Πώς θα ποτίζονται τα φυτά μας στις διακοπές

ρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μισό του Ιουλίου και αν κρίνω από τις αναρτήσεις μας στα social media, οι καλοκαιρινές άδειες μάλλον έχουν ξεκινήσει. Το πότισμα των φυτών το καλοκαίρι είναι πάντα ένας μπελάς. Λύσεις υπάρχουν αλλά θέλουν το χρόνο τους και φυσικά σωστή οργάνωση.

Πώς θα ποτίζονται τα φυτά μας στις διακοπές

Για τα φυτά εξωτερικού χώρου το αυτόματο πότισμα είναι η κλασσική και σίγουρη επιλογή. Πριν φύγετε όμως για διακοπές αυξήστε λίγο το χρόνο ή τη συχνότητα του ποτίσματος για να μειώσετε πιθανές απώλειες σε περίπτωση καύσωνα. Τέλος, για καλό και για κακό, αλλάξτε τις μπαταρίες του προγραμματιστή. Επειδή πολλές φορές, λόγω της διαρρύθμισης του χώρου μας δεν είναι δυνατόν να έχουμε όλες τις γλάστρες συνδεδεμένες με το αυτόματο πότισμα, θα σας πρότεινα, να προσθέσετε στο σύστημα ανενεργές αναμονές για να συνδέετε κάποιες γλάστρες κατά την περίοδο της απουσία σας και μόνο. Διαφορετικά μικρά γλαστράκια που μπορεί να υπάρχουν στο μπαλκόνι μας, θα πρέπει να μπουν μέσα στο σπίτι μαζί με τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου.

Πώς θα ποτίζονται τα φυτά μας στις διακοπές

Για όσα φυτά τώρα είναι μέσα στο σπίτι τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα. Αν η απουσία σας διαρκέσει μέχρι μια εβδομάδα δεν έχετε παρά να τα ποτίσετε πολύ καλά με βύθιση για αρκετή ώρα λίγο πριν την αναχώρησή σας. Πείτε τους αντίο και όταν γυρίσετε το πολύ πολύ να τα βρείτε λίγο διψασμένα. Φροντίστε να είναι σε έναν σχετικά δροσερό χώρο του σπιτιού, έστω και όχι τόσο φωτεινό. Ο νεροχύτης της κουζίνας είναι ιδανικός. Θα μπορούσατε μάλιστα να τον γεμίσετε με λίγο νερό, να προσθέσετε διακοσμητικές πέτρες και να ακουμπήσετε τις γλάστρες σας πάνω στις πέτρες χωρίς να ακουμπούν στο νερό. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε την υγρασία.

Πώς θα ποτίζονται τα φυτά μας στις διακοπές

Αν υπάρχουν μεγάλες γλάστρες μέσα στο σπίτι, ποτίστε τις πολύ καλά λίγο πριν φύγετε. Όσο μεγαλύτερη η γλάστρα τόσο πιο πολύ αντέχει το φυτό απότιστο. Αν η απουσία σας θα διαρκέσει πολύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρυστάλλους αποθήκευσης νερού που θα βρείτε σε φυτώρια και κέντρα κήπου. Τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια της γλάστρας και διατηρούν την υγρασία στο φυτό περίπου για 15 ημέρες.

Πώς θα ποτίζονται τα φυτά μας στις διακοπές

Προσωπική συμβουλή, μη μπείτε στον πειρασμό να δώσετε τα κλειδιά του σπιτιού σας για να σας ποτίζει κάποιος τρίτος και άσχετος. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή η επιλογή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τα φυτά σας.

Πηγή: jenny
Close