Παίρνεις αντιβίωση; Δες τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις!

Μπορεί να διανύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως οι ιώσεις δυστυχώς δεν έχουν εποχή. Τα αντιβιοτικά λοιπόν, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πολύ αποτελεσματικά τις ιώσεις. Παρόλα αυτά, είναι βάρια φάρμακα και η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες αν δεν θέλουμε η αντιβίωση να επιβαρύνει και άλλο την υγεία μας.

Αποφασίσαμε λοιπόν να συγκεντρώσουμε σε ένα άρθρο, όλους τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε όταν παίρνουμε αντιβιοτικά. Αυτοί οι κανόνες είναι μόνο τέσσερις. Τέσσερις απλοί κανόνες όμως πολύ σημαντικοί ως προς την τήρηση τους. Διαβάστε παρακάτω:

Δεν κάνει να πίνουμε αλκοόλ με την αντιβίωση

Αυτός είναι ένας κάνονας που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε. Παρόλα αυτά, όσοι τον τηρούμε, τον τηρούμε για τους λάθος λόγους. Φαίνεται πως τα αντιβιοτικά δεν έχουν λιγότερη επίδραση στον οργανισμό, αν τα συνδυάζουμε με αλκοόλ.

Δείτε ακόμα Πρησμένοι λεμφαδένες: Ποια είναι τα αίτια & πότε πρέπει να αφαιρεθούν

Παρόλα αυτά, αυτή η άποψη έχει μια δόση αλήθειας. Φαίνεται πως τα αντιβιοτικά σε συνδυασμό με το αλκοόλ είναι σε θέση να παρατείνουν τα συμπτώματα της λοίμωξης. Επίσης τα αντιβιοτικά σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν ζαλάδες, αίσθηση κούρασης και ναυτία. Έχουν ίδια συμπτώματα με το αλκοόλ.

Αν συνδυάσουμε αυτά τα δυο, φαίνεται πως τα συμπτώματα που περιγράψαμε παραπάνω μπορεί να τα βιώσουμε πολύ πιο έντονα.

Τέλος ορισμένα κοινά αντιβιοτικά όπως η μετρονιδαζόλη (χορηγείται για κολπικές λοιμώξεις), η τινιδαζόλη (χορηγείται για κολπίτιδες) και το ζεύγος σουλφαμεθοξαζόλη-τριμεθοπρίμη (χορηγείται για ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις των αυτιών) δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με το αλκοόλ επειδή μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ναυτία, τάση προς έμετο και ταχυπαλμία.

Πρέπει να καταναλώνουμε προβιοτικά!

Και αυτός είναι ένας κανόνας που γνωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς. Δεν ξέρουμε όμως, αν γνωρίζετε τον λόγο που πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά όταν λαμβάνουμε αντιβίωση. Η αντιβίωση, εξουδετερώνει τα παθογόνα βακτηρία του οργανισμού.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως εξουδετερώνει και βακτηρία τα οποία ο οργανισμός έχει ανάγκη έτσι ώστε να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα όπως είναι η διάρροια.

Δείτε ακόμα Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Οι δυσάρεστες παρενέργειες είναι δυνατό να αποφευχθούν χάρη στη λήψη συμπληρώματος προβιοτικών, καθώς ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Δώστε σημασία στις οδηγίες όσων αφορά το φαγητό!

Ορισμένα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνοντα με άδειο στομάχι έτσι ώστε να απορροφούνται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Ενώ άλλα αντιβιοτικά πρέπει να καταναλώνονται μετά την κατανάλωση φαγητού έτσι ώστε να μην νιώσουμε στομαχόπονο.

Αντιβίωση και αντισυλληπτικά

Τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν επεμβαίνουν στη δράση των ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Η ριφαμπικίνη που χορηγείται για τη μηνιγγίτιδα και η ριφαμπουτίνη που χορηγείται για τη φυματίωση είναι σε θέση να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών που αποτρέπουν την ωορρηξία.

Δείτε ακόμα Τι φανερώνουν οι πρωινοί πόνοι που νιώθετε όταν ξυπνάτε& πως μπορείτε να ανακουφιστείτε

Θα πρέπει λοιπόν στην περίπτωση που ο γιατρός συνταγογραφήσει κάποιο από αυτά τα φάρμακα το αντισυλληπτικό χάπι να συνδυάζεται και με κάποια άλλη μορφή αντισύλληψης, όπως το προφυλακτικό, κατά τη διάρκεια της αγωγής αλλά και για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας μετά την τελευταία δόση.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close