Το λάθος να ρίχνουμε το λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας μας το έχουμε κάνει όλοι. Γιατί, όμως, δεν πρέπει να το κάνουμε ποτέ; Τι μπορεί να προκαλέσει στους σωλήνες μας;
Σίγουρα, όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε κάνει το λάθος να ρίξουμε το λάδι που χρησιμοποιήσαμε στο τηγάνισμα μέσα στον νεροχύτη μας. Κάτι τέτοιο, μπορεί, στην πραγματικότητα να μας προκαλέσει τεράστια ζημιά και να μας κάνει να τρέχουμε και να μην φτάνουμε. Ποιος είναι, όμως, ο λόγος που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε κάτι τέτοιο;
Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να ρίχνουμε το λάδι στο νεροχύτη μας μόλις τελειώσουμε από το τηγάνισμα μας. Αν, όμως, γνωρίζαμε πόσο επιβλαβές είναι κάτι τέτοιο για τους σωλήνες μας, σίγουρα θα το ξανασκεφτόμασταν. Το λάδι, μπορεί εκείνη την ώρα να είναι ζεστό και υδαρές, όταν όμως κρυώσει, στερεοποιείται τελείως, γεγονός που το κάνει να λειτουργεί σαν παγίδα για βρωμιές και υπολείμματα.

Με τον καιρό, αυτό το φράγμα μπορεί να βουλώσει τους σωλήνες ή να επιβραδύνει την αποστράγγιση. Το λίπος κάνει επίσης τεράστια ζημιά στα αποχετευτικά δίκτυα και στις σηπτικές δεξαμενές. Σε πολλές περιοχές, μεγάλες ποσότητες λίπους στους υπονόμους έχουν μπλοκάρει ολόκληρα αποχετευτικά συστήματα.
Ακόμα και τα λάδια μαγειρέματος που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το ελαιόλαδο, φυτικό ή καλαμποκέλαιο, δεν πρέπει ποτέ να ρίχνονται στον νεροχύτη. Σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν υπάρχει λύση.
Που μπορείτε να ρίξετε το λίπος
Αν το λίπος είναι ακόμη ζεστό, μπορείτε να το ρίξετε σε ένα ειδικό βάζο ή σε κουτί για λίπη. Ένα γυάλινο βάζο για παράδειγμα είναι ιδανικό. Ειδάλλως, μπορείτε να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο κουτί, αφαιρώντας το πάνω μέρος από ένα αναψυκτικό.

Όταν το δοχείο γεμίσει, απλά πετάτε το λίπος που πλέον είναι σε στέρεα μορφή στα σκουπίδια ή πετάτε ολόκληρο το κουτί. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το λίπος να στερεοποιηθεί στο τηγάνι και έπειτα να το σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας.
Λάδι μαγειρέματος
Όσον αφορά το λάδι μαγειρέματος, τότε το αφήνετε να κρυώσει τελείως πριν κάνετε το οτιδήποτε. Αν είναι λιγότερο από ένα φλιτζάνι, τότε ρίξτε το στα σκουπίδια πάνω σε μερικές χαρτοπετσέτες ή σε απορροφητικό χαρτί.
Αν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη, τότε το ρίχνετε σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο για να το χρησιμοποιήσετε και πάλι στο επόμενο τηγάνισμα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να φυλάξετε πλαστικά μπουκάλια με καπάκι και να συλλέγετε εκεί το χρησιμοποιημένο λάδι. Όταν γεμίσουν τα μπουκάλια, απλά πετάτε ολόκληρο το μπουκάλι, αφού πρώτα το έχετε κλείσει πολύ καλά.
Τι να κάνετε αν ήδη ρίξατε λάδι στον νεροχύτη
Αν πάλι έχετε ήδη ρίξει το λάδι στον νεροχύτη σας, δε Ρίξτε περίπου 4 λίτρα βραστό νερό αργά στον νεροχύτη, ενώ τρέχει το νερό στη μέγιστη θερμοκρασία.
Ταυτόχρονα, ρίχνετε και υγρό πιάτων μέσα στον σωλήνα. Με αυτό το τρόπο, το καυτό νερό θα ρευστοποιήσει ξανά το λίπος που έχει γίνει στέρεα μάζα, ενώ το σαπουνόνερο θα το παρασύρει έξω από τους σωλήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο φραγής.