Δέρμα χωρίς πανάδες και δυσχρωμίες : Όλες οι συμβουλές!

Κάθε χειμώνα παρατηρούμε τις αλλαγές που επέφερε στο δέρμα μας ο ήλιος. Μία από τις αρνητικές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας αποτελεί το μέλασμα, γνωστότερο ως δυσχρωμίες ή πανάδες. Το πως μπορούμε να τις εξαλείψουμε από το δέρμα μας και να αποκτήσουμε ξανά λείο δέρμα με ενιαίο χρώμα, μας εξηγεί ο πλαστικό χειρουργός Χρήστος Μεγαπάνος.
Τι είναι οι πανάδες;
Οι πανάδες είναι η συγκέντρωση της μελανίνης σε σημεία του δέρματός μας. Δημιουργείται όταν κάποια δερματικά κύτταρα παράγουν κοκκίδια μελανίνης με μεγάλο ρυθμό αλλάζοντας έτσι το χρωμα του δέρματος στο σημείο αυτό. Πανάδες εμφανίζουν συνήθως άτομα με ανοιχτή, λευκή επιδερμίδα. Με την μείωση της έκθεσης του ατόμου στον ήλιο, δηλαδή κατά τους χειμερινούς μήνες πολλές από τις πανάδες σβήνουν από μόνες τους. Ωστόσο ορισμένες θα παραμείνουν στο δέρμα, αλλοιώνοντας τον ενιαίο χρωματισμό του.
Που οφείλονται οι πανάδες;
Κύριες αιτίες της εµφάνισης των δυσχρωμιών στο δέρμα αποτελούν οι παρακάτω:

• Κυριότερη αιτία είναι η έκθεση-και δη η χρόνια έκθεση- στον ήλιο χωρίς την απαραίτητη αντηλιακή προστασία.

• Δεύτερη έρχεται η κληρονομικότητα του ατόμου. Είναι σύνηθες να παρατηρούνται παρόμοιες βλάβες σε συγγενείς.

• Οι ορμονικές μεταβολές (επίπεδα οιστρογόνων – προγεστερόνης) επίσης επηρεάζουν την εμφάνιση πανάδων στην επιδερμίδα.

• Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά, η κορτιζόνη, τα αντιεπιληπτικά, η ισοτρετινοΐνη κ.ά., έχουν συνδεθεί με την δημιουργία δυσχρωμιών στο δέρμα

• Ορισμένα προϊόντα ατομικής υγιεινής και καλλυντικά, κυρίως με άρωμα έχουν κατηγορηθεί για την δημιουργία μελάσματος

Πως αντιμετωπίζονται οι πανάδες;

Οι πανάδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την χρήση fraxel laser το οποίο ανανεώνει την επιφάνεια του δέρματος, απομακρύνοντας τα κύτταρα με μελαγχρωματικές βλάβες και αντικαθιστώντας τα με νέα, υγιή.

Ακόμα, με λευκαντική μεσοθεραπεία της οποίας τα δραστικά συστατικά, όπως η υδροκινόνη και το κοζικό οξύ επιτυγχάνουν τον αποχρωματισμό των πανάδων και επαναφέρουν το δέρμα στην προηγούμενη κατάσταση.

Και οι δύο θεραπείες απαιτούν έναν αριθμό συνεδριών ο οποίος καθορίζεται με βάση τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου. Κατόπιν αξιολόγησης ο γιατρός ορίζει ένα πρωτόκολλο θεραπειών με την ολοκλήρωση του οποίου το δέρμα θα αποκτήσει μία όψη υγείας, χωρίς δυσχρωμίες και πανάδες.

Για την διατήρηση των αποτελεσμάτων στον χρόνο απαιτείται η συστηματική χρήση αντηλιακού κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ηλιοφάνεια είναι υψηλή.
Ευχαριστούμε τον δρ. Μεγαπάνο Χρήστο και το ιατρείο Regen.
www.regen.gr

Close