Τι παθαίνει το σώμα μας όταν καταναλώνουμε ζάχαρη

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμος αποφάσισε να αντικαταστήσει την κρυσταλλική ζάχαρη με την καστανή ή και να την αφαιρέσει τελείως από την διατροφή του, χρησιμοποιώντας φυτικά γλυκαντικά όπως η στέβια. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι η καστανή ζάχαρη, μπορεί να είναι πιο υγιεινή – αφού δεν έχει επεξεργαστεί τόσο όσο η κρυσταλλική – αλλά οι θερμίδες της, παραμένουν οι ίδιες. Οπότε αν έχετε ως στόχο να χάσετε βάρος, η καστανή ζάχαρη δε σας βοηθάει σε αυτό!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως, τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας κάθε φορά που καταναλώνουμε ζάχαρη;

Αρχικά, ο εγκέφαλός μας, εκκρίνει μια ουσία – την ντοπαμίνη -, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα η ζάχαρη να μας ανεβάζει την διάθεση γι’ αυτό, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να γίνει εθιστική και να “κοπεί” με δυσκολία!

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στο δέρμα από την άλλη, δημιουργεί φλεγμονές και δεν είναι λίγες οι φορές που αυξάνει ή δημιουργεί ακμή στην επιδερμίδα! Πολλοί υποστηρίζουν, ότι είναι υπεύθυνη και για άλλες δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρους νόσος.

Το συκώτι, είναι αυτό το όργανο που μετατρέπει την ζάχαρη σε λίπος. Όταν η κατανάλωση της ζάχαρης είναι μεγάλη, τότε το συκώτι υπάρχει περίπτωση να αναπτύξει μια ασθένεια η οποία ονομάζεται,  μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος.

Το πάγκρεας από την άλλη, μπορεί μέσω της υπερβολικής ζάχαρης να δημιουργήσει παραπάνω ινσουλίνη από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί διαβήτης! Η επεξεργασμένη ζάχαρη, επηρεάζει το γαστρεντερικό μικροβίωμα. και η υπερκατανάλωση της μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία, διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια.

Τέλος, όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι υψηλά στο αίμα, έχει αποδείξει ότι τα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς, σκληραίνουν.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close