Υλικά φυσικών καλλυντικών: τί είναι το αμυγδαλέλαιο

Όπως σας υποσχέθηκα, θα ξεκινήσω με το άρθρο αυτό ένα αφιέρωμα στα φυσικά και όχι μόνο υλικά που χρησιμοποιώ για να φτιάξω τα χειροποίητα καλλυντικά μου.

Υπάρχουν τόσα πολλά βότανα, τόσα πολλά έλαια, άπειρα υλικά που μπορούν να μπουν σε μια κρέμα και να τις προσδώσουν τις ιδιότητες που επιθυμούμε, ανάλογα με τη χρήση της κρέμας μας. Διαβάζετε λοιπόν για αυτή την σούπερ φυσική κρέμα με λάδι καρύδας..ξέρετε όμως τι προσφέρει το λάδι αυτό; Αν όντως ενδείκνυται για την περίπτωσή σας;

Ακολουθήστε με στο ταξίδι γνωριμίας των συστατικών των καλλυντικών μου και μάθετε τι μπορούν να σας προσφέρουν, αλλά και πολλές εύκολες συνταγές, με τα περισσότερα από αυτά τα υλικά, που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

Σαν πρώτο και καλύτερο υλικό λοιπόν, θα δούμε το αμυγδαλέλαιο .

Πρόκειται για ένα ελαφρύ προς μεσαίας  απορροφητικότητας λάδι που πρέπει να προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη του αμύγδαλου για να έχει κάτι να μας δώσει στην καλλυντική του χρήση. Υπάρχει πολύ καλής ποιότητας λάδι που παράγεται στην Ελλάδα.

Έχει μέτρια διάρκεια ζωής και για να εμποδίσουμε την γρήγορη οξείδωσή του, αφού το αγοράσουμε, είναι καλό ν προσθέτουμε βιταμίνη Ε και να το φυλάμε σε σκοτεινό, όχι πολύ ζεστό μέρος. Προσωπικά, το φυλάω στο ψυγείο, πάντα πολύ καλά κλεισμένο.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, καθιστώντας το ιδιαίτερα μαλακτικό, θρεπτικό αντιφλεγμονώδες και ενυδατικό. Απορροφάται σχετικά γρήγορα όταν απλώνεται στο δέρμα, καθώς  η δομή του μοιάζει πολύ στο φυσικό σμήγμα που παράγει το δέρμα για να προστατεύεται (sebum αγγλιστί). Δημιουργεί ένα έξτρα προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα μας.

Είναι κατάλληλο για όλα τα είδη δέρματος, ειδικά το ξηρό, το ερεθισμένο ή με φαγούρα δέρμα, όπως και για περιπτώσεις εκζέματος. Προτιμάται δε ιδιαίτερα για βρεφικά καλλυντικά, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάρχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

 

Προτεινόμενες συνταγές

Το λάδι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για

 

Στη φωτογραφία βλέπετε βρεφική κρέμα σώματος με αμυγδαλέλαιο και εκχύλισμα καλέντουλας για περιπτώσεις εκζέματος.

Υλικά φυσικών καλλυντικών: τί είναι το αμυγδαλέλαιο

Close