17 τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο που μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους, και όχι μόνο..

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της καλής υγείαw και αλλά και τη καλή οργανική λειτουργία. Η σημασία του για τις βιοχημικές λειτουργίες είναι πολύ σημαντική, όπως και για τη λειτουργία του μεταβολισμού

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ακραία θέματα υγείας

Η έλλειψη κυτταρικών μεμβρανών μαγνησίου καταλήγει σε επιδείνωση των μεταβολικών κινητών χαρακτηριστικών, τα οποία στο τέλος δημιουργούν μερικά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αυτό περιλαμβάνει πίεση και μελαγχολία, πονοκεφάλους ημικρανίας, καρδιαγγειακές ασθένειες, απρόσμενη καρδιακή ανακοπή, ινομυαλγία ,αλλά και θάνατο.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στους μεθόδους αποτοξίνωσης περιλαμβάνοντας τη σύνθεσης της γλουταθειόνης.

Σε μακροπρόθεσμη βάση,το μαγνήσιο χρειάζεται για τη βελτιστοποίηση των μιτοχονδρίων, που είναι μέγιστης σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου αλλά και του μοντέρνου αθλητισμού και της ενεργειακής απόδοσης.

17 τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο που μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους, και όχι μόνο..

Δείτε ακόμη: Καρδιακή ανεπάρκεια στην παιδική ηλικία: Τι ρόλο παίζει το πώς και πότε γεννήθηκε το παιδί

Η σημασία του μαγνησίου στα μιτοχόνδρια για τη φυσική κατάσταση

Τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια που παρατηρήθηκαν στα κύτταρα. Όλα τα όργανα χρειάζονται ενέργεια για τα ιδιαίτερα γνωρίσματα τους συνήθως, και η ηλεκτρική ενέργεια αυτή, ονομάζεται ΑΤΡ, και ως επί το πλείστον παράγεται μέσα στα μιτοχόνδρια.

Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα μέγιστη προβλήματα υγείας προέρχονται από τη μιτοχονδριακή διαταραχή, έτσι το να παίρνουμε τις ουσίες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μιτοχόνδρια είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη συνολική υγεία, την συνολική απόδοση στην άσκηση,αλλά και για την πρόληψη της διαταραχής.

Σύμφωνα με το μιτοχονδριακό ερευνητή Rhonda Patrick, Ph.D,το  μαγνήσιο διαδραματίζει ζωτικής σημασίας λειτουργία για την μιτοχονδριακή υγείας, συχνά επειδή η οξειδωτική ικανότητα του εξαρτάται από τη δυνατότητα των μιτοχονδρίων  να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στα κύτταρα.

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της καλής υγείαw και αλλά και τη καλή οργανική λειτουργία.

Πόσο μαγνήσιο χρειάζεστε;

17 τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο που μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους, και όχι μόνο..

Περίπου έναν αιώνα πριν, οι άνθρωποι έπαιρναν σχεδόν 500 mg μαγνησίου από κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους την ημέρα. Σήμερα, οι άνθρωποι παίρνουν μόνο περίπου 150-300 mg την ημέρα από διατροφικές πηγές.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι περίπου 310-420 mg κάθε μέρα, ανάλογα με την ηλικία και τη σεξουαλική επαφή, ενώ ορισμένοι ερευνητές προτείνουν να λαμβάνονται εώς και 600-900 mg τα οποία είναι σημαντικά για την φυσική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Δρ Carolyn Dean, η εντερική απόκριση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για την σωστή δόση. Ξεκινήστε λαμβάνοντας 200 mg κιτρικού μαγνησίου  μέρα με τη μέρα και σταθερά αυξήστε τη δόση μέχρι να έχετε χαλαρά κόπρανα.

Για συμπληρώματα μαγνησίου, το θρεονικό μαγνήσιο είναι μια από τις άριστες εναλλακτικές λύσεις. Είναι εξαιρετικά ισχυρό, διεισδύοντας στις κυτταρικές μεμβράνες, μαζί με τα μιτοχόνδρια.

Δείτε ακόμη: Ανεπάρκεια της βιταμίνης B12! Ποια είναι τα συμπτώματα, και πως να τα θεραπεύσετε;

Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και σημάδια της έλλειψης μαγνησίου

17 τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο που μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους, και όχι μόνο..

Η κατανάλωση συγκεκριμένων μεταποιημένων τροφίμων είναι ο κύριος κίνδυνος για την ανεπάρκεια μαγνησίου , καθώς το μαγνήσιο βρίσκεται μέσα στα μόρια της χλωροφύλλης. Η κατανάλωση φυλλώδη λαχανικών και άλλων τροφίμων πλουσίων σε μαγνήσιο θα ενισχύσουν το μαγνήσιο στον οργανισμό σας.

Το μαγνήσιο επίσης, χάνεται μέσω της απώλειας ύπνου, αλλά και μέσω της λήψης φαρμάκων (φθορίδιο, στατίνες, αντιβιοτικά), και της κατανάλωσης αλκοόλ. Όλες αυτοί οι παράγοντες έχουν επιπτώσεις στην έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό.

Μερικά από τα πρώτα σημάδια της έλλειψης μαγνησίου αποτελείται από μυϊκούς σπασμούς, ημικρανίες, πονοκεφάλους, κόπωση, ναυτία, εμετό και απώλεια όρεξης. Η συνεχής ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως σπασμούς, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς, στεφανιαίους σπασμούς, και σε αλλαγές προσωπικότητας.

Δείτε ακόμη: 10 βιταμίνες που κάθε γυναίκα χρειάζεται και πως μπορεί να τις πάρει με φυσικό τρόπο

Ποια είναι οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο;

17 τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο που μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους, και όχι μόνο..

Η κατανάλωση σκουρόχρωμων φυλλώδη λαχανικών είναι μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις για την ενίσχυση του μαγνησίου και για τη διατήρησή του σε υγιή επίπεδα. Η παρασκευή χυμών από αυτά τα λαχανικά είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να λάβετε ακόμη περισσότερο μαγνήσιο! Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά με την υψηλότερη ποσότητα μαγνησίου είναι:

 • Λαχανίδα
 • Μποκ τσόι
 • Γογγύλι χόρτα
 • Πράσινα λάχανα
 • Παντζάρια
 • Σέσκουλα
 • Μαρούλι
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Μπρόκολο
 • Σπανάκι

Άλλα τρόφιμα τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο είναι:

 • Μη επεξεργασμένο κακάο ή / και άγλυκη σκόνη κακάου
 • Αβοκάντο
 • Μούρα
 • Κολοκύνθη
 • Σπόροι και ξηροί καρποί
 • Βότανα και μπαχαρικά (κύμινο, σπόροι μαϊντανού, μουστάρδα, μάραθο)
 • Λιπαρά ψάρια

Όσο αναφορά τα συμπληρώματα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς τα θρεπτικά συστατικά αλληλεπιδρούν και εμπλέκονται  μεταξύ τους.

Ως παράδειγμα, είναι η υψίστης σημασίας σταθερότητα μεταξύ του μαγνησίου, του ασβεστίου, της βιταμίνη Κ2, και της βιταμίνη D. Αυτές οι βιταμίνες σε συνέργεια και οποιαδήποτε ανισορροπία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίων καρδιακών προσβολών, και της τοξικότητας της βιταμίνης D.

Η άριστη αναλογία μεταξύ μαγνησίου και ασβεστίου είναι 1: 1. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ανάγκη για συμπληρωματικό μαγνησίου μπορεί να είναι 2 φορές περισσότερη από ό, τι για ασβέστιο, δεδομένου ότι πιθανώς παίρνουμε επιπλέον ασβέστιο από τις διατροφικές επιλογές μας.

Ο Dr. Kate Rheaume-Bleue, επισημαίνει οτι σε μια διατροφή όπου παίρνετε κάθε μέρα 1.000 IU βιταμίνης D , θα χρειαστείτε περίπου εκατό μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Κ2.
Όσον αφορά την κατανάλωση βιταμίνης D, θα πρέπει να εξετάζετε τα επίπεδα της βιταμίνης D δύο φορές το χρόνο για να γνωρίζετε την ποσότητά της.

Πηγή: keepyourbody.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close