Χαρουπόμελο: Η ελληνική υπερτροφή που έχει τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα_

Το χαρουπόμελο είναι η ελληνική υπερτροφή που έχει τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα. Το χαρουπόμελο μπορεί να μην το γνωρίζατε αλλά είναι η καλύτερη υπερτροφή και είναι ελληνική. Στην Ελλάδα οι χαρουπιές είναι σε αφθονία ενώ το χαρουπόμελο είναι το αγαπημένο πολλών.

Όμως λίγοι ήξεραν ότι το χαρουπόμελο είναι η καλύτερη υπερτροφή και είναι γεμάτη από ασβέστιο. Έτσι δεν την έχουμε εντάξει στην διατροφή μας, στην συχνότητα που θα έπρεπε. Σήμερα λοιπόν θα δούμε τα οφέλη του χαρουπόμελου.

Δείτε ακόμα Ο απίστευτος λόγος που πρέπει να τρώμε σοκολάτα για πρωινό

Επίσης στο τέλος του άρθρου θα μοιραστούμε μαζί σας μία υπέροχη συνταγή για να φτιάξουμε το δικό μας χαρουπόμελο. Σίγουρα είναι ένα άρθρο που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο, αφού τα εξαντλητικά προγράμματα, πολλές φορές οδηγούν το σώμα σε ατονία. Μία υπερτροφή λοιπόν, σίγουρα μας είναι χρήσιμη. Διαβάστε παρακάτω: 

Χαρουπόμελο: Πληροφορίες για την χαρουπιά ή την Ceratonia siliqua

Η χαρουπιά είναι ένα δέντρο προστατευόμενο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα απαγορεύεται να κοπεί και να κλαδευτεί. Για την κοπή της χρειάζεται ειδική άδεια που παίρνουμε από το δασαρχείο ενώ αν είναι στο μέσον του οικοπέδου, θα χρειαστεί να χτίσετε ένα σπίτι με μία χαρουπιά θέλετε δε θέλετε.

Το χαρουπόμελο λοιπόν ήταν η κύρια γλυκαντική ουσία του παρελθόντος. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι άνω των 60 συχνά μπορεί να σας πουν ότι το χαρουπόμελο ήταν το βασικό συστατικό των γλυκών τους ή ότι το έτρωγαν κάθε πρωί με το πρωινό τους.

Οι σημερινοί νέοι όμως δεν γνωρίζουν καλά καλά την γεύση του χαρουπόμελου ως επί το πλείστον. Για όσους δεν γνωρίζουν λοιπόν το χαρουπόμελο έχει γεύση που μοιάζει με το κακάο και φυσικά είναι πολύ θρεπτικό.

Χαρουπόμελο: Η ελληνική υπερτροφή που έχει τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα

Συγκεκριμένα διαθέτει περισσότερο ασβέστιο και από το γάλα ενώ είναι ιδανική πηγή φωσφόρου, υδατανθράκων, βιταμινών Α, Β και D. Τέλος, έχει 12,5% πρωτεΐνη. Ανάμεσα στις ενέργειές του είναι ότι δρα καταπραϋντικά για το στομάχι.

Επίσης το χαρουπόμελο χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών που προορίζονται για σκύλους. Είναι πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης. Μία από τις άγνωστες χρήσεις του χαρουπόμελου είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστά το μέλι στις σάλτσες βινεγκρέτ έτσι ώστε, να γίνουν πιο θρεπτικές και με λιγότερες θερμίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κουκούτσι των χαρουπιών έχει σχεδόν πάντα το ίδιο βάρος. Έτσι χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν στο ζύγισμα και από αυτό έχουμε και το καράτι. Μία τέτοια υπερτροφή, σίγουρα πρέπει να την βάλουμε στην καθημερινότητά μας.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε στο σημερινό άρθρο να σας δείξουμε μία πολύ εύκολη συνταγή, για να φτιάξετε το δικό σας, σπιτικό χαρουπόμελο. Η συνταγή ανέβηκε στο blog Cretan Gastronomy (Γαστρονομικος Περίπλους) και την δοκιμάσαμε κι εμείς. Αποφασίσαμε κι εμείς να την μοιραστούμε μαζί σας:

Εκτέλεση για το χαρουπόμελο

Πλένουμε στην αρχή τα χαρούπια και τα σπάμε σε κομμάτια 1-2 εκατοστών. Είναι το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας. Αφού κόψουμε τα χαρούπια μας, κάνουμε μποτίλιες χαρουπόμελου. Τα βάζουμε λοιπόν σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάζει περίπου δύο δάχτυλα.

Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και αφαιρούμε όσο μπορούμε από τον αφρό που θα δημιουργηθεί. Μόλις βράσουν για 5 λεπτά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και τα αφήνουμε να μείνουν για 24-48 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο τα χαρούπια θα αφήσουν όλο το μέλι στο νερό μας.

Στο τέλος σουρώνουμε το υγρό και το βάζουμε α βράσει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει και να αποκτήσει την υφή και την πυκνότητα του πετιμεζιού. Είναι δηλαδή, λίγο πιο ρευστό από το μέλι.

Τα οφέλη του χαρουπόμελου

Το ασβέστιο που το χαρουπόμελο περιέχει σε μεγάλο βαθμό, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού:

Συγκεκριμένη στη δομή και στη δύναμη των οστών και των δοντιών, στην μεταφορά νευρικών μηνυμάτων, στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, στην σύσπαση και την χαλάρωση των μυών. Τέλος είναι απαραίτητο στην πήξη του αίματος και στη σωστή λειτουργία διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού.

Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε χαρουπόμελο την περίοδο εγκυμοσύνης, στις περιπτώσεις οστεοπόρωσης, σε όλη την περίοδο της παιδικής ηλικίας γιατί βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών καθώς και στις περιπτώσεις κακής λειτουργίας του εντέρου.

Άλλες χρήσεις του χαρουπιού

Τα χαρούπια είναι πολύ γλυκά και νόστιμα γι’ αυτό αποτελούν φαγητό από μόνα τους. Στην Αμερική χρησιμοποιούνται τα χαρούπια σαν υποκατάστατο του κακάο, αφού όπως αναφέραμε και πιο πάνω μοιάζει πολύ στην γεύση. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ από χαρούπια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάση της νομοθεσίας, χρησιμοποιείται ως πηκτική ουσία τροφίμων σε παγωτά, στη ζαχαροπλαστική και στο βρεφικό γάλα σε σκόνη. Επίσης χρησιμοποιείτε στην σύνθεση των διαιτητικών τροφών αφού δεν περιέχει γλουτένη.

Το κόμμι που παίρνουμε από τους σπόρους του χαρουπιού, χρησιμοποιείται για την κατασκευή χαρτιού, υφασμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών. Επίσης με το χαρουπόμελο παρασκευάζονται διάφορα αναψυκτικά και σιρόπια για το βήχα.

-Το ξύλο της χαρουπιάς δίνει ξυλάνθρακες αρίστης ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καρδιόξυλό της χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την ξυλογλυπτική, την τορνευτική και τη βαρελοποιία ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της στη βυρσοδεψία και τη βαφική.

Επίσης στην Ιταλία, από τα χαρούπια παίρνουν την πρώτη ύλη, για την παρασκευή ενεργού άνθρακα. Τέλος, από τους σπόρους των χαρουπιών παρασκευάζεται η κυτταρίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή φωτογραφικών πλακών και άλλων αντικειμένων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close