Φτιάξε υγρό σαπούνι για το σώμα.
Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα πολύ παλιό και διαχρονικό τρόπο καθαρισμού! Το πράσινο σαπούνι!Την ιδέα για το post αυτό μου την έδωσαν 2 πολύ καλές μου φίλες που θέλουν να χρησιμοποιούν το πράσινο σαπούνι αντί για αφροντούζ, αλλά νιώθουν το δέρμα τους να ξεραίνεται! Σας εχουμέ ήδη δείξει τις χρήσεις του πράσινου σαπουνιου που είναι πάρα  πολλές!!!
Για να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό: η επιδερμίδα μας  έχει Ph μεταξύ 4.7-5.5..είναι δηλαδή όξινη…Το ξέρατε αυτό!!;;!! Οτιδήποτε είναι λοιπόν αλκαλικό-έχει δηλαδή Ph μεγαλύτερο του 7 (το ουδέτερο Ph)- έχει την τάση να αφαιρεί το προστατευτικό λιπαρό στρώμα της επιδερμίδας και άρα να την ξηραίνει.
Το αγνό και πολύ φυσικό μας πράσινο σαπούνι έχει Ph πάνω από 8!! Αυτό το κάνει καταπληκτικό καθαριστικό παράγοντα, καθώς σκοτώνει πολλά μικρόβια, αλλά ερεθίζει παράλληλα την επιδερμίδα μας!
Υπάρχει όμως σωτηρία;; Ω ναι και είναι πολύ απλή, προσθέτουμε λάδι, κάνουμε δηλαδή το λεγόμενο superfatting που λένε οι σαπωνοποιοί ! Προσοχή όμως στην ποσότητα γιατί το λαδάκι σαν μαλακτικός παράγοντας μπορεί να αποκαθιστά το λιπαρό στρώμα της επιδερμίδας, αλλά μειώνει αρκετά τον αφρισμό!
Μια άλλη λύση είναι η προσθήκη γλυκερίνης, η οποία είναι ενυδατική, έλκει το νερό και άρα επιτρέπει την διατήρησή του στην επιδερμίδα. Για να δούμε 2 ενδεικτικές συνταγές:Αφρόλουτρο με σαπούνι & λάδι
1/4 του φλιτζανιού υγρό πράσινο σαπούνι (για παρασκευή βλέπε παρακάτω)
1/4 του φλιτζανιού  νερό εμφιαλωμένο
1/2 κ.γ. λάδι (ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, ότι σας αρέσει)Απλά ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι. Πολύ απαλό!Αφρόλουτρο με γλυκερίνη
500 γρ τριμμένο πράσινο σαπούνι
500 ml νερό
10 ml γλυκερίνη (από το φαρμακείο)
5 ml βότκα
15 σταγ. αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ & 10 σταγ. τζίντζερ (προαιρετικά)

βάζουμε το τριμμένο σαπούνι σε μπεν μαρί με το νερό και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε από το μάτι και ανακατέβουμε τη βότκα και τη γλυκερίνη. Αφήνουμε να κρυώσει μερικά λεπτά και προσθέτουμε τα αιθέρια, αν τα χρησιμοποιούμε, και γεμίζουμε μπουκάλια αφρόλουτρου!!!
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός αιθερίων ελαίων είναι πολύ αναζωογονητικός, ιδιαίτερα για το πρωϊ! Αν θα χρησιμοποιηθεί από έγκυες γυναίκες, αφαιρούμε τα αιθέρια.

Και για τις 2 συνταγές φυσικά προσαρμόζετε τις αναλογίες ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε!

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις όσων δοκιμάσουν τις προτάσεις μου!!!

kr
Στη φωτογραφία βλέπετε, μεταξύ άλλων,  μια πιο πολύπλοκη παρασκευή: βρεφικό αφρόλουτρο-σαμπουάν που δεν ερεθίζει τα μάτια με θεσπέσιο άρωμα λεβάντα-χαμομήλι!

Close