συμβουλές-για-ασφαλή-οδήγηση-

Συμβουλές από επαγγελματίες οδηγούς για την πιο ασφαλή οδήγηση. Για να οδηγείτε με ασφάλεια, σαν επαγγελματίας οδηγός στους δρόμους.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δίπλωμα όμως δυστυχώς τα τροχαία είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα που πολλές φορές έχουν τραγικό αποτέλεσμα. Με αφορμή τον θάνατο του Mad Clip ο οποίος μας στεναχώρησε και μας έβαλε σε σκέψεις είπαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στην ασφαλή οδήγηση.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε οδική παιδεία και όποιος πει το αντίθετο εθελοτυφλεί. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό αυτό το άρθρο, αφού επαγγελματίες οδηγοί μοιράζονται μαζί μας τις συμβουλές τους για ασφαλής οδήγηση στους δρόμους. Διαβάστε παρακάτω: 

Κάνε επαναληπτικά μαθήματα

Πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει το δίπλωμα στα 18 και μέχρι τα 40 έχουν αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία για οδήγηση. Παρόλα αυτά η οδήγηση χρειάζεται πολλές φορές επαναληπτικά μαθήματα, ειδικά όταν δεν οδηγείτε συχνά. Μην φοβηθείτε λοιπόν να κάνετε επιπλέον μαθήματα.

συμβουλές-για-ασφαλή-οδήγηση-

Φρένο με το αριστερό σας πόδι

Οι επαγγελματίες οδηγοί εξασκούν την ικανότητά τους στο να πατούν το φρένο με το αριστερό πόδι. Αυτό γίνεται διότι το να πατάς αντανακλαστικά το φρένο και με το αριστερό σου πόδι είναι σε θέση να σε σώσει από μία στιγμή έκτακτης ανάγκης.

Δείτε ακόμα Οδήγηση και νήπια: Ζώνη ασφαλείας ή ζώνη υστερίας;

συμβουλές-για-ασφαλή-οδήγηση-

Κρατήστε αποστάσεις από τα άλλα οχήματα

Το πρώτο πράγμα που σου λέει ο δάσκαλος οδήγησης είναι ότι πρέπει να έχεις απόσταση από τα άλλα οχήματα και να πηγαίνετε με την ίδια ταχύτητα που πηγαίνουν και οι υπόλοιποι οδηγοί στον αυτοκινητόδρομο που οδηγείτε εκείνη την στιγμή.

Οι άνθρωποι όμως όταν οδηγούν χρόνια υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και παραβλέπουν αυτόν τον κανόνα. Παρόλα αυτά είναι αρκετά επικίνδυνο να μην τηρείς τον συγκεκριμένο κανόνα διότι ένα απότομο φρενάρισμα μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.

συμβουλές-για-ασφαλή-οδήγηση-

Κρατήστε το τιμόνι και με τα δύο χέρια

Είναι σημαντικό να κρατάτε το τιμόνι και με τα δύο χέρια. Παλιότερα οι δάσκαλοι οδήγησης έλεγαν ότι τα χέρια μας στο τιμόνι πρέπει να είναι στις θέσεις 10 και 2. Πλέον λένε ότι πρέπει να τα έχουμε στις θέσεις 9 και 3 ή 8 και 4, σύμφωνα με το ρολόι.

συμβουλές-για-ασφαλή-οδήγηση-

Δείξτε προσοχή όταν στρίβετε

Σε περιπτώσεις υποτροπής τα εμπρός ελαστικά χάνουν την πρόσφυση στην επιφάνεια του δρόμου ενώ γυρίζουν εξαιτίας της ταχύτητας. Επίσης σε περιπτώσεις υπερθέρμανσης συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και με τα πίσω ελαστικά.

Δείτε ακόμα Απίστευτο!!Αυτός ο άνδρας κατάφερε και πήρε το δίπλωμα οδήγησης μετά από 33 απόπειρες, 14 δασκάλους και 25 χρόνια μαθημάτων

Αν οδηγείτε σε υγρό ή παγωμένο δρόμο μην τρέχετε. Η οδήγηση με μέτρια ταχύτητα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις περισσότερες περιπτώσεις υποστροφής ή υπερβολικής στροφής. Προσοχή: Σε περίπτωση υποστροφής ή υπερβολικής στροφής, μην αφήνετε ποτέ τα πεντάλ φρένου πολύ γρήγορα.

συμβουλές-για-ασφαλή-οδήγηση-

Να παρκάρετε με ακρίβεια

Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε αισθητήρα στάθμευσης. Είναι πολύ σημαντικό αυτό διότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος να σας κλείσει κάποιος ή να σας χτυπήσει κάποιος άλλος ενώ είστε παρκαρισμένοι.

συμβουλές-για-ασφαλή-οδήγηση-

Χρησιμοποιήστε το χειρόφρενο για να πραγματοποιήσετε μια στροφή

Αυτή η τεχνική, απαιτεί πρακτική. Και πάλι, μπορεί να σας βοηθήσει μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή εάν πρέπει να εκτελέσετε μια απότομη γρήγορη στροφή το χειμώνα. Μην το κάνετε όμως σε ξηρή άσφαλτο αν δεν θέλετε να εκθέσετε τα ελαστικά σε πρόωρη φθορά.

συμβουλές-για-ασφαλή-οδήγηση-

Χρησιμοποιήστε τη φτέρνα σας

Η αίσθηση αυτής της τεχνικής συνίσταται στη μετατόπιση της μετάδοσης από μια υψηλότερη ταχύτητα σε μια χαμηλότερη, πατώντας το πεντάλ του γκαζιού με τη φτέρνα σας και φρενάροντας ταυτόχρονα. Μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο για την αλλαγή, αποτρέπει την εκφόρτωση των πίσω τροχών και επιτρέπει γρήγορη και ομαλή μετατόπιση πριν από τη στροφή.

συμβουλές-για-ασφαλή-οδήγηση-

Ρυθμίστε τους καθρέφτες για να εξαλείψετε τυφλά σημεία

Για να ρυθμίσετε σωστά τους καθρέφτες, πρέπει να θυμάστε κάποιες απλές θέσεις: Το κάτοπτρο πρέπει να αντικατοπτρίζει μόνο το ένα τέταρτο του αυτοκινήτου (μέρος του πίσω πτερυγίου του).

Ο αριστερός καθρέπτης, όπως και του οδηγού, πρέπει να αντικατοπτρίζει μόνο το οπίσθιο τέταρτο του αυτοκινήτου. Ο εσωτερικός καθρέφτης πρέπει να αντικατοπτρίζει το πίσω παράθυρο στο κέντρο του.

συμβουλές-για-ασφαλή-οδήγηση-

All photos via: genial.guru

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

Close