4 Εναλλακτικές μορφές ύπνου για να αντέχετε όλη μέρα με λίγο ύπνο

Οι εναλλακτικές μορφές ύπνου που θα σας κάνουν να αντέχετε όλη μέρα, ενώ θα κοιμάστε λίγες ώρες μέσα στη μέρα! Και όμως γίνεται…

Η έντονη καθημερινότητα και οι πολλές υποχρεώσεις πολλές φορές μας κάνουν να μονολογούμε, ότι θα θέλαμε λίγες επιπλέον ώρες μέσα στην μέρα για να τα προλάβουμε όλα! Αυτό όμως, φαίνεται πως είναι αδύνατο αφού ο,τι κι αν κάνουμε οι ώρες της ημέρας είναι 24 και μάλλον θα συνεχίσουν να είναι τόσες για αρκετά χρόνια ακόμη.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν μερικοί εναλλακτικοί τρόποι ύπνου, που δίνουν την επιλογή στους ανθρώπους να εξοικονομούν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους. Προσθέτουν δηλαδή επιπλέον ώρες μέσα στην ημέρα κι έτσι, προλαβαίνουν να κάνουν περισσότερα πράγματα. Διαβάστε παρακάτω:

Διφασικός Κύκλος Ύπνου

Αυτός ο κύκλος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος και στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον κύκλο ύπνου, πρέπει να κοιμάστε 6μιση ώρες την ημέρα. Μπορείτε δηλαδή να κοιμηθείτε 6 ώρες την νύχτα και να κοιμηθείτε 30 λεπτά και το μεσημέρι. Μπορείτε επίσης να κοιμηθείτε λιγότερες ώρες την νύχτα και λίγο παραπάνω το μεσημέρι.

Αυτός ο κύκλος  μπορεί να βοηθήσει στην μνήμη και στην καρδιά, να σας αναζωογονήσει και να βελτιώσει την διάθεσή σας. Επίσης πολλοί από εμάς, νιώθουμε υπνηλία κατά τη διάρκεια του μεσημεριού οπότε με έναν τέτοιο κύκλο ύπνου, μπορούμε να χαλαρώνουμε τα μεσημέρια χωρίς να χάνουμε πολλές ώρες από την ημέρα μας.

4 Εναλλακτικές μορφές ύπνου για να αντέχετε όλη μέρα με λίγο ύπνο

Κύκλος ύπνου Uberman

Ένα ακραίο πρόγραμμα ύπνου που περιλαμβάνει 6 ύπνους των 20 λεπτών με ενδιάμεσες περιόδους αφύπνισης 3 ωρών και 40 λεπτών. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν μπορείτε να συνηθίσετε τόσο εύκολα, ειδικότερα αν εργάζεστε σε δουλειά πλήρης απασχόλησης.

Επίσης, δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην κοινωνικοποίηση σας, αφού θα πρέπει οι έξοδοι σας να βρίσκονται στο ίδιο πρόγραμμα με τον ύπνο σας. Παρόλα αυτά, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός κύκλος, αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο.

Μπορεί να λειτουργεί καλύτερα για άτομα που δεν χρειάζονται πολύ ύπνο. Ωστόσο, 2 ώρες ύπνου ανά ημέρα είναι κάτω από το συνιστώμενο ελάχιστο ύπνου.

4 Εναλλακτικές μορφές ύπνου για να αντέχετε όλη μέρα με λίγο ύπνο

Κύκλος ύπνου Dymaxion

Μοιάζει με τον κύκλο Uberman μόνο που σε αυτή την περίπτωση, σας δίνεται η δυνατότητα να κοινωνικοποιηθείτε πιο εύκολα, αφού οι αφυπνίσεις είναι περισσότερες. Υπάρχουν μόνο 2 ώρες ύπνου, αλλά κατανέμονται μεταξύ 4 ύπνων 30 λεπτών, με ενδιάμεσες περιόδους 5 ωρών και 30 λεπτών αφύπνισης.

4 Εναλλακτικές μορφές ύπνου για να αντέχετε όλη μέρα με λίγο ύπνο

Κύκλος Everyman

Ο κύκλος Everyman περιλαμβάνει πέντε τύπους ύπνου. Ο πρώτος τύπος ύπνου, παραπέμπει στον διφασικό κύκλο ύπνου με 6 ώρες ύπνου την νύχτα και έναν ύπνο 20 λεπτών τη μέρα. Ο δεύτερος τύπος είναι να κοιμάσαι 4,5 ώρες τη νύχτα και  την ημέρα να κοιμάσαι 2 φορές από 20 λεπτά.

4 Εναλλακτικές μορφές ύπνου για να αντέχετε όλη μέρα με λίγο ύπνο

Ο τρίτος τύπος ύπνου είναι να κοιμάσαι κατά της διάρκεια της νύχτας για 3 ώρες και κατά τη διάρκεια της ημέρας να κοιμηθείς 3 φορές από 20 λεπτά την κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο θα κοιμηθείτε 4 ώρες την ημέρα, που είναι και το όριο που πρέπει να κοιμηθούμε.

Οι τελευταίοι δυο ύπνοι είναι πιο ακραίοι. Ο πρώτος μας προσφέρει την δυνατότητα να κοιμηθούμε 1,5 ώρα τη νύχτα και 4 φορές την ημέρα από 2 ώρες και 50 λεπτά τη φορά. Ο δεύτερος τύπος είναι να κοιμηθούμε τη νύχτα 1.5 ώρα και κατά τη διάρκεια της ημέρας 5 φορές για 20 λεπτά.

4 Εναλλακτικές μορφές ύπνου για να αντέχετε όλη μέρα με λίγο ύπνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τύποι ύπνου μπορούν να βλάψουν την υγειά σας. Η αλλαγή του προγράμματος ύπνου, μπορεί να φέρει ορμονικές διαταραχές, να σας εθίσει στην καφεΐνη, να επηρεάσει την ψυχολογία σας και να επηρεάσει αρνητικά την όρεξη σας για φαγητό.

Δοκιμάστε την προοδευτική χαλάρωση των μυών. Όταν κάνετε αυτήν την άσκηση, τεντώνετε διαφορετικές ομάδες μυών στο σώμα σας. Τεντώνετε τους μυς έναν προς έναν για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, και στη συνέχεια τους χαλαρώνετε. Ξεκινήστε πιέζοντας τους μυς στο μέτωπό σας για 5 με 15 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε τους για 10 με 30 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, επαναλάβετε αυτήν την τεχνική με διαφορετικές ομάδες μυών, σφίγγοντας το σαγόνι σας κοκ. Πραγματοποιήστε παρόμοιες κινήσεις με τους γλουτούς, τα πόδια και τα πόδια σας.

All photos via: brightside.me

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

Close