Δεν έχω ωραίο σώμα–Τι να κάνω; Πολύτιμες και ουσιώδεις συμβουλές

 

Ίσως πολλές από εσάς θα έχετε κάνει τέτοιες σκέψεις κάποια στιγμή της ζωής σας. Ενώ άλλες μπορεί αυτόν τον καιρό να βιώνετε μια τέτοια κατάσταση.

Γι’αυτό και το παρακάτω άρθρο αναφέρεται σε όλες τις γυναίκες που δεν νιώθουν όμορφα με το σώμα τους. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ουσιαστικές συμβουλές για το “ωραίο σώμα” και πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας που, σύμφωνα με το dynamikhgynaika.gr, ελπίζουμε να σας φανούν ιδιαίτερα χρησιμες!

 

1) Ποιο είναι Το ωραίο σώμα και τι πρέπει να έχει;
Ξεκινάμε από κάτι πολύ βασικό που ίσως και να παραλείπεις όταν σκέφτεσαι «δεν έχω ωραίο σώμα»… Ποιο σώμα θεωρείται ότι είναι «Το ωραίο»; Ποια γνωρίσματα πρέπει να έχει και ποιες προϋποθέσεις χρειάζεται να πληροί;

Από ήπειρο σε ήπειρο, από χώρα σε χώρα, από κοινωνία σε κοινωνία αλλάζει είτε λίγο είτε πολύ η αναπαράσταση του «ωραίου γυναικείου σώματος». Σε κάποια αφρικανική φυλή, για παράδειγμα, όμορφη μπορεί να θεωρείται μια μελαμψή γυναίκα, με φαρδιούς γοφούς που υποδεικνύουν γονιμότητα, ωραία σχέδια τατουάζ και συγκεκριμένα piercing στο σώμα της. Αντίθετα, σε μία σκανδιναβική χώρα, οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι μια όμορφη γυναίκα έχει ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, είναι αρκετά αδύνατη, με επιδερμίδα περιποιημένη που δεν έχει επιβαρύνει με μελάνια από τατουάζ κ.ά.

Μάλιστα, ακόμα και στην ίδια κοινωνία τα πρότυπα ομορφιάς διαφοροποιούνται με τα χρόνια. Δες το γυναικείο πρότυπο ομορφιάς που κυριαρχούσε στη χώρα μας ανά δεκαετία, ανά 50ετία, ανά αιώνα. Και τότε θα καταλάβεις πόσο υποκειμενική διάσταση έχει αυτό που λέμε «ωραίο σώμα».

Τέλος, η υποκειμενικότητα αυτή διαφαίνεται και μέσα από τις προσωπικές απόψεις του καθενός. Έχοντας διαφορετικά γούστα, διαφορετικά πρότυπα, διαφορετικές προτιμήσεις, διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της πραγματικότητας, ο καθένας και η καθεμία από εμάς έχουμε μια άλλη εικόνα για το ποιο σώμα θεωρείται ωραίο. Τέσταρέ το ρωτώντας άνδρες διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικο-οικονομικών επιπέδων.

Δείτε επίσης Μπορώ να απαλλαγώ από το σώμα σε σχήμα αχλαδιού;

Αυτό θέλουμε οπωσδήποτε να σκεφτείς μόνη σου και να απαντήσεις στον εαυτό σου. Γιατί από τη στιγμή που λες «δεν έχω ωραίο σώμα», ασφαλώς και αναφέρεσαι σε κάτι εξαιρετικά υποκειμενικό αλλά ταυτόχρονα και τόσο γενικό.

2) Γιατί πρέπει να έχεις ωραίο σώμα;
Και, κατ’ επέκταση, γιατί το μην το έχεις συνεπάγεται κάτι αρνητικό για εσένα, κάτι που σε προβληματίζει;

Αυτή είναι η δεύτερη βασική σκέψη που θέλουμε να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας να επεξεργάζεσαι νοητικά.

Είναι απαραίτητο για τη σύγχρονη γυναίκα με τα δικά σου δημογραφικά στοιχεία (π.χ. για μια γυναίκα που ζει μετά το 2000 στην Αθήνα) να έχει ωραίο σώμα; Να έχει ένα σώμα που να αρέσει αφενός στην ίδια αφετέρου στο περιβάλλον της; Κι αν η απάντησή σου είναι «Ναι, είναι απαραίτητο.», τότε διερωτήσου κι απάντησε στον εαυτό σου τα εξής:

1ον: Ποιος ορίζει ότι αυτό είναι απαραίτητο;
Εσύ και η ατομική σου άποψη; ο κόσμος; η κοινωνία; τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; οι εργοδότες όταν ψάχνουν να προσλάβουν υπαλλήλους; τα παιδιά για τη μαμά τους; οι γονείς για την κόρη τους; οι άνδρες για τη σύντροφό τους; Ποιος ή ποιοι είναι που σου καθιστούν απαραίτητο το να έχεις ένα ωραίο σώμα;

2ον: Τι συνεπάγεται το να έχεις Το ωραίο αυτό σώμα;
Δεδομένου ότι πληροίς τα κριτήρια για να πεις εσύ ή και οι άλλοι ότι έχεις ωραίο σώμα· τι πιστεύεις ότι αυτό συνεπάγεται; Σου ανοίγονται πιο εύκολα πόρτες στη δουλειά; Βρίσκεις με περισσότερη ευκολία τον επόμενο σύντροφό σου; δε σε κοιτούν υποτιμητικά; ακούς συχνά θετικά σχόλια και αυτό σου αρέσει; έχουν οι άλλοι καλύτερη εικόνα για εσένα κι αυτό είναι κάτι που επιθυμείς επειδή δίνεις βάση στη γνώμη τους; ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή σου; Κατάγραψε με καθαρά γράμματα σε ένα χαρτί τι συνέπειες (κυρίως θετικές, αλλά ενδεχομένως κι αρνητικές) έχει, κατά τη γνώμη σου, το να έχεις Το ωραίο σώμα. Έπειτα, αναλογίσου πόση σημασία έχει πραγματικά για εσένα το κάθε επιχείρημα – η κάθε απάντηση που έδωσες.

3ον: Τι συνεπάγεται το μην έχεις Το ωραίο αυτό σώμα;
Τέλος, σε μία διπλανή στήλη στο ίδιο φύλλο χαρτί ή σε ένα χαρτί που θα τοποθετήσεις δίπλα στο πρώτο, γράψε τις απαντήσεις σου σχετικά με το ερώτημα: τι συνεπάγεται για εσένα το μην έχεις Το ωραίο σώμα; Ή τι θα συνεπαγόταν το να μην το είχες (δεδομένου ότι το έχεις); Ποια αρνητικά ή ενδεχομένως και θετικά αποτελέσματα να έχει για τη ζωή σου το να μη διαθέτεις ένα σώμα που αρέσει σε εσένα και στους άλλους; Σου στερεί, μήπως, κάποια πράγματα; δε σου επιτρέπει να συμμετέχεις σε συγκεκριμένα γεγονότα; σε αποκλείει από ορισμένες δραστηριότητες ή εμπειρίες; μειώνει κάποιες ευκαιρίες στη ζωή σου; μειώνει την αυτοεκτίμησή σου; Κι ό,τι άλλο πιστεύεις. Ύστερα, σκέψου ένα – ένα τα αποτελέσματα που κατέγραψες.

Δείτε επίσης Οι άντρες με αυτοπεποίθηση που δέχονται τις γυναίκες ως ίσες. Αυτοί οι άντρες

3) Να το αποδεχθείς ή να το βελτιώσεις;
Αυτό είναι το τρίτο καίριο ερώτημα που σου θέτουμε και σε καλούμε φυσικά να επεξεργαστείς στο νου σου. Πρόκειται – εκ πρώτης όψεως – για ένα δίλλημα. Γιατί από τη μία έχεις την επιλογή να αποδεχθείς το σώμα σου όπως είναι. Ενώ, από την άλλη, έχεις την επιλογή να φτιάξεις το σώμα σου για να γίνει Το ωραίο σώμα που φαντάζεσαι.

Κι αυτό δεν είναι ένα δίλλημα που σου θέτουμε απλά εμείς. Αλλά πιστεύουμε ότι και εσύ η ίδια θα έχεις στο μυαλό σου. Θα υπάρχουν, δηλαδή, στιγμές που θα σκέφτεσαι ότι πρέπει να αδυνατίσεις ή να γυμναστείς, παραδείγματος χάριν, κι άρα θα τείνεις προς το δεύτερο σκέλος. Άλλες στιγμές, ωστόσο, θα σκέφτεσαι και θα πράττεις με γνώμονα το να αποδεχθείς το σώμα σου όπως είναι.

Τι λες, επομένως; Να το αποδεχθείς ή να το βελτιώσεις;
Η δική μας απάντηση – συμβουλή βρίσκεται κάπου στη μέση. Για εμάς δεν τίθεται ζήτημα διλλήματος, συνεπώς. Εφόσον υποστηρίζεις: «Δεν έχω ωραίο σώμα.» και διερωτάσαι για το τι να κάνεις, πέρα από τις προηγούμενες συμβουλές μας, θα σου πούμε και αυτό: να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας να αγαπάς τον σώμα σου ως μέρος του εαυτού και της ιδιαίτερης ταυτότητάς σου. Να το αγαπήσεις κι έτσι να το αποδεχθείς. Με τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. Βάσει των δικών σου πιστεύω. Ό,τι θεωρείς «αρνητικό» πάνω του, βρες τον τρόπο να το βελτιώσεις και ξεκίνησε αμέσως να θέσεις σε εφαρμογή το πρόγραμμα.

Θεωρείς ότι πρέπει να πάρεις όγκο για να γεμίσεις π.χ. τα μπούτια σου; Πρόσθεσε πηγές πρωτεΐνης στο διατροφολόγιό σου και κάνε στοχευμένες γυμναστικές ασκήσεις. Θεωρείς ότι πρέπει να χάσεις το λίπος της κοιλιάς; Περιόρισε τα λιπαρά από τη διατροφή σου, κατανάλωνε μπόλικο νερό και αποτοξινωτικά ροφήματα (π.χ. τσάι), κάνε κοιλιακούς κι ένταξε την αερόβια άσκηση στην εβδομάδα σου.

Δείτε επίσης 7 φράσεις που μαρτυρούν χαμηλή αυτοπεποίθηση (σε κάνουν να φαίνεσαι αδύναμη)

Το βασικότερο, όμως, είναι αυτές οι δύο ενέργειες να γίνονται παράλληλα: να αγαπάς το σώμα σου και να το αποδέχεσαι από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς σου να το βελτιώσεις. Τότε θα είσαι ψυχικά, νοητικά και σωματικά πλήρως ικανοποιημένη από το σώμα, την εξωτερική εικόνα και συλλήβδην τον εαυτό σου!

Με πληροφορίες από dynamikhgynaika.gr

Close