκτύπωση ετικετών αποστολής, γραμμωτών κωδικών και ετικετών ονομάτων όπου κάθε μία ετικέτα εκτυπώνεται μοναδικά. Επιπλέον, λόγω του ότι τα ρολά μπορούν να εκτυπωθούν με τεχνολογία thermal transfer, μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τις ετικέτες φύλλων (sheets). Εάν έχετε υψηλή ζήτηση για ετικέτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ετικέτες σε ρολό για να εκτυπώσετε ποσότητες άνω των 500 ανά ημέρα.

Ετικέτες σε μορφή βεντάλιας (Fanfold)

Οι ετικέτες Fanfold κατασκευάζονται με ένα συγκεκριμένο περφορέ που επιτρέπει την αναδίπλωση σε μια συμπαγή στοίβα. Αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί τεράστια εξοικονόμηση χρόνου. Πολύ συχνά το προσωπικό χρειάζεται να αναδιπλώνει τις τυπωμένες ετικέτες barcode, κάτι που αποτελεί μεγάλη σπατάλη χρόνου εργασίας και παραγωγικότητας.

Οι θερμικές ετικέτες σε μορφή fanfold είναι επίσης εύκολες στην αποθήκευση, το χειρισμό και την αποστολή. Σε αντίθεση με τις ετικέτες σε ρολά, δεν υπάρχει ανάγκη για winders ή unwinders. Το ένα μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να τροφοδοτηθούν στον εκτυπωτή εξωτερικά. 

Ετικέτες σε μορφή φύλλων (Sheets)

Οι ετικέτες φύλλων είναι τοποθετημένες σε παραδοσιακό μέγεθος χαρτιού 8,5 “x 11”, αλλά μπορούν επίσης να διατίθενται τόσο σε μικρότερες όσο και σε μεγαλύτερες διαμορφώσεις όπως 8,5 “x 11”, 11 “x 17” και 12 “x 18”. Μπορούν να εκτυπωθούν από εκτυπωτές inkjet ή laser και μπορείτε να τις επιλέξετε αν θέλετε να εκτυπώσετε μια παρτίδα πανομοιότυπων, αλλά μικρότερων ετικετών – όπως ετικέτες διεύθυνσης. 

 

Όσον αφορά τους τύπους των ετικετών που θα χρειαστείτε, είναι σημαντικό να απαντήσετε σε ορισμένες βασικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις επιλογές σας και να προσδιορίσετε ποιος τύπος ετικέτας θα είναι η καλύτερη τελική επιλογή για την επιχείρησή σας: 

 

Ποια θα είναι η επιθυμητή διάρκεια ζωής της αυτοκόλλητης ετικέτας barcode;

 

 • Λιγότερο από 6 μήνες – οι Ετικέτες Άμεσης Θερμικής Μεταφοράς (Direct Thermal Labels) είναι πιο ευαίσθητες στη θερμότητα και επομένως δεν διαρκούν τόσο πολύ.

 

 • 6 μήνες ή περισσότερο – οι  Ετικέτες Θερμικής  Μεταφοράς είναι πιο ανθεκτικές και, εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε τις ετικέτες σας για περισσότερο από 6 μήνες, πρέπει να είναι η επιλογή σας.

Σε τι περιβάλλοντα θα εκτίθεται η ετικέτα;

 

 • Για εσωτερικούς χώρους, επιλέξτε Ετικέτες Direct Thermal. Η ευαισθησία στη θερμότητα αυτών των ετικετών θέτει χρονικό περιορισμό στη διάρκεια ζωής τους σε εξωτερικούς χώρους.
 • Σε εσωτερικούς χώρους ή/και σε εξωτερικούς χώρους – Οι Ετικέτες Thermal Transfer είναι πιο κατάλληλες για χρήση σε εξωτερικούς χώρους από τις Direct Thermal. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε χάρτινες ετικέτες, η διάρκειά τους δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο των ετικετών πολυπροπυλενίου, οι οποίες είναι οι πλέον κατάλληλες για δύσκολα περιβάλλοντα και σκληρές καιρικές συνθήκες.

 

Επιλέγοντας τη σωστή αυτοκόλλητη θερμική ετικέτα για Barcode 

 

Η πλειοψηφία των ετικετών που συναντάμε καθημερινά κατασκευάζονται από τα ίδια 3 υλικά: Χαρτί, Πολυπροπυλένιο ή Πολυεστέρα. Για τις περισσότερες περιπτώσεις, μια χάρτινη ετικέτα μιας χρήσης θα λειτουργήσει μια χαρά. Ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές και περιβάλλοντα απαιτούν ένα υλικό που είναι πιο ανθεκτικό και να έχει καλύτερη αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Το κάθε υλικό έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Χάρτινες Θερμικές Ετικέτες

Η συντριπτική πλειοψηφία θερμικών ετικετών barcode είναι χάρτινες. Ο λόγος είναι αρκετά απλός, καθώς είναι σημαντικά φθηνότερες από τις αντίστοιχες του πολυπροπυλενίου. Λόγω της αναλώσιμης φύσης των περισσότερων ετικετών, το χαρτί είναι σχεδόν πάντα ο δρόμος.

 

Πλεονεκτήματα

 

* Φθηνότερη επιλογή

* Ευχρηστία

* Ιδανικές για καθημερινές, συνηθισμένες εφαρμογές

 

Μειονεκτήματα

 

* Σκίζονται εύκολα

* Δεν είναι αδιάβροχες

 

Φινίρισμα

 

 • Ματ
 • Γυαλιστερό

Εφαρμογές

 

 • Σχεδόν όλες οι εφαρμογές
 • Εξαιρείται η χρήση σε εξωτερικούς χώρους ή έκθεση σε χημικά

 

Πολυπροπυλένιο

Όταν υπάρχει ανάγκη για ετικέτες με μακροχρόνια αντοχή, το πολυπροπυλένιο αποτελεί την κατάλληλη επιλογή. Όπως και με το χαρτί, υπάρχουν ετικέτες πολυπροπυλενίου άμεσης θερμικής μεταφοράς (Direct Thermal Transfer) όσο και θερμικής μεταφοράς (Thermal Transfer). Ωστόσο, ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τις Direct Thermal ετικέτες πολυπροπυλενίου είναι ότι έχουν ελαφρώς γκρίζα απόχρωση. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει κανένα leuco die στην ετικέτα.

 

Πλεονεκτήματα

 

 • Πολύ Ανθεκτικές
 • Αντοχή στο σκίσιμο και στις μουτζούρες
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής 
 • Φιλικές προς το περιβάλλον
 • Ανθεκτικές στην υγρασία, το λάδι, το γράσο, τις χημικές ουσίες κ.ά.

 

Μειονεκτήματα

 

* Πολύ πιο ακριβές

* Απαιτείται ribbon κεριού/ρητίνης

 

Φινίρισμα

 

 • Ματ
 • Γυαλιστερό

Εφαρμογές

 

 • Ιατρικά & χημικά εργαστήρια
 • Ετικέτες κάδου
 • Σημαντικά έγγραφα

Διαστάσεις

Για να αποφασίσετε ποιο είδος θερμικής ετικέτας barcode θα αγοράσετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το μέγεθος της επιφάνειας πάνω στην οποία θα εφαρμόσετε την ετικέτα. Η πρώτη μέτρηση είναι το πλάτος της ετικέτας και η δεύτερη μέτρηση είναι το μήκος. Για παράδειγμα, μια ετικέτα 4 × 6, θα είχε μήκος τέσσερις ίντσες με μήκος έξι ίντσες. Το πλάτος της ετικέτας είναι πάντα το διάτρητο άκρο της ετικέτας. Εάν η ετικέτα δεν είναι διάτρητη, είναι η άκρη της ετικέτας που βγαίνει πρώτα από τον εκτυπωτή.

 

Κόλλες

Η επιλογή της κατάλληλης κόλλας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην απόφαση για το είδος της Θερμικής Ετικέτας Barcode που θα επιλέξετε. Οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε εδώ είναι:

 

 1. Πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει η ετικέτα σας στην επιφάνεια; 

Οι μόνιμες κόλλες (permanent) είναι ακριβώς αυτές που ακούγονται… μόνιμες. Μόλις εφαρμοστούν, θα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Είναι ιδανικές για την επισήμανση αποθεμάτων ή για αποστολές και διαχείριση προϊόντων. Ο δεύτερος τύπος κόλλας είναι αυτός που αφαιρείται (removable). Οι removable ετικέτες μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να υποστούν ζημιά ή να αφήσουν κατάλοιπα στην επιφάνεια. Οι αφαιρούμενες αυτοκόλλητες ετικέτες μπορούν να επανατοποθετηθούν εύκολα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν θέλετε να ενημερώσετε τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα.

 

 1. Ποια είναι η υφή της επιφάνειας στην οποία θα εφαρμοστεί η ετικέτα

Οι ετικέτες τείνουν να κολλάνε πιο αποτελεσματικά σε καθαρές, λείες επιφάνειες. Οι τραχιές και ανώμαλες επιφάνειες απαιτούν πιο επιθετική κόλλα για να κολλήσουν. Επιπλέον αναρωτηθείτε αν θα είναι υγρή η επιφάνεια, ή παγωμένη. Αυτοί οι τύποι εφαρμογών απαιτούν εξαιρετικά ισχυρές κόλλες και πιθανώς πολυπροπυλένιο ή πολυεστέρα. Μια μέση χάρτινη ετικέτα με τυπική κόλλα all-temp δεν θα έκανε τη δουλειά.

 

 1. Σε τι θερμοκρασία θα εκτεθεί η ετικέτα σας; 

Κάθε κόλλα έχει διαφορετική απόδοση ανάλογα με το περιβάλλον. Οι κόλλες που έχουν καλή απόδοση στους καταψύκτες μπορεί να έχουν κάκιστη απόδοση σε θερμές θερμοκρασίες και αντίστροφα.

 

Κόλλες από καουτσούκ

Πρόκειται για ένα συνθετικό πολυμερές που έχει υψηλότερη κολλητική απόδοση από τις κόλλες με βάση το ακρυλικό, αλλά είναι πιο ευαίσθητο στην υγρασία και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η έκθεση σε χημικά ή διαλύτες μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διάσπαση του καουτσούκ. Εάν έχετε την τάση να διατηρείτε τις ετικέτες σας σε εσωτερικούς χώρους πάνω σε πλαστικές επιφάνειες και σε θερμοκρασία δωματίου, τότε η κόλλα από καουτσούκ είναι η ιδανική επιλογή. 

 

Ακρυλικές κόλλες

Οι ετικέτες από ακρυλική κόλλα λειτουργούν καλά σε ένα ευρύ φάσμα επιφανειών από ξύλο και μέταλλο έως γυαλί. Είναι ανθεκτικές στην υγρασία και αντέχουν σε δραστικές αλλαγές θερμοκρασίας και καιρικά στοιχεία, όπως το υπεριώδες φως και οι συνθήκες κατάψυξης.

Χρειάζονται περίπου 24 ώρες για να προσκολληθούν πλήρως, αλλά μπορούν να παραμείνουν προσκολλημένες στις επιφάνειες για χρόνια.

Αυτή είναι μια ανθεκτική κόλλα – ωστόσο, είναι πολύ πιο ακριβή από την κόλλα από καουτσούκ.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, για την επιλογή της κατάλληλης Θερμικής Ετικέτας Barcode χρειάζεται να ληφθούν υπόψη αρκετές παράμετροι και διαφορετικές ανάγκες. Είναι λοιπόν σημαντικό να απευθυνθείτε σε εξιδεικευμένες εταιρείες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο Αυτοκόλλητων Θερμικών Ετικετών, σε συνδυασμό και με τον κατάλληλο εκτυπωτή Barcode, εξασφαλίζοντάς σας έτσι την καλύτερη δυνατή επένδυση για την επιχείρησή σας.

 

Close