Πώς να φτιάξετε κρέμα καλέντουλας για να καταπολεμήσετε το έκζεμα, την ακμή, την ξηροδερμία και πολλά άλλα

Αν έχετε φυτέψει καλέντουλα στην αυλή σας, αλλά δεν ξέρετε πώς να την αξιοποιήσετε ήρθε η ώρα να μάθετε πως να φτιάξετε θρεπτική κρέμα καλέντουλας,που απαλύνει άλγη και πόνους και θεραπεύει το ξηρό δέρμα και τις μικρές πληγές.

Σπιτική Κρέμα καλέντουλας

Η κρέμα καλέντουλας είναι μια διαδικασία δύο σταδίων, που θα οδηγήσει σε μια πλούσια, λεία λοσιόν ιδανική για το ξηρό δέρμα, τα κοψίματα,τους μώλωπες και πολλά άλλα.

συστατικά

1 φλιτζάνι λάδι υψηλής ποιότητας, όπως ελαιόλαδο, λάδι jojoba ή έλαιο σταφυλιού
Ένα μάτσο αποξηραμένα λουλούδια καλέντουλας
40 γρ. κερί μέλισσας
1 φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου
10 έως 20 σταγόνες από αιθέρια έλαια της επιλογής σας
Ένα καθαρό μπλέντερ
Καθαρά γυάλινα βάζα
Προτεινόμενα Αιθέρια Έλαια

Για ξηρό δέρμα : Λεβάντα , νερολί, δεντρολίβανο , τριαντάφυλλο

Για αντι-γήρανση : γεράνι, σανταλόξυλο, λιβάνι, λεβάντα ή Μύρο

Για επούλωση : Γαρύφαλλο, ευκάλυπτος , λεβάντα, Tea Tree ή Μέντα

Οδηγίες

Το πρώτο βήμα στην παραγωγή της κρέμας καλέντουλας είναι να φτιάξετε ένα εμποτισμένο λάδι.Μπορείτε να το κάνετε αυτό, κλείνοντας τα αποξηραμένα λουλούδια και ένα φλιτζάνι λάδι, όπως το ελαιόλαδο, σε ένα σφραγισμένο βάζο για αρκετές εβδομάδες.Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε το λάδι και τα αποξηραμένα άνθη σε χαμηλή φωτιά για 12 ώρες πριν να αφήνουμε να εμποτίσουν, όλη τη νύχτα.
Βγάζουμε τα λουλούδια από λάδι και το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό, αεροστεγές βάζο. Θα πρέπει να έχει μείνει ένα πλούσιο κίτρινο λάδι καλέντουλας.
Μόλις το λάδι σας είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί, τοποθετήστε αρκετά φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Ρίξτε δύο φλιτζάνια από το ζεστό νερό στο μπλέντερ,ανακινήστε το και αφήστε το να θερμανθεί, ώστε να μην κολλήσει η κρέμα στα τοιχώματα.
Τοποθετήστε ένα μπολ πάνω από την κατσαρόλα για να κάνετε μπεν μαρί και αφήστε το υπόλοιπο νερό στην κατσαρόλα να σιγοβράζει.
Ρίξτε ένα φλιτζάνι από το λάδι καλέντουλας μέσα στο μπολ του μπεν μαρί, μαζί με το κερί μέλισσας.Ανακατέψτε απαλά μέχρι να λιώσει το κερί. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τα αιθέρια έλαια.
Ρίξτε στο ζεστό μπλέντερ το μείγμα. Ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα, ενώ σιγά-σιγά ρίξτε ένα φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Συνεχίστε μέχρι να πάρει την μορφή κρέμας, σταματώντας για να ξύσετε τις πλευρές του μπλέντερ εάν είναι απαραίτητο.
Τοποθετήστε την κρέμα σε καθαρά βάζα και αφήστε το να σταθεί πριν από τη χρήση. Αυτή η φυσική, χωρίς συντηρητικά κρέμα θα κρατήσει για περίπου ένα μήνα, αν αποθηκευτεί στο ψυγείο.
photo view pinterest

Τώρα που έχετε φτιάξει την πλούσια κρέμα καλέντουλας, χρησιμοποιήστε τη για να αντιμετωπίσετε μια ποικιλία παθήσεων του δέρματος όπως:

Ξηρό δέρμα

Η καλέντουλα έχει ενυδατικές ιδιότητες και είναι κατάλληλη για όσους έχουν ξηρό ή σκασμένο δέρμα. Εφαρμόστε μία ή δύο φορές την ημέρα, ως κρέμα σώματος και κρέμα προσώπου και σύντομα θα παρατηρήσετε σημαντική αλλαγή στην εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματος σας.

Ακμή

Η καλέντουλα βοηθά να μειωθεί το βακτηριακό φορτίο στους πόρους του δέρματος, ενώ παράλληλα δρα και ως ένα μέσο καθαρισμού. Έχει στυπτική δράση που εισχωρεί μέσα στους πόρους του δέρματος, μειώνοντας την εισαγωγή σκόνης και βρωμιάς.

Πρόωρη γήρανση

Η κρέμα καλέντουλας έχει φυσικές ιδιότητες αποκατάστασης και μπορεί να καταπολεμήσει την πρόωρη γήρανση και την λέπτυνση του δέρματος. Αυτό το φυσικό σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά στο πρόσωπο και είναι αρκετά ήπιο για να εφαρμοστεί γύρω από τα μάτια για την πρόληψη των ρυτίδων.

Μικρές Πληγές

Οι ήπιες αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες της καλέντουλας βοηθούν στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών. Είναι επίσης μια φανταστική τοπική θεραπεία για χρήση σε τσιμπήματα εντόμων, εξανθήματα, εγκαύματα από τον ήλιο, ευρυαγγείες, κιρσούς , έλκη ποδιών και χιονίστρες.

Μυϊκός πόνος

Κάντε μασάζ στους μυς και τις αρθρώσεις που πονούν με την κρέμα καλέντουλας για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση του πρηξίματος.

Δερματίτιδα και έκζεμα

Η καλέντουλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δερματίτιδας και την φλεγμονή του δέρματος,κάτι που πιθανόν να οφείλεται στην ικανότητά της να ενυδατώνει και να καταπολεμά τα μικρόβια και το πρήξιμο.

Σύγκαμμα από πάνα

Η καταπραϋντική κρέμα καλέντουλας με βάση το νερό, είναι ιδανική για τη θεραπεία εξανθημάτων από την πάνα,καθώς είναι αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδες.

Προφυλάξεις

Η καλέντουλα θεωρείται γενικά ασφαλές για χρήση στο δέρμα, αν και είναι καλύτερα να μην την εφαρμόσετε σε ανοικτή πληγή.
Εκείνοι που είναι αλλεργικοί σε φυτά όπως η μαργαρίτα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στην καλέντουλα, συνήθως ένα δερματικό εξάνθημα.
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει γενικά να αποφεύγουν τη χρήση καλέντουλας.

Ρωτήστε το γιατρό σας πριν τη χρησιμοποιήσετε
naturallivingideas

Δείτε εδώ όλα τα φυσικα καλυντικα μας!

Close