Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν: Για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, πρέπει να ασκείστε τακτικά και να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Όμως, μια έρευνα έδειξε ότι όσον αφορά την απώλεια βάρους, δεν είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά ίδια. Συγκεκριμένα, επιστημονική μελέτη από το Χάρβαρντ επάνω σε περίπου 133.000 ανθρώπους, η οποία δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine, διαπίστωσε ότι ορισμένα αμυλούχα λαχανικά και φρούτα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις αλλαγές που οι κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν κάνει στις διατροφικές τους συνήθειες όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα τελευταία 24 χρόνια. Οι επιστήμονες χώρισαν και ανέλυσαν αυτή την περίοδο ανά τετραετίες.
Αυτό που ανακάλυψαν, μετά από την απαραίτητη προσαρμογή για τις αλλαγές σε άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η άσκηση, είναι ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και διάφορα είδη λαχανικών χάνουν κατά μέσο όρο 225 γρ. σε διάστημα τεσσάρων ετών για κάθε ημερήσια μερίδα φρούτων και 110 γρ. για κάθε μερίδα λαχανικών.
Αλλά εκείνοι που καταναλώνουν αμυλούχα λαχανικά, όπως ο αρακάς και οι πατάτες, παίρνουν κιλά, αντί να χάνουν. Το καλαμπόκι αποδείχτηκε ότι ήταν ο μεγαλύτερος “ένοχος”. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά καλαμπόκι πήραν κατά μέσο όρο 900 γρ. και πάνω μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Τα βασικά ευρήματά της έρευνας
Λαχανικά που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους:
Καλαμπόκι (925 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Μπιζέλια (512 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Πατάτες (335 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Λάχανο (181γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους:
Κουνουπίδι (621 γρ. απώλεια βάρους)
Μήλα (562 γρ. απώλεια βάρους)
Αχλάδια (562 γρ. απώλεια βάρους)
Μούρα (499γρ. απώλεια βάρους)
Μαρούλι (235 γρ. απώλεια βάρους)
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
Τα αμυλούχα λαχανικά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποία σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος στο σώμα σας. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης λίγες ώρες μετά το φαγητό, αφήνοντας σας με ισχυρότερα συναισθήματα πείνας πιο γρήγορα από ό,τι αν είχατε φάει κάτι με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο από ό,τι θα τρώγατε διαφορετικά.
Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτόν το σύνδεσμο: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα λαχανικά με πολλές ίνες και με χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, είχαν μια ισχυρή σύνδεση με την απώλεια βάρους από ό,τι εκείνα με λίγες ίνες και υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, όπως τα καρότα και το λάχανο. Όσο για τα φρούτα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα σταφύλια, το γκρέιπφρουτ, τα μήλα και τα αχλάδια είχαν τους ισχυρότερους δεσμούς με την απώλεια βάρους.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Αστυνομικός της Βουλής : Μάνα και πατέρας δασκάλευαν τα παιδιά τους να μην αποκαλύψουν τίποτα
- 10 συνταγές για αλμυρές τούρτες που θα εντυπωσιάσουν στο γιορτινό τραπέζι
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη το σκάει την πρώτη νύχτα του γάμου της και αφηνει το γαμπρό σύξυλο
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Γιάννης Πουλόπουλος : Στο νοσοκομείο ο γνωστός παρουσιαστής