Πολύτιμες συμβουλές από έναν επαγγελματία γυμναστή για σένα που ξεκινάς τώρα γυμναστική

Συνειδητοποίησες ότι πλησιάζει καλοκαίρι και αποφάσισες να ξεκινήσεις γυμναστική; Είσαι σχετικά αρχάριος και η γυμναστική δεν είναι και το φόρτε σου; Μην ανησυχείς γιατί δεν είσαι ο μόνος, και δεν είσαι μόνος!

Είναι άνοιξη, ο καιρός βελτιώνεται και χωρίς να το καταλάβουμε θα βρισκόμαστε στη θάλασσα.Πέραν όμως της καλαισθησίας και της ομορφιάς που προσφέρει η γυμναστική και ο υγιεινός τρόπος ζωής, είναι βασικός παράγοντας για την υγεία μας και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Όλοι γνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη της εκγύμνασης όχι μόνο σε επίπεδο καλαισθησίας αλλά το σημαντικότερο, σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας. Γι’αυτόν το λόγο επαγγελματίας γυμναστής σου δίνει μερικές πολύτιμες συμβουλές για σένα που θα ξεκινήσεις τώρα να γυμνάζεσαι, και που θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και προτρεπτικές!

Πάρε την απόφαση, και είτε σε γυμναστήριο, είτε μόνος σου, προσπάθησε να κάνεις την αλλαγή που θες να δεις στον εαυτό σου. Και οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να το κάνεις σωστά και πετυχημένα!

ΑΣΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ -ΒΑΛΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ
Το πρώτο λάθος που γίνεται όταν ξεκινάμε γυμναστήριο είναι να θέλουμε να φτάσουμε στον στόχο μας σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς καθόλου κόπο…ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Σαν να θέλεις να περάσεις στο Πανεπιστήμιο χωρίς να πας Λύκειο…Αδύνατο δηλαδή!

Για να μπορέσεις να φτάσεις στο στόχο σου , θα πρέπει αυτός να είναι ρεαλιστικός και να έχεις υπομονή κι επιμονή για να το φτάσεις δουλεύοντας με πρόγραμμα και συνέπεια σε αυτό χωρίς υπερβολές.

Η υπερβολή , όπως το να κάνεις πολύωρες προπονήσεις καταπονώντας τον εαυτό σου, θα σε κουράσουν και θα σε βγάλουν από τον στόχο σου.

Είναι σα να ήσουν άρρωστος…. Για σκέψου…θα έπαιρνες ποτέ σε μία μέρα όλο το κουτί της αντιβίωσης για να γίνεις καλά; Και αν το έκανες, θα γινόσουν όντως καλά; Φυσικά και όχι! Θα έπαιρνες λίγο – λίγο καθημερινά για καιρό μέχρι να γίνεις καλά. Έτσι ακριβώς ισχύει και με την άσκηση!

ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΔΕN ΠΑΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ
Κακώς! Σαφώς το να γυμνάζεσαι με παρέα σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα, άνετα και περνάει πιο γρήγορα η ώρα όμως αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να είναι το μοναδικό σου κίνητρο για να πας στο γυμναστήριο. Κάθε φορά που δε θα θελήσεις να γυμναστείς επειδή η παρέα στο ακύρωσε φρόντισε να φέρνεις μπροστά και στο νου σου τον στόχο σου , τον δικό σου στόχο και σκέψου ότι κάθε ακύρωση σε πάει δύο βήματα πίσω σε αυτό!

ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ
Πριν πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις είναι καλό να κάνεις τη δική σου έρευνα αγοράς. Ένα όμορφο περιβάλλον με τηρούμενες συνθήκες υγιεινής και καταρτισμένους επαγγελματίες που θα προσεγγίσουν την προσωπικότητα σου και τους στόχους σου σίγουρα θα σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου αλλά και στο να μείνεις για αρκετό διάστημα πιστός-η στο πρόγραμμά σου έχοντας ακόμη ένα κίνητρο.

ΠΙΑΣΤΗΚΑ ΑΡΑ…ΓΥΜΝΑΣΤΗΚΑ
Πάει καιρός από τότε που ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί! Σαφώς και θα νιώσεις μυϊκό πιάσιμο τις πρώτες μέρες της εκγύμνασης καθώς το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε κάτι που δεν έχει ξανακάνει, να «σπάσει» τις παλιές ίνες και να «χτίσει» νέο μυϊκό ιστό έτσι μακροπρόθεσμα να επέλθει η γράμμωση. Όμως εάν αυτό το μυϊκό πιάσιμο αγγίζει τα όρια της μη εξυπηρέτησης του εαυτού μας και τη δυσκολία στην καθημερινότητάς μας τότε κάτι γίνεται λάθος.

Μια καλή συμβουλή που θα σου δώσω είναι αυτή του … 10% ! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ανά βδομάδα δεν αυξάνω την ένταση της άσκησης ή της διάρκεια μιας προπόνησης παραπάνω από το 10% της προηγούμενης . Αυτό θα βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί εύκολα στα νέα δεδομένα χωρίς να επέλθουν τραυματισμοί και χωρίς αυτό να δυσκολεύει την καθημερινότητά σου.

Η ΘΕΛΗΣΗ… ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ!
Είναι η κινητήριος δύναμη, είναι αυτό που ακόμη και στις δύσκολες μέρες σου θα σου δώσει το κίνητρο να συνεχίσεις και να αγωνιστείς για το στόχο σου! Η θέληση , η πραγματική θέληση όμως , όχι επειδή είδα έναν γνωστό μου να το κάνει και θα το κάνω κι εγώ ή επειδή είναι στη μόδα… Είναι η θέληση που πηγάζει από την αντίληψη και την αυτογνωσία για τον εαυτό σου και για αυτό που πραγματικά θέλεις να πετύχεις και που… ο κόσμος να χαλάει θα σε κάνει να μείνεις προσηλωμένος –η σε αυτό. Θέλεις;;;

Βασιλειάδου Χριστίνα

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Personal Trainer

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close