Δίαιτα atkins: Τα υπέρ ,τα κατά και ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής

Η δίαιτα Atkins είναι μία από τις πιο γνωστές δίαιτες που έχει εξαπλωθεί σαν… μόδα σε όλο τον κόσμο. Είναι μια υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και λιπαρά, αλλά πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Αυτή η δίαιτα έχει υποστεί πολλές αναθεωρήσεις. Στην προηγούμενη “εκδοχή της” επέτρεπε απεριόριστες ποσότητες κρέατος, τυριού και αυγών ενώ περιόριζε πάρα πολύ τους υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης, του ψωμιού, των ζυμαρικών, του γάλακτος, των φρούτων και των λαχανικών.

Το σύγχρονο πλάνο βασίζεται στη θεωρία ότι η κατανάλωση υδατανθράκων δημιουργεί μια παραγωγή ινσουλίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους, αλλά και της πείνας. Με βάση αυτή την προσέγγιση, το διαιτητικό πλάνο θεωρεί ότι το άτομο που κάνει δίαιτα θα έχει μειωμένη όρεξη και το σώμα του θα χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια, αντί να καίει τη γλυκόζης από την πέψη υδατανθράκων. Η καύση του λίπους για ενέργεια θα οδηγήσει και στην απώλεια βάρους.

Πλεονεκτήματα της δίαιτας Atkins

Η πιο πρόσφατη έκδοση της δίαιτας Atkins είναι μακράν η πιο ισορροπημένη διατροφικά. Για πρώτη φορά, η δίαιτα Atkins έχει δώσει έμφαση στα είδη του λίπους που καταναλώνονται αντί να επιτρέπει όλα τα διαιτητικά λίπη. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη προτιμούνται πλέον έναντι των κορεσμένων και τρανς λιπαρών.

Η δίαιτα έχει αλλάξει, επίσης, ώστε να επιτρέπει τους “καλούς υδατάνθρακες” αντί να απαγορεύει αυστηρά κάθε τύπο υδατάνθρακα. Αυτές οι τροφές παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που κάποτε έλειπαν πλήρως από αυτήν τη δίαιτα.

Η υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης εξακολουθεί να είναι ευεργετική για να σας κάνει να αισθάνεστε αρκετά χορτασμένοι σε κάθε γεύμα. Έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη έχει θετικό αντίκτυπο στην αύξηση του κορεσμού, πράγμα που σημαίνει ότι θα πεινάτε λιγότερο μεταξύ των γευμάτων.

Μειονεκτήματα της δίαιτας Atkins

Η δίαιτα Atkins έχει περάσει από πολλές αναθεωρήσεις όλα αυτά τα χρόνια και, μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε μελέτες σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά της.

Βραχυπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει βελτιώσεις στη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος και αυξημένη απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 έως 6 μηνών, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες. Δυστυχώς, η απώλεια βάρους δεν είναι σταθερή μέσα σε ένα έτος. Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια υγείας της χαμηλής σε υδατάνθρακες, αλλά υψηλής σε πρωτεΐνες διατροφής είναι άγνωστη αυτήν τη στιγμή. Σε μια αξιολόγηση του 2007 από το Consumer Reports η δίαιτα Atkins κατετάγη τελευταία!

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις στην δίαιτα Atkins και η πρώτη είναι ο αυστηρός περιορισμός σε υδατάνθρακες. Η φάση εισαγωγής στην δίαιτα διαρκεί δύο εβδομάδες και ο ισχυρισμός είναι ότι μπορείτε να χάσετε έως και 15 κιλά σε αυτό το διάστημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το άτομο δεν καταναλώνει περισσότερα από 20 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ημέρα. Για να καταλάβετε, μία φέτα ψωμί έχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, μια μερίδα φρούτων έχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, μια μερίδα των γαλακτοκομικών έχει 12 γραμμάρια υδατανθράκων και μια μερίδα των λαχανικών μπορεί να έχει μεταξύ 5 και 15 γραμμάρια υδατανθράκων. Είναι σαφές ότι τα 20 γραμμάρια είναι εξαιρετικά λίγα και δυνητικώς ανθυγιεινή επιλογή, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα.

Η ιστοσελίδα Atkins αναφέρει ότι “…ανάλογα με το πόσο βάρος θα πρέπει να χάσετε, μπορείτε να συνεχίσετε με ασφάλεια με την πρώτη φάση, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:

Οι αναλύσεις του αίματός σας, τα επίπεδα τιμών των λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης ή του σακχάρου στο αίμα συνεχίζουν να βελτιώνονται ή να παραμένουν σταθερά και εντός των φυσιολογικών ορίων.
Νιώθετε καλά και έχετε ένα υψηλό επίπεδο ενέργειας, κανονικό ύπνο και σταθερή διάθεση.
Δεν έχετε βαρεθεί. Η πλήξη μπορεί να οδηγήσει σε ‘παρασπονδίες’ και να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας.”
Αλλά, οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα δεν είναι υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνο γι’ αυτούς.

Η φάση αυτή κάνει τους ανθρώπους να “συνηθίζουν” στο να χάνουν βάρος με γρήγορο ρυθμό, το οποίο δεν είναι υγιές. Η ταχύτερη η απώλεια βάρους δεν σημαίνει και υγιή απώλεια βάρους. Οποιαδήποτε διατροφή που δίνει έμφαση στην γρήγορη, εύκολη απώλεια βάρους πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή.

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι σαφείς: Ένα ασφαλές και υγιές ποσοστό απώλειας βάρους είναι να χάνετε 1 με 2 κιλά την εβδομάδα μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Η δίαιτα Atkins δηλώνει ότι θα χάσετε “μόνο το λίπος του σώματος” τρώγοντας τακτικά γεύματα, λαμβάνοντας επαρκείς θερμίδες και διατηρώντας τα επίπεδα της ινσουλίνης σας χαμηλά. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να χάσετε μόνο το λίπος του σώματος, όταν χάνετε συνολικά βάρος. Κάθε κιλό που παίρνετε από την κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων είναι 75% λίπος και 25% μυών και κάθε κιλό που χάνετε από την περικοπή σχεδόν 3.500 θερμίδων είναι η ίδια αναλογία λίπους και μυών. Οι ισχυρισμοί ότι θα χάσετε μόνο λίπος δεν βασίζονται στην επιστήμη.

https://www.medicinenet.com/

Επιτρεπόμενες τροφές

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: Κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυρί, ξηροί καρποί. Λίπη που μπορεί να προέρχονται από: το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λάδι, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα λαχανικά, όπως το αβοκάντο.

Απαγορευμένες τροφές

Υδατάνθρακες: Ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά, όσπρια, ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά. Η αλήθεια είναι ότι δεν απαγορεύονται εντελώς, αλλά περιορίζονται. Για την ακρίβεια, η ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 γραμμάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια μεγάλη φέτα ψωμί.

Tο «μεταβολικό πλεονέκτημα»

Σύμφωνα με τον Atkins, η διατροφή ελεγχόμενων υδατανθράκων έχει το «μεταβολικό πλεονέκτημα», το οποίο έγκειται στη γρήγορη απώλεια βάρους λόγω της κατανάλωσης λιγότερων θερμίδων, που με τη σειρά της οφείλεται στη μείωση της όρεξης για φαγητό. Με λίγα λόγια, ακολουθώντας τη δίαιτα του Atkins καίμε περισσότερες θερμίδες και πεινάμε λιγότερο.

 

Μενού για τη Φάση 1 της Δίαιτας Atkins

Πρωινό

4 φέτες μπέικον, 1 κούπα ντεκαφεϊνέ καφέ (περίπου 250 ml), 2 αυγά ομελέτα

Μεσημεριανό

Ένα χάμπουργκερ με δύο φέτες μπέικον και γεμιστό με τυρί

30 γραμμάρια American τυρί

Mixed σαλάτα χωρίς dressing

Μπιφτέκι από 170 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά

Σόδα

Βραδινό

1 κούπα ζωμό consommè

170 γραμμ. κόντρα φιλέτο μοσχαρίσια

80 γραμμ. γαρίδες κοκτέιλ με 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα και 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα

Σαλάτα mix με ρώσικη dressing

1 κούπα ζελέ χωρίς ζάχαρη με 1 κουτάλι σούπας σαντιγί

Μενού για τη Φάση 2 της Δίαιτας Atkins

Πρωινό

Ομελέτα με 2 αυγά, 50 γραμμ. τυρί τσένταρ, 1 κουταλιά της σούπας πιπεριές, κομμάτια ζαμπόν, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι και 80 γραμμ. χυμό ντομάτας

¼ φέτα ψωμί

1 κούπα ντεκαφεϊνέ καφέ

Μεσημεριανό

Σαλάτα του σεφ που περιέχει αυγό, τυρί και ζαμπόν (χωρίς dressing)

1 κούπα παγωμένο τσάι από βότανα

Βραδινό

⅔ κούπας βρασμένα λάχανα

170 γραμμ. σολομό ποσέ

1 φλιτζάνι φράουλες με 4 κουταλιές της σούπας κρέμα

Μενού για τη Φάση 3 της Δίαιτας Atkins

Πρωινό

Μια ομελέτα με 2 αυγά, 1 κούπα σπανάκι (μαγειρεμένο), 50 γραμμ. γραβιέρα και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 φέτα τραγανό ψωμί

1 κούπα ντεκαφεϊνέ καφέ

Μεσημεριανό

⅔ κούπας μπρόκολο στον ατμό

170 γραμμ. ψητό κοτόπουλο

Πράσινη σαλάτα με μια κρεμώδη σάλτσα σκόρδου

Σόδα

Βραδινό

1 κούπα κρεμμυδόσουπα

Σαλάτα από 1 ντομάτα, 1 κρεμμύδι και 1 καρότο με λάδι και dressing ξιδιού

1 μικρή πατάτα (ψημένη) με 2 κουταλιές της σούπας ξινή κρέμα και σχοινόπρασσο

1 μερίδα μοσχαρίσια μπριζόλα

1 γενναιόδωρη κούπα από κομπόστα φρούτων

2 ποτήρια κρασί

Μενού για τη Φάση 4 της Δίαιτας Atkins

Πρωινό

Μια ομελέτα με 2 αυγά με ζαμπόν ή μπέικον, μερικά κρεμμύδια και 2 φέτες ντομάτα

Μεσημεριανό

Τονοσαλάτα με ντομάτες, σέλινο και λάδι

Βραδινό

Ψημένο σολομό

Μπρόκολο στον ατμό γαρνιρισμένο με τριμμένο τυρί και πιπέρι

Εναλλακτική επιλογή

Πρωινό

Ομελέτα με 2 αυγά και 2 χοιρινά λουκάνικα

Μεσημεριανό

Μια ελληνική σαλάτα με μαρούλι, ελιές, τυρί φέτα, 2 φέτες ντομάτα, μια μικρή κονσέρβα τόνου, μαζί με λαδόξιδο και άνηθο

Βραδινό

Παϊδάκια κοτόπουλου με σάλτσα από πράσινους κόκκους πιπεριού

Σπανάκι, ζελέ φρούτων

Πηγή: Περιοδικό LIKE,iatropedia.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close