15+1 Πιθανές αιτίες ζαλάδων και τρόποι αντιμετώπισης!

Τι είναι ζάλη; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μία ή περισσότερες ζαλάδες; Γιατί να σου συμβαίνουν; Πως μπορείς να τις ξεπεράσεις ή έστω να μην ανησυχείς χωρίς λόγο; Διάβασε παρακάτω…

Στο παρακάτω άρθρο από το dynamikhgynaika.gr, θα βρεις απάντηση στις περισσότερες από τις απορίες σου, όλες τις πιθανές αιτίες αλλά και πως να το αντιμετωπίσεις!!

Τι είναι η ζάλη;
Η ζάλη ή ζαλάδα αποτελεί ένα σύνηθες κι ενοχλητικό σύμπτωμα, που παρατηρείται σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρόκειται για έναν αρκετά ευρύ όρο που περιγράφει μια ποικιλία από επιμέρους συμπτώματα. Αυτά είναι τα εξής:

-αίσθηση περιστροφής του εαυτού ή του περιβάλλοντος χώρου
-θόλωση στην όραση
-σύγχυση στις γνωστικές ικανότητες / διανοητική δυσκολία
-αστάθεια όταν στεκόμαστε όρθιοι ή περπατάμε
-τάση προς λιποθυμία.

Οι ζαλάδες μερικές φορές συνοδεύονται κι από άλλα οργανικά συμπτώματα, όπως είναι η έντονη εφίδρωση (π.χ. στο κεφάλι, το σβέρκο, τις παλάμες), η έξαψη ή η ναυτία.

Δείτε επίσης «Βαρέθηκα να νιώθω κουρασμένη» Η εξομολόγηση μιας μαμάς που συγκλονίζει

Γιατί ζαλίζομαι; – 16 Πιθανές αιτίες που κρύβονται πίσω από τη ζάλη

  1. Ημικρανίες· οι ζαλάδες εμφανίζονται είτε πριν είτε έπειτα από την κρίση
  2. Άγχος· όταν αναπνέεις γρήγορα λόγω στρες υπερ-οξυγονώνεται ο εγκέφαλος και οργανισμός και προκαλείται ζάλη
  3. Υπόταση· τόσο για τους χρόνια υποτασικούς όσο και όσους η πίεση για άλλους λόγους συμβαίνει κάποια στιγμή να πέσει απότομα
  4. Μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, ως αποτέλεσμα της απόφραξης των αγγείων που μεταφέρουν το αίμα σε αυτόν
  5. Αναιμία – σιδηροπενική αναιμία
  6. Υπερτασικές κρίσεις
  7. Έλλειψη βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη C και η βιταμίνη D. Μάλιστα, η έλλειψη αυτή μπορεί να υποδεικνύει κάποιο άλλο πρόβλημα, π.χ. τη μη δυνατότητα απορρόφησης των βιταμινών λόγω ελικοβακτηριδίου (είναι αρκετά συχνό, ΟΧΙ ανησυχητικό)
  8. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου, κυρίως σε άτομα με διαβήτη
  9. Αφυδάτωση
  10. Εξάντληση από νοητική ή / και φυσική άσκηση – γυμναστική
  11. Κακή, μη ισορροπημένη ή ανθυγιεινή διατροφή· εδώ συμπεριλαμβάνονται και εξαντλητικές δίαιτες, η διατροφή με επιλεγμένες κατηγορίες τροφίμων π.χ. σε περιόδους νηστείας ή στην περίπτωση των χορτοφάγων
  12. Εξάντληση από την υψηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία
  13. Πολύωρη και δίχως προστασία έκθεση στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία
  14. Υπερκατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης
  15. Υπερκόπωση
  16. Μη επαρκής ύπνος.

Δείτε επίσης 5 Σημάδια Ότι Έχετε Πρόβλημα Στο Πάγκρεας & 5 Φυσικές Θεραπείες Για Να Το Αντιμετωπίσετε

Πρέπει να ανησυχήσεις επειδή ζαλίζεσαι;
Ακόμα κι αν τον τελευταίο καιρό ζαλίστηκες περισσότερες από μία φορές, ΔΕΝ υπάρχει σαφής λόγος ανησυχίας. Όπως άλλωστε προαναφέραμε, ορισμένα από τα αίτια στο «γιατί ζαλίζομαι» είναι «απλά» (ας το πούμε έτσι). Χρειάζονται μόνο να αλλάξεις ορισμένες καθημερινές συνήθειές σου, όπως αυτές που θα σου αναφέρουμε στην επόμενη υποενότητα.

Οι πρώτες σου κινήσεις για την αντιμετώπιση των ζαλάδων που σε ενοχλούν
1) Φτιάξε σωστά τη διατροφή σου
Είναι απαραίτητο να τρως καλά και σωστά. Καλά σημαίνει επαρκείς ποσότητες από κάθε ομάδα τροφίμων. Και σωστά σημαίνει ακριβώς το ίδιο, συν των 5 ημερήσιων γευμάτων που είναι υποχρεωτικά.

Σε κάθε περίπτωση μην προβαίνεις σε ακρότητες, ιδίως στην αποστέρηση φαγητού. Οι στερητικές δίαιτες που ενδεχομένως μόνη σου επιβάλεις στον εαυτό σου πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν.

Δείτε επίσης Τι μαρτυρούν τα δάχτυλα και το σχήμα του ποδιού σου για τον χαρακτήρα σου

2) Ελάττωσε την κατανάλωση καφεΐνης
«Γιατί να κόψω τον καφέ – 8 Λόγοι – 8 Τρόποι να τα καταφέρεις». Αυτό είναι ένα περιεκτικό άρθρο που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περισσότερα επί του θέματος. Εμείς, βέβαια, θα σε συμβουλεύσουμε εν προκειμένω να περιορίσεις τους καφέδες. Δε χρειάζεται να κόψεις πλήρως τη συνήθειά σου αυτή, εφόσον την αγαπάς. Είναι βοηθητικό, όμως, να μειώσεις την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνεις σε ημερήσια βάση.

3) Προσπάθησε να ελέγξεις και να καταπολεμήσεις το άγχος
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το στρες είναι ένας βασικός παράγοντας που ευνοεί τις ζαλάδες καθώς κι άλλα αρνητικά οργανικά συμπτώματα. Εκτός από την πολύτιμη βοήθεια των ειδικών, μπορείς να προσπαθήσεις μόνη σου να μειώσεις σταδιακά το καθημερινό άγχος.

4) Φρόντισε να κοιμάσαι επαρκώς
Ένας επαρκής ύπνος σηματοδοτεί και μία πιο υγιή καθημερινότητα. Με το να κοιμάσαι καλά και αρκετά, «γεμίζεις τις μπαταρίες σου». Ο οργανισμός σου ξεκουράζεται και ανακτά δυνάμεις για να αντεπεξέλθει στα έργα που έχει να εκτελέσει.

5) Επισκέψου έναν παθολόγο
Τέλος, εάν οι ζαλάδες σου έχουν γίνει πολύ συχνές και ανυπόφορες, τότε είναι σίγουρο ότι πρέπει να επισκεφθείς για αρχή κάποιο παθολόγο. Εκείνος, με την κατάλληλη μέθοδο, είτε θα αποφανθεί για το τι φταίει είτε θα σε παραπέμψει σε εξετάσεις ή άλλους ειδικούς.

Με πληροφορίες από dynamikhgynaika.gr

Photo via Physical Therapy Midlothian, VA – VCSST

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close