Σαράκι ξύλου στα έπιπλα ή το παρκέ σας; Το σαράκι τρέφεται με κυτταρίνη, η οποία αποτελεί το κύριο συστατικό του ξύλου. Έτσι μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές σε ξύλινα αντικείμενα πατώματα και επειδή βρίσκεται συνήθως στο εσωτερικό του ξύλου, δύσκολα το αντιλαμβανόμαστε. Δείτε τι ζημιές προκαλεί από που προέρχεται και πως να απαλλαγείτε.
Έντομα βαμπίρ που ζουν στο σπίτι σου: Ποια είναι και πως να τα εξολοθρεύσεις
Το σαράκι ξύλου είναι έντομο ξυλοφάγο κύριος κολεόπτερο που κάνει οπές και σήραγγες στο ξύλο. Είναι έντομο, το oποίο η προνύμφη σε μορφή σκουλήκι ξύλου προκαλεί ζημιά σε ξύλινη στέγη αλλά ξύλινα πάτωμα και έπιπλα κ.α. Ωστόσο, το σαράκι ξύλου σε μορφή σκουλήκι είναι από τα ξυλοφάγο έντομο δύσκολο στη καταπολέμηση. Λαϊκά το ονομάζουμε και ψείρα ή σκόρο ξύλου. Εντωμεταξύ, η ψείρα ξύλου είναι έντομο που επηρεάζει τα φυτά εξωτερικά και δεν διεισδύει στο εσωτερικό του ξύλου.
Σαράκι ξύλου, Βιολογικός κύκλος
Το σαράκι του ξύλου δεν τσιμπάει τον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό όταν συμπληρώνει το κύκλο ζωής και μετατρέπεται από προνύμφη σε σαράκι έντομο, κατευθύνετε προς τα παράθυρα και πόρτες. Αξίζει να τονιστεί, η καταπολέμηση του σαράκι ξύλου σε στέγες, πατώματα, έπιπλα, έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιές γίνετε με χημικές ή οικολογικές απεντομώσεις.
Ωστόσο, η απεντόμωση γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο. Η αντιμετώπιση του σαράκι ξύλου με χημικά μέσα με φωσφίνη έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Εντωμεταξύ, σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε το βιολογικό κύκλο και της ζημίες που προκαλεί το σαράκι.
Τι ζημιές προκαλεί;
Το σαράκι είναι παράσιτο του ξύλου που η τροφή του είναι το ξύλο και αναπαράγεται την άνοιξη. Εντωμεταξύ, τοποθετεί τα αβγά του στην επιφάνεια του ξύλου, σε ρωγμές και σκισμές του ξύλου.
Οι προνύμφες που μεγαλώνουν, δημιουργούν σήραγγες στο ξύλο με αποτέλεσμα να μειώνουν την εμπορική αξία.
Κατσαρίδες μυρμήγκια ψύλλοι και άλλα έντομα στο σπίτι: Δείτε από που μπαίνουν και πως να τους κλείσετε τον δρόμο
Μειώνει την αισθητική του ξύλου.
Αλλά μειώνει και την μηχανική αντοχή του ξύλου.σαράκι ξύλου
Το σαράκι δημιουργεί πολλά προβλήματα σε εσωτερικές ξύλινες κατασκευές όπως πατώματα ξύλου, στέγη σπιτιού, κουφώματα κάσες στις πόρτες, έπιπλα, αγάλματα ξύλου, διακοσμητικά καλάμια αλλά και διακοσμητική λυγαριά, διακοσμητικά μπαμπού, εικόνες σε ξύλο, ζωγραφιές σε ξύλο, κάδρα, μουσικά όργανα, βιβλία, τέμπλα εκκλησιών, στέγες εκκλησιών, πέργολες.
Αξίζει να τονιστεί, το σαράκι δεν τσιμπάει ούτε όταν πετάει στο χώρο του σπιτιού. Προκαλεί προβλήματα στα ξύλινα σπίτια και σε ότι ξύλινο μπορεί να υπάρχει στο σπίτι.
Προστασία από τα έντομα ξύλου.
Η πυρεθρίνες είναι από τα εντομοκτόνα που με την σωστή χρήση να προστατεύουν το ξύλο προληπτικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα από το σαράκι του ξύλου. Μια επικάλυψη στο ανεπεξέργαστο ξύλο με πετρέλαιο το κάνουμε για πρόληψη. Το πετρέλαιο έχει δράση προστατευτική στο το ξύλο. Ωστόσο, σήμερα τα καλά ξύλα τα επεξεργάζουν με ειδική θερμική μέθοδο. Ένας άλλος εχτρός του ξύλου που ευνοεί το σαράκι είναι η υγρασία.
Πώς μολύνετε ένα σπίτι από το σαράκι ξύλου ;
Το σπίτι είναι σε δασώδη περιοχή και το έντομο βρίσκετε στη φύση. Το σαράκι μολύνει το σπίτι πετώντας.
Η ξυλεία κατά τη κατασκευή του σπιτιού ήταν μολυσμένη.
Αγοράζοντας έπιπλα ή ειδή από ξύλο, μολυσμένα.
αλλά και μολύνοντας το σπίτι με καυσόξυλα, ξύλα για το τζάκι
Εκτός από τα ακάρεα αυτά είναι τα επικίνδυνα έντομα που κρύβονται στο στρώμα σου-Δες πως να τα εξαφανίσεις
Ειδή σαράκι ξύλου.
Έντομα που επηρεάζουν το μαλακό ξύλο όπως το ξύλο του πεύκου
Έντομα που επηρεάζουν τα σκληρά ξύλα όπως το ξύλο του δρυς.
Πώς διακρίνουμε την προσβολή από σαράκι;
Τη προσβολή τη βλέπουμε με: οπές στα ξύλα, παρουσία λεπτής σκόνης αλλά και χαρακτηριστικό θόρυβο που είναι αντιληπτός συνήθως το βράδυ. Είναι ζωύφιο με τρία στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη- σκουλήκι, νύμφη. Εντωμεταξύ, το σκουλήκι προκαλεί σημαντικές ζημιές στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στα νησιά αλλά και στα εξοχικά και λιγότερο στις μεγαλουπόλεις, λόγω υγρασίας. Ωστόσο, η υγρασία ευνοεί τις σήψεις και αυτές με τη σειρά τους την εύκολη ανάπτυξη του σαράκι ξύλου.
Πώς να προσδιορίσετε μια ενεργή προσβολή του ξύλου
Μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε εάν έχετε ενεργή προσβολή στο ξύλο. Η κύρια ζημιά έχει να κανί με την διείσδυση της προνύμφης μέσα στην ξυλεία και είναι απίθανο να δείτε ορατά αποτελέσματα για χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ένδειξη από ορισμένα σημάδια που μπορεί να σας βοηθήσει για τον εντοπισμό μιας πιθανής προσβολή από τα ξυλώδη σκουλήκια:
Βιολογικός κύκλος του σαρακιού
Μικρές στρογγυλές τρύπες στο ξύλο σας, συνήθως διαμέτρου 1mm έως 5mm
αλλά λεπτή σκόνη γύρω από αυτές τις τρύπες.
Φαγωμένες άκρες σε σανίδες και δοκούς
Σήραγγες μέσα στην ξυλεία.
Αδύναμα ή κατεστραμμένη ξυλεία ή δάπεδο
Ένας χαρακτηριστικός θόρυβος, θόρυβος του σαρακιού.
Πότε μπορεί να εμφανιστεί η μόλυνση;
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μπορεί να εντοπιστεί σε ξύλινα έπιπλα, πατώματα ή στεγή το σκαθάρι ξύλου που βγαίνει από οπές μέσα στην ξυλεία. Ωστόσο, μόλις ένα σκαθάρι με ξύλο βγει από την απόκρυψη, ενστικτωδώς πετάει και πηγαίνει προς το φως. Ελέγξτε λοιπόν για ζωντανά ή νεκρά, “πεθαμένα” σκαθάρια γύρω από μια υποψία μόλυνσης από ξυλοφάγα σκαθάρια στης γαληνές πόρτες και στα παράθυρα.
Ψαλίδες στα απλωμένα ρούχα που μεταφέρονται μέσα στο σπίτι: Δείτε πως να τις εξαφανίσετε οριστικά
Οι τρύπες εξόδου είναι ίσως το πιο προφανές σημάδι. Δεν συμβαίνουν έως ότου τα ενήλικα σκαθάρια είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν την ξυλεία. Έτσι είναι καλή πρακτική να ψάχνετε για σημάδια σαράκι ξύλου στο πίσω ή κάτω μέρος των παλαιών επίπλων.
Η εύρεση τρυπών και πλαισίων στα έπιπλα ή στο δάπεδο σας δεν είναι πάντα ανησυχητική. Εντωμεταξύ, εάν δεν είστε σίγουροι, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γεωπόνο εντομολόγο.
Πού μπορείτε να βρείτε το σαράκι ξύλου;
Μπορεί να βρεθεί στις επιφάνειες του ξύλου, όπως:
Πατώματα, αλλά και έπιπλα
Δοκοί / δοκάρια
Ξυλεία στέγης
Βαμμένες ξύλινες επιφάνειες αλλά και ξύλινα εργαλεία
Ξυλουργικά και δομικά ξυλεία
Διακοσμητική ξυλουργική
Μουσικά όργανα
Βιολογικός κύκλος του σαράκι ξύλου.
Βιολογικός κύκλος του είδους Anobium punctatum, ένα από κοινά ειδή σαρακιού στην Ελλάδα. Εντωμεταξύ, παρόμοιο βιολογικό κύκλο έχουν και τα αλλά ειδή.
Που θα τοποθέτηση τα αυγά τα ενήλικο έντομο;
Τα θήλεα επιλέγουν για ωοτοκία ανώμαλες επιφάνειες σε αρκετά ώριμο ξύλο. Ωστόσο, τα θήλεα του σαράκι ξύλου είναι ικανά να εκτείνουν τους ωοθέτες τους τηλεσκοπικά σε μήκος όσο το μισό του σώματος τους. Συγκεκριμένα, η άκρη του ωοθέτη κάνει τη διάνοιξη της επιφάνειας του ξύλου. Γεννούν από 20-60 ωά.
Μαύρα σκουλήκια υγρασίας: Γιατί γεμίζει το σπίτι μετά την βροχή και πως να απαλλαγείτε
Τις οπές και σήραγγες και το θόρυβο τις κάνουν οι προνύμφες
Η τροφή της προνύμφης του σαράκι ξύλου είναι η εξωτερική ζώνη του ξυλώδους παρεγχύματος. Ζουν όλη τους τη ζωή εντός του ξύλου. Το χαρακτηριστικό της προσβολής είναι κυκλικές στοές, διαμέτρου 1-5 χιλιοστά, γεμάτες πριονίδι με αμμώδη μορφή και ύφη. Τα ειδή του γένους Lyctus το πριονίδι είναι μαλακό. Το ξύλο με skoni apo sarakiμακροχρόνια προσβολή από τις προνύμφες του είδους ξυλοφάγου εντόμου που λέγεται Anobium punctatum φέρει στην επιφάνεια του πολυάριθμες κυκλικές οπές διαμέτρου μέχρι 1 – 5 χιλιοστά, γεγονός που δείχνει ότι τα τέλεια έντομα έχουν βγει και έχουν επαναπροσλάβει το ίδιο ξύλινο υλικό.
Η προνύμφη του σαράκι ξύλου πρώτου σταδίου ορίζει στοά κατά μήκος της επιφάνειας του ξύλου. Οι προνύμφες των επόμενων σταδίων συνεχίζουν προς το εξωτερικό, ακολουθώντας, τα «νερά» του ξύλου. Το παραγόμενο από τη διατροφή των προνυμφών πριονίδι, συσσωρεύεται στις στοές χωρίς να συμπιέζεται.
Η νύμφη του σαράκι ξύλου.
Την ετοιμασία για νύμφωση η προνύμφη την κανί σε πλήρως ανάπτυξη. Η νύμφωση του σαρακιού διαρκεί από 2-8 εβδομάδες, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος .
Το τέλειο του σαράκι ξύλου.
Τα τέλεια έντομα κατά την έξοδο, είναι 2,5 – 5 Χιλιοστά. Τα τέλεια έντομα του σαράκι ξύλου μπορούν να έρπουν επάνω στους τοίχους, την οροφή ή τα παράθυρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μαύρες μεγάλες κατσαρίδες στο σπίτι: Δείτε που κρύβονται και πως να τις εξολοθρεύσετε
Η σύζευξη του σαράκι ξύλου.
Τη σύζευξη την πραγματοποιεί μετά την έξοδο των τέλειων ξυλοφάγων εντόμων από το ξύλο κατά τις θερμές ημέρες και σύντομα ακολουθεί η ωοτοκία. Συνήθως, τα θήλεα του σαράκι ξύλου, τοποθετούν την πρώτη δέσμη ωών μέσα στη στοά. Στη συνεχεία σε άλλες θέσεις, για να εναποθέτουν τα υπόλοιπα. Μετά την σύζευξη το αρσενικό σαράκι πεθαίνει.
Τα φύλλα του σαράκι ξύλου είναι περίπου ίσα σε αριθμό ατόμων. Τα θήλεα μπορεί να συζεύξουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωή τους. Μια περίπου ημέρα μετά τη σύζευξη, τα θήλεα, εναποθέτουν τα ωά
Κύκλος του σαράκι
Τα ωά του σαράκι ξύλου συνήθως τα τοποθετεί σε δέσμες το 15-30 σε διάστημα 5-10 ημερών. Σε συνθήκες κάτοικων με μειωμένη υγρασία , η επώαση διαρκεί από 4-6 εβδομάδες. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας (80%) , η επώαση μπορεί να περιοριστεί σε περίπου 15 ημέρες.
Ανατριχιαστικές Σαρανταποδαρούσες στο σπίτι: Που κρύβονται Πως είναι το τσίμπημά τους και πως να τις διώξετε
Διάρκεια ζωής.
Ο Βιολογικός κύκλος του σαράκι ξύλου, σύμφωνα με το www.alphaapolymantiki.gr αυτού ποικίλει και διαρκεί κατά μέσο ορό 4 έτη. 3 έτη υπό κανονικές συνθήκες δωματίου, ποτέ όμως κάτω από δυο. Μπορεί να βρεθεί ξύλο που να περιέχει προνύμφες όλων των μεγεθών, που αντιστοιχούν σε διαφορές ηλικίες. Οι προνύμφες με βάρος πάνω από 7 mg είναι ηλικίας 3 ετών. Στους 20-22 0 C και σε 80-90% σχετική υγρασία τα τέλεια έντομα του σαράκι ξύλου ζουν 20 μέρες και ελάχιστα πάνω από 30 μέρες.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Μάρτυρας κλειδί δίνει στεγνά την 24χρονη για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών
- Εύκολο σοκολατένιο γλυκό για τα Χριστούγεννα
- Grand Hotel : Χαραλάμπης και Θεώνη ξανά μαζί
- Γιάννης Πλούταρχος : Η 47χρονη stalker προσπαθεί να τα βρουν εξωδικαστικά