Με αυτά τα 2 φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα_

Το στοματικό διάλυμα υπάρχει σε όλα τα σπίτια. Βλέπετε το στοματικό διάλυμα, είναι σε θέση να σκοτώσει τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας, όπου η οδοντόκρεμα δεν κατάφερε να εξουδετερώσει.

Προσφέρει οπότε, μία πολύ αποτελεσματική υγιεινή στο στόμα και συμπληρώνει άριστα το βούρτσισμα των δοντιών. Μάλιστα μερικοί άνθρωποι όταν δεν προλαβαίνουν να πλύνουν τα δόντια τους το πρωί, κάνουν γαργάρες με στοματικό διάλυμα, εφόσον τα έχουν πλύνει το βράδυ.

Έτσι η αναπνοή παραμένει δροσερή και η υγιεινή των δοντιών δεν παραμελείται. Παρόλα αυτά φαίνεται πως το στοματικό διάλυμα μπορεί να είναι χρήσιμο, όμως δεν είναι πάντα τόσο αθώο.

Δείτε ακόμα Το φυσικό στοματικό διάλυμα που θα σας αφαιρέσει την πλάκα από τα δόντια μέσα σε ένα λεπτό.

Ειδικά αν παίρνετε αυτά τα δύο φάρμακα που θα σας περιγράψουμε παρακάτω, απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Δείτε γιατί παρακάτω: 

Με ποια φάρμακα δεν πρέπει να συνδυάζουμε το στοματικό διάλυμα;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το στοματικό διάλυμα αν παίρνουμε δύο συγκεκριμένα φάρμακα. Αυτά τα δύο φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των αντιβιοτικών. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι όταν παίρνουμε αντιβιοτικά θα πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ.

Ορισμένα αντιβιοτικά όμως είναι τόσο ισχυρά που θα πρέπει ενώ τα λαμβάνουμε να αποφεύγουμε ακόμη και δευτερεύοντα προϊόντα τα οποία εμπεριέχουν αλκοόλ. Σε αυτά τα προϊόντα ανήκει και το γνωστό σε όλους μας στοματικό διάλυμα.

Συγκεκριμένα η δρ. Jessica Nouhavandi, φαρμακοποιός και συν ιδρύτρια του διαδικτυακού φαρμακείου Honeybee Health, υποστηρίζει ότι τα αντιβιοτικά τα οποία περιέχουν τις δραστικές ουσίες της μετρονιδαζόλης και της τινιδαζόλης έχουν τόσο έντονη αντίδραση με το αλκοόλ που θα πρέπει ενώ τα παίρνουμε να μην χρησιμοποιούμε ούτε στοματικό διάλυμα με αλκοόλ.

Πότε χρησιμοποιούμε αυτά τα δύο αντιβιοτικά;

Σίγουρα οι όροι που αναφέραμε πιο πάνω μας είναι άγνωστοι εκτός αν είμαστε φαρμακοποιοί, γιατροί, νοσοκόμοι ή μας αρέσει πολύ να ασχολούμαστε με θέματα υγείας και επιστήμης γενικότερα. Οι υπόλοιποι από εμάς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς αυτούς τους όρους.

Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι την μετρονιδαζόλη την χρησιμοποιούμε για την θεραπείας μίας ευρείας γκάμας βακτηριακών και παρασιτικών λοιμώξεων. Από την άλλη την τινιδαζόλη την χρησιμοποιούμε για την θεραπεία ορισμένων τύπων κολπικών λοιμώξεων.

Τι παρενέργειες έχει ο συνδυασμό του στοματικού διαλύματος με τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά;

Το στοματικό διάλυμα αν συνδυαστεί με αυτά τα δύο αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσει έντονες παρενέργειες. Σύμφωνα με την δρ. Nouhavandi, η ανάμιξη αυτών των δύο αντιβιοτικών με το στοματικό διάλυμα μπορεί να προκαλέσει ισχυρές παρενέργειες ακόμη κι αν το στοματικό διάλυμα εμπεριέχει πολύ μικρές ποσότητες αλκοόλ.

Η μετρονιδαζόλη και η τινιδαζόλη προκαλούν δυσανεξία στο αλκοόλ και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το διασπά ο οργανισμός. Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσουμε σε αυτή την περίπτωση λοιπόν είναι ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και ο γρήγορος καρδιακός παλμός.

Επίσης μπορεί να εμφανίσουμε χαμηλή αρτηριακή πίεση, έντονη εφίδρωση, ναυτία και εμετούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρενέργειες μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες, ανάλογα με την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώσατε.

Δείτε ακόμα Παίρνεις αντιβίωση; Δες τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις!

Στα καλά νέα, σύμφωνα με την επιστήμονα, οι τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες. Αν όμως, διαρκέσουν περισσότερο ή νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ισχυρή αντίδραση, εξαιτίας αυτού του συνδυασμού θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Αν παίρνουμε αυτά τα αντιβιοτικά, πότε μπορούμε να ξαναπιούμε άφοβα αλκοόλ;

Φυσικά όσοι έτυχε να πάρουμε αυτά τα αντιβιοτικά δεν ξέρουμε πότε μπορούμε να καταναλώσουμε και πάλι άφοβα αλκοόλ. Η δρ. Nouhavandi έχει απάντηση και σε αυτό. Θα πρέπει να έχουν περάσει τρεις μέρες από την τελευταία δόση των αντιβιοτικών.

Τότε μπορούμε να πιούμε αλκοόλ και να χρησιμοποιήσουμε στοματικό διάλυμα άφοβα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά κανόνα τα αντιβιοτικά στις τρεις μέρες έχουν φύγει από τον οργανισμό μας, οπότε δεν μπορούν μετά από τρεις μέρες να εμφανίσουν καμία παρενέργεια. Αυτό ισχύει γενικότερα, με όλα τα αντιβιοτικά.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close