7 Προειδοποιητικά σημάδια της νεφρικής νόσου που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Πώς μπορεί το σώμα μας να καθαριστεί από όλα τα απόβλητα και τις τοξίνες; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί; Στην πραγματικότητα το σώμα ενός ανθρώπου έχει διάφορες μεθόδους για να απαλλαγεί από τους επιβλαβείς παράγοντες και τα απόβλητα.

Ένα από τα πιο ισχυρά μέρη του “συστήματος καθαρισμού” του σώματος είναι ένα ζευγάρι οργάνων που μοιάζουν με φασόλια και ονομάζονται νεφρά. Βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλάτης σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής σας στήλης. Τα νεφρά διατηρούν το περιεχόμενο του υγρού στο σώμα σας και το επίπεδο των ηλεκτρολυτών υπό έλεγχο. Απλά σκεφτείτε ότι αυτά τα δύο όργανα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος ημερησίως και παράγουν περίπου 2 λίτρα ούρων!

Μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων, τροφίμων και συμπληρωμάτων περνάει μέσα από τα νεφρά σας καθημερινά. Δυστυχώς, δεν είναι ασυνήθιστο τα νεφρά να δυσλειτουργούν, οδηγώντας σε συσσώρευση αποβλήτων, υπερβολικά υγρά και τοξικά στοιχεία στο σώμα σας.

Άλλες κοινές αιτίες για αίμα στα ούρα είναι οι πέτρες στα νεφρά, ο όγκος και η λοίμωξη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία των νεφρών. Οι γιατροί λένε ότι οι κύριες αιτίες είναι ο διαβήτης, η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση, οι πέτρες στα νεφρά, η σπειραματονεφρίτιδα, η πυελονεφρίτιδα κλπ. Ορισμένα φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ναπροξένη μπορούν να οδηγήσουν σε νεφρική νόσο, εάν τα παίρνετε τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε ακόμη: Πόνος στα νεφρά: Ποιες σοβαρές παθήσεις κρύβει

Το πρόβλημα είναι επίσης ότι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα, καθώς τα νεφρά είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τα προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές προειδοποιητικές ενδείξεις, οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν νεφρικές διαταραχές. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε παρατηρήσει και εσείς αυτά τα συμπτώματα:

# 1. Ανάγκη συχνής ούρησης – η απώλεια της λειτουργίας των νεφρών μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για ούρηση, ειδικά τη νύχτα (νυκτουρία). Στους άνδρες μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι της διεύρυνσης του προστάτη.

# 2. Έλλειψη ενέργειας – καθώς οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα σας, μπορεί να αισθανθείτε ανεξήγητη μακροχρόνια κόπωση, η οποία δεν απομακρύνεται μετά από ξεκούραση και ύπνο.
Τα νεφρά σας παράγουν επίσης μια ειδική ορμόνη την ερυθροποιητίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν τα νεφρά σας χάσουν την ικανότητα τους να λειτουργούν σωστά, μπορεί να παρατηρήσετε έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης (αναιμία). Αυτός μπορεί να είναι ο δεύτερος λόγος χρόνιας κόπωσης και αδυναμίας.

Δείτε ακόμη: 15 σπάνιες ασθένειες που δεν θα πιστεύετε οτι υπάρχουν

# 3. Πρήξιμο στα Μάτια – η κατακράτηση υγρών είναι ένα από τα συχνότερα σημάδια της νεφρικής δυσλειτουργίας. Το πρόβλημα συνδέεται με την αυξημένη απέκκριση πρωτεϊνών μέσω των ούρων. Ως αποτέλεσμα, το υπερβολικό υγρό αποθηκεύεται στο σώμα σας, προκαλώντας πρήξιμο γύρω από τα μάτια.

# 4. Κράμπες – τα νεφρά που δεν λειτουργούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Μη φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα σας μπορούν να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς.

# 5. Υψηλή αρτηριακή πίεση – Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οφείλεται σε νεφρική δυσλειτουργία.

# 6. Πρήξιμο στα πόδια – εάν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, το νάτριο αρχίζει να συσσωρεύεται στο σώμα σας προκαλώντας πρήξιμο στα κάτω άκρα. Μπορεί να αντιμετωπίσετε το ίδιο σύμπτωμα ως συνέπεια καρδιακής νόσου, αλλά καλό είναι να προσέχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν εμφανίζεται οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους. Εάν το πρόβλημα είναι στα νεφρά σας, τα πόδια σας πρήζονται το πρωί. Το οίδημα που σχετίζεται με την καρδιά γίνεται γενικά εμφανές κυρίως το βράδυ.

Δείτε ακόμη: 4 ροφήματα που θα καθαρίσουν τα νεφρά σας και θα σας φιλτράρουν την κυκλοφορία του αίματος!

# 7. Αίμα στα ούρα – Τα νεφρά σας διατηρούν κανονικά τα κύτταρα του αίματος μέσα στο σώμα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών φιλτραρίσματος. Εάν η λειτουργία τους εξασθενεί, τα ερυθροκύτταρα πέφτουν στα ούρα. Άλλες κοινές αιτίες για αίμα στα ούρα είναι οι πέτρες στα νεφρά, ο όγκος και η λοίμωξη.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close