Τα αντισώματα είναι απαραίτητα για την υγεία μας, καθώς προστατεύουν το σώμα σας από την εισβολή άλλων οργανισμών τους οποίους αναγνωρίζουν ως ξένους, όπως είναι οι ιοί και τα βακτήρια.
Γι’αυτόν τον λόγο είναι σημαντική η σύνθεσή τους στο σώμα μας και οφείλουμε να γνωρίζουμε πως ακριβώς δημιουργούνται, και πόσο και πως βοηθούν στον οργανισμό μας!
Δειτε ακομα 9 Διαφορετικοί τύποι εκκριμάτων της μύτης και τι δείχνουν για την υγεία μας;
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τι είναι τα αντισώματα; Γιατί είναι σημαντική η σύνθεσή τους από το σώμα σας;
Τα αντισώματα είναι τα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος που αναλαμβάνουν δράση.
Ονομάζονται επίσης ανοσοσφαιρίνες. Η σύνθεσή τους εξαρτάται από ειδικευμένα κύτταρα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σώμα παράγει περισσότερα σε περίπτωση που αναγνωρίσει ή αντιληφθεί αντιγόνα.
Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε ξένους παράγοντες όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί, κ.λπ.. Χάρη σε μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα, ανακαλύφθηκε ότι αυτή η πρωτεΐνη πλάσματος συντίθεται από Β κύτταρα και ορισμένα κύτταρα πλάσματος.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ ακριβές. Έτσι, παράγει διαφορετικά αντισώματα ή ανοσοσφαιρίνες για κάθε αντιγόνο. Αυτό διασφαλίζει και την επιβίωσή μας. Όμως, παρουσιάζει και κάποιες αδυναμίες, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, κάτι που σημαίνει πως τα αντισώματα αναγνωρίζουν ως «ξένα» τα κύτταρα του ασθενούς. Κατ’ επέκταση, προσπαθούν να εξουδετερώσουν αυτή τη φαινομενική απειλή καταστρέφοντας τα υγιή κύτταρα, όπως θα έκαναν με τα παθογόνα.
Οι ανοσοσφαιρίνες ή τα αντισώματα χρησιμοποιούν την κυκλοφορία του αίματος για να μεταφερθούν σε κάποια περιοχή του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, ταξιδεύουν γρηγορότερα εκεί όπου εντοπίζονται τα αντιγόνα και τα καταστρέφουν.
Γι’ αυτό συνήθως οι ιατρικές ομάδες παίρνουν δείγματα αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδα αντισωμάτων. Μπορούν επίσης να πάρουν δείγματα σάλιων ή δείγματα άλλων ουσιών όπως εγκεφαλονωτιαία υγρά.
Δειτε ακομα 7 πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για την ομάδα αίματος μας
Τύποι αντισωμάτων
Βάσει των χαρακτηριστικών και των λειτουργιών τους, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ακόλουθους τύπους αντισωμάτων:
Ανοσοσφαιρίνη G ή IgG
Αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα αντισωμάτων. Είναι έμφυτα και προστατεύουν τα μωρά από τη γέννα, καθώς βρίσκονται στον πλακούντα της μητέρας. Έτσι, μεταφέρονται από τη μητέρα στο έμβρυο.
Κατ’ αρχήν, βρίσκονται στο σώμα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Παίζουν ρόλο σε κάποιες σημαντικές διεργασίες όπως στην ενεργοποίηση φαγοκυττάρων, δηλαδή σκοτώνουν βλαβερά κύτταρα.
Ανοσοσφαιρίνη G, ή IgM
Αυτά τα μόρια μπορούν αν σχηματίσουν μια δομή ίδια με έναν κύκλο η οποία έχει έως και δέκα σημεία σύνδεσης (με αντιγόνα). Γενικά, είναι τα πρώτα που έρχονται σε «επαφή» με τα νεοαναγνωρισθέντα αντιγόνα.
Ενεργοποιούν ή ενθαρρύνουν την απόδοση των μακροφάγων (όμοια με τα φαγοκύτταρα).
Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Τι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα;
Ανοσοσφαιρίνη Α, ή IgA
Αυτά τα αντισώματα έχουν μονομερή ή διμερή μορφή. Δηλαδή, μπορούν να εμφανιστούν σε ομάδες έως και δύο αντισωμάτων.
Επιπλέον, παίζουν τεράστιο ρόλο στην ανοσοποιητική λειτουργία των βλεννωδών μεμβρανών (οι οποίες παράγουν, μεταξύ άλλων, μητρικό γάλα, αίμα, βλέννα, δάκρυα).
Δειτε ακομα Τροφικές αλλεργίες και υποκατάστατα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ανοσοσφαιρίνη Ε, ή IgE
Στη συνέχεια, αυτά τα αντισώματα αποτελούνται από δύο βαριές αλυσίδες και δύο ελαφριές αλυσίδες. Σε αντίθεση με τα αντισώματα που αναφέραμε παραπάνω, τα συγκεκριμένα βρίσκονται στις μεμβράνες των μαστοκυττάρων. Τα περισσότερα από αυτά διαμένουν στους ιστούς του σώματος.
Κατά κύριο λόγο είναι οι υποδοχείς αλλεργιογόνων, αντιγόνα που προκαλούν υπερβολική ανταπόκριση. Δεν είναι επικίνδυνες ουσίες ακριβώς, αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα αναγνωρίζει ως πολύ σοβαρή απειλή. Προκαλούν τη ρήξη των μαστοκυττάρων και την παραγωγή ισταμίνης.
Ανοσοσφαιρίνη D, ή IgD
Τα αντισώματα αυτά σχηματίζουν πολυμερή τα οποία συνδέονται στα μόρια των αντιγόνων. Καταλαμβάνουν περίπου το 1% των πρωτεϊνών των μεμβρανών πλάσματος των Β κυττάρων.
Ελπίζουμε να βρήκατε ενδιαφέρουν το άρθρο μας και να ενημερωθήκατε σχετικά με το τι είναι τα αντισώματα! Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, σας παρακαλούμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας ώστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.
Με πληροφορίες από meygeia.gr
Δειτε ακομα Ίωση. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες