Οι θάνατοι Ελλήνων και ξένων επωνύμων που μας συγκλόνισαν το 2020

Οι θάνατοι Ελλήνων και ξένων επωνύμων που μας συγκλόνισαν το 2020! Το 2020 σίγουρα δεν ήταν η χρονιά των περισσότερων από εμάς. Ο κορονοϊός ήταν το βασικό πρόβλημα, όμως κι άλλα πολλά δυσάρεστα γεγονότα βρήκαν την ανθρωπότητα.

Το 2020 όμως πλησιάζει στο τέλος του και ελπίζουμε το 2021 να είναι πιο χαρούμενο, πιο δημιουργικό και πιο ελπιδοφόρο. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ξεκινάμε να κάνουμε έναν μικρό ή μεγάλο απολογισμό για τα δυσάρεστα γεγονότα που μας βρήκαν σε κάθε έτος.

Δείτε ακόμα Νίκος Ξανθόπουλος: Το απίθανο μπλέξιμο του ηθοποιού επειδή πρόσφερε τη βοήθειά του

Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τους θανάτους που συγκλόνισαν την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη. Θάνατοι διάσημων ανθρώπων που έγραψαν την δική τους ιστορία και ξεχώρισαν στις καρδιές των ανθρώπων αλλά και στους τομείς που ασχολήθηκαν επαγγελματικά.

Ένας μικρός φόρος τιμής για να μην ξεχαστούν αλλά και ένα άρθρο για να μάθουν όσοι δεν ξέρουν τις ιστορίες τους. Ας ελπίσουμε το 2021 να μας βρει ενωμένους και με λιγότερες απώλειες. Διαβάστε παρακάτω: 

Νίκος Αλέφαντος

Ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε στην Αθήνα το το 1939 και ήταν Έλληνας ποδοσφαιριστής, προπονητής και συντελεστής εκπομπών με ποδοσφαιρικό περιεχόμενο. Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους ανθρώπους που ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο και όχι μόνο.

Αθυρόστομος, εξωστρεφής με μία τάση να λέει πάντα τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να φοβάται τις συνέπειες. Είχε μεγάλη εμπειρία στο ποδόσφαιρο, σε όλους τους τομείς και ο Γιώργος Μητσικώστας τον είχε μιμηθεί αρκετές φορές μέσα από τις δικές του τηλεοπτικές εκπομπές.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Ιουνίου του 2020 αφήνοντας ένα βαρύ πένθος στην οικογένεια, στους φίλους, στους φιλάθλους αλλά και στους συνεργάτες που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια. Ο πρώην προπονητής, μεταξύ άλλων, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του Ηρακλή, του ΠΑΟΚ και του ΟΦΗ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Φαίνεται πως αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει.

Μπάμπης Γιωτόπουλος

Ο Μπάμπης Γιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Τα παιδικά του χρόνια ο Μπάμπης Γιωτόπουλος, ο οποίος ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας, τα πέρασε με στερήσεις στη Λάρισα.

Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιώντας την πρώτη του θεατρική εμφάνιση το 1960 στα 29 του χρόνια, ενώ ασχολήθηκε και με το ελεύθερο θέατρο. Ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος του Εθνικού θεάτρου.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών αφήνοντας ένα βαρύ πένθος στον κόσμο του θεάτρου, στην οικογένειά του αλλά και σε αυτούς που τον αγάπησαν μέσα από τους ρόλους που ενσάρκωσε. Έπαιξε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως το Μινόρε της Αυγής, Τα ψάθινα καπέλα, Γιούγκερμαν, Είσαι το ταίρι μου και άλλες.

Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν το θέατρο. Γνωστός για την διακριτικότητα και τους χαμηλούς τόνους που διατήρησε όλη του την ζωή, παρά την αναγνωσιμότητά του.

Μπάμπης Γιωτόπουλος 

Photo via: naftemporiki.gr

Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στον Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 και ήταν ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς που αγωνίστηκε από την νεανική του ηλικία για το καλό της Ελλάδας αλλά και των αδύναμων αυτής της χώρας.

Ήταν Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξε συμπρωταγωνιστής σε μία από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941 κατέβασαν τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Μανώλης Γλέζος 

Photo via: tanea.gr

Ο Γλέζος υπήρξε επί δεκαετίες ενεργός στα πολιτικά πράγματα και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε επισταμένα με το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Γλέζος συνελήφθη τα ξημερώματα στην οδό Φαιδριάδων στην Κυψέλη όπου διέμενε μαζί με την οικογένεια του.

Μαζί με το υπόλοιπο των πολιτικών ηγετών κρατήθηκε επί τέσσερα έτη διαδοχικά στο Γουδί, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό.

Από τον Ωρωπό απελευθερώθηκε το 1971 μετά από γενική αμνηστία. Συνολικά έχει καταδικασθεί 28 φορές για την πολιτική και αντιστασιακή δραστηριότητα του από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο.

Μανώλης Γλέζος 

Photo via: koutipandoras.gr

Άφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική Ερρίκος Ντυνάν στο κέντρο των Αθηνών στις 30 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 97 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια.

Μανώλης Γλέζος 

Photo via: newsbomb.gr

Φίλιππος Πετσάλνικος

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος γεννήθηκε στη 1η Δεκεμβρίου του 1950 και ήταν δικηγόρος και πολιτικός. Τόπος γέννησης ήταν το Μαυροχώρι Καστοριάς και προερχόταν από αγροτική οικογένεια.

Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη ίδρυση του κινήματος, το 1974. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης στο υπουργείο Παιδείας από το 1984 έως το 1985 και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 1994 εξελέγη μέλος της κεντρικής επιτροπής, θέση στην οποία επανεξελέγη και στα συνέδρια των ετών 1996, 1999 και 2001.

Ήταν πρώην πρόεδρος της Βουλής και μετά από πολύμηνη μάχη που έδωσε με την λευχαιμία άφησε την τελευταία του πνοή στο Λαϊκό Νοσοκομείο στις 13 Μαρτίου του 2020. Ήταν 70 ετών.

Φίλιππος Πετσάλνικος

Photo via: skai.gr

Κατερίνα Ζιώγου

Κατερίνα Ζιώγου

Photo via: ethnos.gr

Η Κατερίνα Ζιώγου έγινε ιδιαίτερα γνωστή και αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό μέσα από την συμμετοχή της στην αξέχαστη σειρά του Mega, Ντόλτσε Βίτα.

Μετά την συμμετοχή της στην Ντόλτσε Βίτα, έπαιξε στις σειρές «Πήρα κόκκινα γυαλιά» του Alpha και «Παππούδες εν δράσει» της ΕΤ1, ενώ εμφανίστηκε και σε δύο επεισόδια του τηλεοπτικού «Safe S3x» το 2008 στο Mega.

Η ηθοποιός έκανε σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις με την τελευταία της το 2015 στην πρεμιέρα της παράστασης «Τέρατα» στον Τεχνοχώρο CARTEL με τους Μηνά Χατζησάββα, Κώστα Φαλελάκη, Ελένη Ζιώγα και Κλεοπάτρα Τολόγκου.

Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία μόλις 49 ετών και είχε μία κòρη μόλις 15 ετών. Σκόρπισε την θλίψη σε όλο το Πανελλήνιο.

Άλκη Ζέη

Η Άλκη (Αγγελική) Ζέη γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1923 στην Αθήνα. Ήταν πολυβραβευμένη Ελληνίδα πεζογράφος και συγγραφέας ενώ τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.

Κατά την περίοδο της κατοχής έχει δηλώσει πως είχε ενταχθεί στην ΕΠΟΝ, παρακινούμενη από την Διδώ Σωτηρίου. Επίσης, σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου των Αθηνών καθώς και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ΕΣΣΔ συνέχισε το γράψιμο και μια σειρά παιδικών διηγημάτων της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για τους νέους Νεανική Φωνή, που είχε ως συντακτική επιτροπή τον Μάριο Πλωρίτη, τον Τάσο Λιγνάδη και τον Κωστή Σκαλιώρα.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, το αυτοβιογραφικό Το καπλάνι της βιτρίνας, γράφτηκε το 1963 ενώ ήταν στη Μόσχα. Αποτελεί έργο-σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, αφού ήταν το πρώτο ίσως παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές. Και πιο συγκεκριμένα στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.

Άλκη Ζέη 

Photo via: stellakasdagli.com

Η Άλκη Ζέη έφυγε από τη ζωή το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 2020, σε ηλικία 97 ετών.

Κώστας Βουτσάς

Κώστας Βουτσάς

Photo via: lifo.gr

Ο αγαπημένος, χαμογελαστός Κώστας Βουτσάς που ήξερε να ζει την ζωή μέχρι και την τελευταία του μέρα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου του 1931. Ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και ήταν στην δουλειά για 70 ολόκληρα χρόνια.

Θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ μέχρι και το τέλος της ζωής του παρέμεινε ενεργός ηθοποιός. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε αγαπηθεί πολύ από το κοινό και τους συνεργάτες του.

Ήταν πάντα έξω καρδιά και τα τελευταία χρόνια είχε αποκτήσει ένα παιδάκι από την τελευταία του σύζυγο! Το “φσσστ μπόινγκ” έχει μείνει στην ιστορία ενώ στα νιάτα του υπήρξε ζεν πρεμιέ και αγαπούσε πάντα το ωραίο φύλο.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 εισήχθη εσπευσμένα στη ΜΕΘ με καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια και λοίμωξη του αναπνευστικού. Απεβίωσε τα ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου 2020, έπειτα από 19 ημέρες νοσηλείας και σε ηλικία 88 ετών.

https://www.youtube.com/watch?v=hsa9_95RY8E

 

Κική Δημουλά

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1931 και ήταν Ελληνίδα ποιήτρια και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου.

Έκανε την εμφάνιση της στα γράμματα το 1952, σε ηλικία 19 χρονών, με τη ποιητική συλλογή «Ποιήματα», όμως μετά από λίγο αποκήρυξε εκείνη την πρώτη συλλογή της. Η επίσημη είσοδός της στην ποίηση έγινε το 1956, με τη συλλογή «Έρεβος».

Αργότερα ήρθαν οι «Ερήμην», «Επί τα ίχνη» και η συλλογή «Το λίγο του κόσμου» για την οποία τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως. Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απέσπασε η συλλογή της «Χαίρε ποτέ», ενώ το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της απονεμήθηκε για την «Εφηβεία της λήθης»

Κική Δημουλά 

Photo via: all4fun.gr

Στις 16 Ιανουαρίου 2020, η υπουργός πολιτισμού πρότεινε την Κική Δημουλά, με επίσημη επιστολή της προς την Επιτροπή, για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Άφησε την τελευταία της πνοή στις 20 Φεβρουαρίου του 2020 λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας.

Κική Δημουλά 

Photo via: tlife.gr

Δημήτρης Τσούτσης

Ο Δημήτρης Τσούτσης γεννήθηκε το 1932. Ήταν ένας αγαπημένος ηθοποιός που είχε γίνει ευρύτερα γνωστός μέσα από την εμφάνισή του στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Λαβ Στόρι. Συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές ενώ είχε κάνει μία σπουδαία καριέρα και στο θέατρο.

Αγαπήθηκε πολύ και μέσα από τον ρόλο που ενσάρκωσε στους Δύο Ξένους. Έμενε πάντα πιστός στην τέχνη του και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα της δημοσιότητας. Πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου του 2020.

Δημήτρης Τσούτσης

Photo via: asist.gr

Γιώργος Κοτανίδης

Ο Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 23 Μάϊου  του 1945. Ήταν Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Φοίτησε στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, εγκαταλείποντας τις σπουδές του στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου.

Ήταν ένας από τους δημιουργους του Ελεύθερου Θεάτρου στο Άλσος Παγκρατίου και αργότερα στη διάρκεια της θεατρικής του καριέρας συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και σκηνοθέτες, παίζοντας θεατρικούς ρόλους όλων των ειδών.

Ενσάρκωσε, επίσης, αρκετούς ρόλους στον Ελληνικό και διεθνή κινηματόγράφο, όπως και στην τηλεόραση. Πολιτικοποιημένος και ενταγμένος στην Αριστερά συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα. Για τη δράση του κατά της δικτατορίας φυλακίστηκε και βασανίστηκε επανειλημμένα.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Ιανουαρίου του 2020, στην Αθήνα.

Γιώργος Κοτανίδης 

Photo via: skai.gr

Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 30 Οκτωβρίου του 1960.Ήταν Αργεντινός ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Στις εκλογές της IFFHS ψηφίστηκε 5ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα.

Υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής, στην ιστορία του αθλήματος, που κατέρριψε το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε στη Μπαρτσελόνα για 3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι για 5 εκατομμύρια λίρες.

Είχε αγωνιστεί στους Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη και στο τέλος της καριέρας του, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και τελικά μετά από παύση ενός έτους από το ποδόσφαιρο έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς το 1997.

Η διεισδυτικότητα του Μαραντόνα, οι πάσες του, οι εντυπωσιακές τεχνικές του ικανότητες, η ταχύτητα, τα αντανακλαστικά και ο χρόνος αντίδρασης συνδυάστηκαν με το μικρό του ανάστημα. Σε πολλές χώρες του κόσμου ο Μαραντόνα θεωρείται είδωλο.

Δεν ήταν απλά ένας ποδοσφαιριστής με ταλέντο. Ήταν ο ιστορικότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών σε όλες τις χώρες του κόσμου. Άφησε την τελευταία του πνοή στα 60 του μόλις χρόνια στις 25 Νοεμβρίου του 2020.

Ντιέγκο Μαραντόνα 

Photo via: protothema.gr

Κένζο Τακάντα

Ο Kenzō Takada ήταν ιαπωνικός σχεδιαστής μόδας που ζούσε στη Γαλλία. Ίδρυσε τον Kenzo, μια παγκόσμια μάρκα αρωμάτων, προϊόντων περιποίησης δέρματος και ρούχων και ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της Asian Couture.

Κένζο Τακάντα

Photo via: tanea.gr

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1939 και ο θάνατός του, μας σημάδεψε. Όχι μόνο επειδή έγραψε την δική του ιστορία στον χώρο της μόδας, αλλά και επειδή ήταν ένα από τα πολλά θύματα του νέου κορονοϊού. Έφυγε από την ζωή στις 4 Οκτωβρίου του 2020!

Σον Κόνερι

Ο αγαπημένος μας Σον Κόνερι γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1930 και ήταν ένας πολυβραβευμένος ηθοποιός και παραγωγός ταινιών κινηματογράφου. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ. Πρωταγωνίστησε σε επτά συνολικά ταινίες Μποντ.

Κατέχει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, ανάμεσά τους Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA. Το 1987 κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου στην ταινία Οι Αδιάφθοροι. Τον Ιούλιο του 2000 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Το πρώτο του επάγγελμα ήταν γαλατάς στο Εδιμβούργο. κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό, αλλά απολύθηκε λόγω προβλημάτων υγείας και επέστρεψε στην παλιά του δουλειά κάνοντας διάφορες εργασίες όπως οδηγός λεωφορείου, εργάτης, μοντέλο για το κολλέγιο Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου και μπόντι μπίλντερ.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών. Ο Σον Κόνερι έχασε την ζωή του στον ύπνο του και σύμφωνα με την οικογένειά του, δεν ένιωθε καλά τον τελευταίο καιρό. Πέθανε στις 31 Οκτωβρίου του 2020.

Σον Κόνερι

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο 5

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close